Марк Зукърбърг, Стивън Хокинг и Арнолд Шварценегер в разговор за науката и здравето

Марк Зукърбърг, Стивън Хокинг и Арнолд Шварценегер в разговор за науката и здравето

© Jose Miguel Gomez, ReutersОснователят на Facebook Марк Зукърбърг отново отдели малко време, за да отговаря в своя профил на въпроси, изпратени от потребителите на социалната мрежа. Този пък сред тях бяха и големи имена като Стивън Хокинг и Арнолд Шварценегер.


Хокинг попита кои са големите въпроси в науката, на които Зукърбърг би искал да знае отговорите, и защо. "Най-заинтригуван съм от въпросите за хората. Какво ще ни позволи да живеем по-добре? Как можем да излекуваме всички болести? Как работи мозъкът? Как учим и как можем да направим така, че хората да учат милион неща повече?


Също така съм любопитен дали има фундаментален математически закон, който стои в основата на социалните взаимоотношения, който управлява баланса за кого и какво ни е грижа. Сигурен съм, че има такъв", коментира Зукърбърг.
Малко по-късно и Арнолд Шварценегер се включи с въпрос. Той попита как Зукърбърг намира време да тренира, какъв режим спазва и... дали машините ще победят.


"Да си във форма е много важно. За да правиш нещо добре, трябва енергия и имаш много по-вече енергия, когато си във форма. Тренирам поне три пъти седмично, обикновено веднага след като стана от сън. Винаги, когато мога, излизам с кучето си да тичам, което има и своя допълнителен бонус от смях, защото виждаш как по земята тича моп (парцалите за чистене на под). И не, машините няма да спечелят", отговаря Зукърбърг.


Сред въпросите на останалите потребители също има някои интересни попадения. Един от тях е какво означава щастие за Зукърбърг. На това той отговаря, че за него щастие е да прави нещо смислено, което помага на хората и вярва в него и го прави заедно с хора, които обича. Той допълва, че не смята, че е възможно всеки ден да е забавен, но вярва, че е възможно всеки ден да помагаш на хората, правейки нещо смислено.


Бъдеще незабравимо


Разбира се, най-задаваният въпрос е какво ще е бъдещето на Facebook и какво планира компанията. Този път Зукърбърг е най-подробен.


"Хората започват да споделят по по-различни и богати начини. Първоначално споделяхме само чрез текст. Сега публикуваме предимно снимки. В бъдеще видеото ще стане по-важно от снимките. След това виртуалната реалност ще се превърне в норма. А след това ще имаме възможност да споделяме дори усещанията на сетивата и емоциите си с всеки, с когото пожелаем", коментира Зукърбърг.


Освен това ще се промени и начинът на комуникация. "Преди трябваше да се виждаме очи в очи с някого, за да комуникираме. След това имахме тези големи компютри на бюрата си, след това по-малки, които можем да носим с нас. Сега имаме и тези невероятни устройства, които са в джоба ни по всяко време, но ги използваме периодично през деня. В бъдеще ще имаме добавена реалност и устройства, които можем да носим почти през цялото време и да ги използваме, за да подобрим преживяванията си и комуникацията си", прогнозира основателят на Facebook.


"Вярвам, че един ден ще можем да изпращаме мислите си един на друг чрез технологиите. Ще можеш да помислиш за нещо и твоите приятели веднага ще могат да го преживеят, стига да разрешиш. Това ще бъде върхът на комуникациите", смята Зукърбърг.


Според него всичко това няма да навреди на хората, а напротив. Ще им позволи да изграждат по-близки взаимоотношения, ще знаят по-добре какво се случва със света около тях и ще могат да взимат по-добри решения. Цялото общество ще е по-свързано и ще може по-лесно да взима общи решения, очаква Зукърбърг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK