Какво предстои за "Нови хоризонти" след срещата с Плутон

Какво предстои за "Нови хоризонти" след срещата с Плутон

© Nasa, NASA.govМисията "Нови хоризонти" преминава с пълен успех, като вчера завърши и основната си цел - да изследва Плутон отблизо. НАСА обяви, че космическият апарат е успял да събере всичката информация, която учените са очаквали.


При положение че апаратът прекара девет години и половина в суровите условия на Открития космос, но запази пълна работоспособност, това е впечатляващо постижение, отбелязва онлайн изданието BusinessInsider. Какво предстои за мисията сега?


"Нови хоризонти" може и да е направил всички необходими снимки и изследвания на Плутон, но учените все още не разполагат с данните. Всъщност ще отнеме цели 16 месеца, докато цялата информация достигне Земята. Заради огромното разстояние между двете планети скоростта на трансфера на данните е между 600 и 1200 бита в секунда. Така че най-добрите снимки с висока резолюция от Плутон реално ще достигнат Земята след седмици и дори месеци.
Апаратът изпрати потвърждаващ сигнал, че всичко е преминало успешно. Пътуването на сигнала отнема 4.5 часа, като това беше най-напрегнатият момент от мисията. Напрежение ще има и през следващите месеци, през които "Нови хоризонти" ще трябва да изпраща информацията, защото ако има някаква повреда, данните могат да бъдат изгубени безвъзвратно, а в момента 99% от тях не са прехвърлени до Земята.


Докато очакват данните, учените ще анализират колко гориво е останало в "Нови хоризонти". Ако то е достатъчно, може да изпратят апарата отвъд Слънчевата система, за да анализира Пояса на Куипър - втория астеориден пояс в системата. Учените подозират, че в него има елементи от ранните години на Слънчевата система, които са се формирали преди над 4 млрд. години.


При възможност НАСА ще се опита да изпрати "Нови хоризонти" в близост до обекти от пояса. Приоритет обаче остава получаването на данните за Плутон и неговите луни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK