Даниел Томов: Eleven вече получава по над 1500 кандидатури годишно

Даниел Томов: Eleven вече получава по над 1500 кандидатури годишно

© Георги КожухаровИзбори 2022

Фондът Eleven получава по над 1500 молби на година от стартиращи компании, които искат да получат инвестиции. Това обяви едно от главните действащи лица в Eleven Даниел Томов в интервю за сайта CEE Startups.


За две години от основаването на Eleven фондът вече има инвестиции в над 100 стартиращи компании и разполага с над 300 ментори, които помагат в изграждането на компаниите. Според доклада на Fundacity за 2014 г. Eleven е сред десетте топ акселератора в Европа.


Според Томов има два фактора, които правят Eleven успешен. "Първо е финансирането, което малко акселератори могат да предложат. Второ е голямото общество, което ни заобикаля и расте постоянно. Преди Eleven почти нямаше акселератори, които да могат да осигурят финансова подкрепа за компаниите си. С JEREMIE ние можем да им предложим стартъп фонд, който е жизненоважен за иновативните проекти в ранен стадий", коментира той.
Томов допълва, че много от менторите и основателите на компании в Eleven вече имат доста опит, което също е от голяма полза. Всички те са отворени да помагат и да създават много приятелства.


Той споделя, че Eleven е бил липсващата връзка в българската стартъп екосистема и още от самото начало е имало огромен интерес към него. "Само за първата година получихме над 500 кандидатури", допълва Томов.


Попитан как България се оформи като един от двигателите на стартъп сектора в региона, Томов отговаря, че коренът е още от социалистическо време. Тогава страната е била центърът за технологии и компютърни науки на блока. "Имахме инфраструктура и висококвалифицирани специалисти, част от които напуснаха страната, но по-късно се върнаха с още повече натрупани знания. След смяната на режима предприемаческата вълна превзе България. Предприемачите от ранните 90-те години сега са ангел инвеститори в нашата стартъп екосистема", коментира Томов.


Второто поколение предприемачи също отбелязват успехи посочва той и дава за пример Telerik, Imperia Online, Chaos Group. "Повечето от тези предприемачи са ментори в Eleven и нашият фокус е да подкрепяме третото поколение предприемачи - стартъпите", допълва Томов.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK