Търсенето на опасни за Земята астероиди трябва да се засили, призоваха учени

Търсенето на опасни за Земята астероиди трябва да се засили, призоваха учени

© Nasa, Reuters



Търсенето на смъртоносни астероиди, които биха могли да ударят Земята, трябва да бъде увеличено стократно, за да се защити бъдещето на живота на Земята, според влиятелна група от учени, астронавти и рок звезди.


Призивът за действие идва в момент, когато експерти от цял ​​свят участват в Asteroid Day, които ще бъде отбелязан от серия от разговори и дебати, насочени към повишаване на информираността за заплахата от астероиди.


Кралският астроном на Великобритания лорд Рийс и Брайън Мей от "Queen" добавиха имената си към декларацията 100X, който призовава за бързо увеличение на усилията за намиране и проследяване на потенциално опасни астероиди. Други известни лица, подписали декларацията, са Питър Гейбриъл, Ричард Докинс, Брайън Кокс и Айлийн Колинс, първата жена - командир на космическата совалка на НАСА.




"Целта е да се повиши обществената осведоменост и информираността на правителствата за факта, че ние сме под заплаха от подобен удар", заяви Мей пред вестник "Гардиън". "Гледали сме някои страхотни филми, в които Брус Уилис спасява света, но това е много сериозна заплаха."


Asteroid Day се пада на годишнината от метеоритния удар през 1908 г., когато 40-метрова скала навлиза в атмосферата на планетата над Тунгуска в Сибир с около 40 000 км/ч. Скалата се взривява във въздуха и се освобождава енергията на голяма водородна бомба (между 10 и 40 мегатона тротилов еквивалент), която поваля иглолистната гора в регион около 2000 кв.км.


От наблюдения с наземни телескопи учените знаят, че от милионите астероиди, които един ден могат да ударят планетата, само около 10 хиляди са известни и се проследяват. Това означава, че сме в неведение за около 99% от астероидите, които потенциално могат да се блъснат в планетата.


"Те са ясна заплаха и за първи път е възможно за нас да направим нещо, за да се намали тази заплаха", коментира лорд Рийс.


"Сега е възможно да се направи проучване на всички потенциално опасни астероиди с размери около 50 м в диаметър, а подобни обекти удрят Земята около веднъж на век. След това може да се проверят техните траектории, за да се види дали ще ударят планетата и в рамките на 20-30 години да се постигне технологията за тяхното отклоняване", добави той.


Предполага се, че огромни астероиди с размери няколко километра удрят планетата на всеки 10 милиона години, като това води до разрушения в глобален мащаб. Десеткилометровата скала, която се е разбила на територията на днешно Мексико преди 68 милиона години, най-вероятно е довела до изчезването на динозаврите според последните научни теории.


Най-вероятно е астероидите да паднат върху водна повърхност, но една 300-метрова скала в Атлантическия океан би предизвикала разрушително цунами, което ще потопи бреговете на Северна Америка и Европа, предупреждават учени.


На 30 юни 1908 г. 40-метрова скала изгаря в атмосферата над Тунгуска в Сибир. Ударната вълна поваля дърветата в регион от около 2 000 кв. км.

© Associated Press

На 30 юни 1908 г. 40-метрова скала изгаря в атмосферата над Тунгуска в Сибир. Ударната вълна поваля дърветата в регион от около 2 000 кв. км.


"Ние просто не знаем кога даден астероид ще удари. Ако ще се вземат предпазни мерки, ние трябва да знаем орбитите на всеки един от тях. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се разбере дали има астероиди, за които има голяма вероятност да ударят Земята през следващите 50 години. Ако знаем за съществуването на такъв, ще може да се съсредоточим върху създаването на предпазна технология", смята Рийс.


Мисия, предложена от НАСА, има за цел да каталогизира две трети от астероидите и други "близки до Земята обекти", които с размер по-голям от 140 м и се доближават до орбитата на Земята. Мисията на NEOCam ще използва инфрачервена камера, за да събере информация за размера, формата, въртенето и състава на астероидите. Друга частна мисия, наречена Sentinel, смята да изведе инфрачервен телескоп в космоса.


Учените активно търсят начини за защита на Земята от всички астероиди. Една стратегия е да се блъсне огромен космически кораб в астероида и да се промени траекторията му. Друг вариант е да се използва гравитационното привличане на кораб, който да лети достатъчно дълго до опасен астероид, за го отклони.


Идеята за използването на ядрени бойни глави, за да се взриви опасен астероид, определено не е най-добрата, коментира Мей, който има докторска степен по астрофизика.


"Взривяването не е най-добрата възможност, защото ще се получат много фрагменти, с които после ще трябва да се справяте. Всичко става много хаотично. Отклоняването от траекторията по един или друг начин изглежда най-добрата опция", коментира Мей.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Весело

  "учени, астронавти и рок звезди"

  А Брус Уилис къде е?

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ама и финансирането сигурно искате да се увеличи, нали!

 3. 3 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 659 Весело

  До коментар [#2] от "dmarev":

  а трябва повече пари за църквата. ако в божите планове е да ни унищожи с метеорит, само молитвите могат да ни помогнат.

  Birds of a feather flock together.
 4. 4 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Учените са активно търсят начини за защита на Земята от всички астероиди. Една стратегия е да се блъсне огромен космически кораб в астероида и да се промени траекторията му. Друг вариант да се използва гравитационното привличане ..."

  Гугъл преводач ли?

 5. 5 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Алчността прави земята все по-лошо място за живеене с всеки изминал ден,а в природата всичко се стреми към равновесие.Ето заради това е съвсем логично някой по-големичък камък да ни намери и да се приземи!

  rock n' roll is king!
 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Преди много години един глупав човек намерил в пустинята метеорит. Липсата на еволюция по онези земи превърнала метеорита в причина и смисъл на безпросветното съществуване на хиляди човекоподобни.
  В настоящето са милиони. И няма признаци на еволюция...

 7. 7 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Ох, ще ги следят и класифицират, но какво ще стане ако астероид Х, който по траектория ни заобикаля и бъде отметнат като неопасен се "чукне" след класифицирането си с астероид У и промени траекторията си към нашата планета?

 8. 8 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#6] от "ТМаринов":

  Говориш за камъка в Кааба ли? И аз съм си мислел същото.

 9. 9 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 263 Весело

  [quote#7:"Kotarak"], но какво ще стане ако[/quote]
  Викаш, по-добре нищо да не правим, че е по-сигурно

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "Търсенето на опасни за Земята астероиди трябва да се усили, призоваха учени"

  Преведено на шопски това значи, "Дайте ни пАри."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не! Ние ще трупаме капитала!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#9] от "xcheffo":

  О, не. Просто да се вземат предвид всички вероятности, ако ще се прави нещо И да не се окаже, че можем да открием опасен, но да няма с какво да се защитим.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Ако ще е само да сме уведомени,кога,как и къде,без да може да се въздейства,предпочитам да не знам.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кого призовават? Плебсът нищо не може да предприеме, а правителствата, дори да финансират съответни проекти, ще създадат ново поле за крадене, вкл и те да крадат. При това за проектите ще качат данъците, за да стартират, после ще ги увеличат отново, за да компенсират грабежа.
  Иначе, технически нещата не са чак толкова сложни - кацане върху астероида, извличане на летливи елементи, насочването им в реактивни струи - траекторията се променя. Отделно, след като така или иначе има добив, уредбата върху повърхността ще добива и други вещества, а приставки с обемни принтери да произвеждат нещо, например корпуси за модули за космически кораби. Хем уредба за промяна на траекторията, хем роботизирана фабрика за хардуер за космонавтиката.
  Обаче - непосилна за капитализма и разделения на конкуриращи се държави свят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1368 Любопитно

  В смисъл: Повече пари искат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Тая версия за пръв път я чета, в смисъл, че Тунгуското тяло е доказано метеорит и то с точни размери. Това е най-вероятното обяснение, но в епицентъра не са намерени следи от метеорит, нито кратер. Намерени са други следи, неприсъщи за метеорит. В началото на 70-те г. се прави въстановка на летежа на тялото и се предполага, че е маневрирало. Тялото е навлязло в земната атмосфера в така наречената 60 милна зона, в която маневрират летателни апарати от космоса. Така обяснява случая А. Мостович в книгата си " Ние от Космоса."
  Последното, което ми попадна за Тунгуския метеорит е "...дали това тяло се е приземило в тайгата или е излетяло от там?"

 17. 17 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Търсенето на смъртоносни астероиди, които биха могли да ударят Земята, трябва да бъде увеличено стократно.."

  Как да ги наблюдава НАСА, като бюджета им позволява да наблюдават не повече от една трета от небето, което "де факто"в космически мащаби, си е едно нищо !

 18. 18 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#7:"Kotarak"]...ще ги следят и класифицират, но какво ще стане ако астероид Х, който...[/quote]

  Ами ако не е бил в списъка този астероид Х, след удара ще влезе и ще се следи. Тук става въпрос за постоянен мониторинг на астероидната заплаха, а не за еднократно сканиране на небето, доколкото разбирам.

  Когато се развие, изпробва, и утвърди успешно технологията за борба с опасните за земята астероиди, тази програма ще стане неделима част от планетарната програма за изследване на близкия космос - на първо време, естествено, насочена към експанзията на космическата минна и енергетическа индустрия.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK