NASA определи астронавтите за първия частен полет


Робърт Бенкен, Ерик Боу, Дъглас Хърли и Сънита Уилямс – запомнете тези имена, защото те вече са история. В четвъртък NASA ги определи като астронавтите за първия частен космически полет, който може да се състои още през 2017г.
 

Бленкен е полковник от американските ВВС с повече от 1300 полетни часа с 25 различни типове самолети. Той е астронавт на  NASA от 2000г., участвал е в 2 мисии на космическата совалка и е прекарал над 29 дни в орбита.

Боу и Хърли са с приблизително същия космически опит на борда на две мисии на совалката. Уилямс е капитан от Военноорските сили на САЩ и член на отряда на астронавтите от 1988г. Тя е прекарала в две космически мисии общо 322 дни в орбита и е рекордьор за най-дълго време, прекарано от жена в открития космос (50 часа и 40 минути).

Четиримата са определени като астронавти и летец-изпитател, тъй като ще се подготвят да станат първите на борда на частна ракета с екипаж на NASA.

Авиокосмическата агенция на САЩ финансира разработката на частни космически апарати и през септември 2014г. сключи с компаниите SpaceX и Boeing договори за общо 6.8 млрд. долара за тази цел. SpaceX на Елон Мъск усъвършенства своя кораб Dragon (включително със система за аварийно спасяване в началната фаза след изстрелването), а  Boeing проектира напълно нова кораб  CST-100.


Това са транспортни системи за работа с орбиталната Международна космическа станция без зависимост от руските ракети носители, но натрупаният опит ще помогне за разработването и на апарати за полети в дълбокия космос.


"Тези изключителни астронавти с опит се устремяват към нови пътеки, които един ден ще им отредят място в историческите книги и ще отведат американци до повърхността на Марс", каза в специално изявление ръководителят на NASA Чарлз Болдън. Според Джон Холдън, съветникът на Белия дом по въпросите на науката, започва обучение, което да позволи американци да бъдат изведени в космоса от американска територия, да се създадат американски работни места и да се постигне целта човек да стъпи на Червената планета след 2030г.

Условието държавата да финансира следващи мисии на двете компании с "комерсиални екипажи" е да демонстриат поне един успешен полет управляем апарат и поне един астронавт на  NASA на борда, да се потвърди, че една напълно интегрирана ракета и система за космически полети може да бъде изстреляна, да маневрира в орбита, да се скачи с МКС, всичките ѝ системи да работят според очакваното и всичко да завърши с безопасно приземяване.

След  това двете компании ще може да извършват между 2 и 4 пилотирани мисии до МКС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK