Какво трябва да знаем за роуминг услугите това лято

Какво трябва да знаем за роуминг услугите това лято

© Георги КожухаровНаскоро Европейската комисия прие нови промени в правилата за роуминг в рамките на ЕС. Мобилните оператори пък имат различни тарифни планове и това създава объркване сред клиентите им.


"Дневник" се допита до трите водещи телекома в страната как се формират основните им роуминг тарифи за Европейския съюз, или т.нар. евротарифи и как клиентите могат да ги използват. Отговорите им са по-долу по реда на тяхното пристигане с минимални съкращения.


Мтел
Стандартната роуминг тарифа е EUROTARIFF. Това е и тарифният план по подразбиране при активиране на ромунг услугата. Ако абонатът има друг тарифен план и иска да го смени на Евротарифата, може да го направи веднъж месечно без да заплаща за това като смяната се извършва в рамките на деня.


При желание за промяна на роуминг тарифния план, абонатът трябва да заяви избрания от него роуминг тарифен план. Ако иска активация на услугата роуминг и не заяви изрично желание за различна роуминг тарифа, то се активира по подразбиране Евротарифата. Клиентите с предплатени карти ползват само Евротарифа като роуминг тарифен план. За абонати на договор има избор от роуминг тарифни планове и пакети.


Страните, в които важат регулираните цени са в т.нар. Зона 1 и това са: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Ирландия, Италия, Карибски о-ви (Мартиника, Гваделупа, Френска Гвиана), Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция.


Цените за зона 1 (ЕС/ЕЕА) са предмет на регулация и Мобилтел се съобразява стриктно с поставените европейски директиви. Цените в рамките на ЕС/ЕЕА за изходяща минута са 0.19 EUR, без ДДС (0,445 лв. с ДДС), за входяща минута 0,05 EUR (0.117 лв. с ДДС), за изходящ SMS 0,06 EUR (0.14лв. с ДДС), a за 1 МВ 0,20 EUR (0.469 лв. с ДДС).


VIVACOM


VIVACOM прилага Евротарифата за цени в роуминг, без да е необходимо абонатът да я заявява по какъвто и да било начин. Още с влизането в сила на Регламента за Евротарифата, телекомът я прилага за всички свои абонати, както с абонаментни договори, така и с предплатени карти, независимо от тарифните планове, които използват.


Според последните допълнения, в сила от 01.07.2014 г., цените са както следва: 0,446 лв. за изходящо повикване, 0,117 лв. за входящо, 0,141 лв. за смс и 0,469 лв. за 1 мегабайт интернет.


Тарифата е валидна за страни членки на ЕС (Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия, Швеция) и други територии (Азорски острови, Балеарски острови, Ватикана,  Гваделупа, Гибралтар, Канарски острови, Ла Дезирад, Ле Сен, Майот, Мари Галант, Мартиника, Монако, Остров Мадейра, Реюнион, Сан Марино, Сен Бартс, Сен Мартен, Френска Гвияна)


Изключение правят единствено корабните мрежи (обслужващи корабните круизи) и самолетните мрежи, както и гласови обаждания към услуги с добавена стойност (УДС) в рамките на ЕС.


VIVACOM предлага допълнителни пакети с включени минути, SMS и данни за страните от ЕС и Балканските страни Абонатите имат възможност да включат и пакет +EU Roaming Daily Pass, с който може да се говори и сърфира неограничено по време на роуминг във всички страни в ЕС и Турция, като се заплаща фиксирана дневна такса за всеки ден, в който са в роуминг.


VIVACOM информира по ясен и прозрачен начин всички свои роуминг клиенти за прилаганото тарифиране чрез безплатно, автоматично съобщение при влизането на потребителя в държава, различна от тази, в която е неговата местна мрежа. Съобщението съдържа основна персонализирана информация за цените за роуминг на дребно (с включен ДДС), които се прилагат за осъществяването и приемането на повиквания от този клиент, за изпращането на SMS съобщения и за трафик на данни в посетената държава-членка.


VIVACOM препоръчва на потребителите да се запознаят обстойно с начините за избягване на нежелан интернет трафик в роуминг, както и за предлаганите лимити за предаване на данни в роуминг до предварително определени финансови граници.


Telenor


Евротарифата се определя от Европейската регулация и е левовата равностойност на фиксираните нива. Цените й са стандартни за всички клиенти без значение дали са да предплатени или абонаментни планове, като не се налага предварителна заявка за активирането им.


Цената за изходящо обаждане към България и към друга държава в Европейски съюз е  0,4459 лв., на входящо обаждане 0,1172 лв., СМС – 0,13, цена за 1 МВ мобилен интернет – 0,4693 лв. (цени с ДДС).


Евротарифата важи за Австрия, Белгия, Великобритания, Гваделупа, Германия, Гибралтар, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Мартиника, Норвегия, Полша, Португалия, Реюнион, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Френска Гвиана, Холандия, Хърватия, Чешка Република, Швеция.


Компанията предлага и допълнителни абонаментни роуминг планове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Основното, което трябва да се знае за роуминга на българските оператори е, че винаги после може да има изненади...!
  Ако сте за по-дълъг период в чужбина, няколко месеца да речем, търсете вариант с местен оператор! Гарантирано, че ще е по евтино!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Всеки път имам чувството ,че ме удрят в кантара със сметката и май си е така !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Знаем, че ни дерат кожите извън ЕС. Имам сим карта на гръцки оператор, която извън ЕС е по-евтина от нашите 7 лева на минута. Също така цените на оператори извън ЕС когато се ползват в рамките на ЕС пак са по-ниски.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 4. 4 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много да се внимава в Сърбия,там бичат по гръцка тарифа.И друго,няма такива разделяне на секунди,наще оператори цакат 2 мин. за разговор от 1мин и 5 сек.

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 576 Гневно

  Що ги не попитате тези "хубавци", защо разговори от Бг към ЕС се таксуват по 2.40лв/мин. с "родна" карта и по 0.45 лв/мин с не"родна"?!?! Сигурно нашенските имат повече разходи, или клиентите им са балами!?!

 6. 6 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 239 Неутрално

  М-тел имат много противна политика за роуминга. Преди години ходих на разходка до Сан Марино , което не е в ЕС (но пък се намира вътре в Италия, която е) , и тъпаците от М-тел искат 6 лв/мин за изходящо повикване и 25 лв / мегабайт интернет. Излишно е да ви казвам каква ми беше сметката. Тарикати на дребно!

 7. 7 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Използвам тарифен план Business Rouming Unlimited на Мтел, защото пътувам предимно в EU, и съм много доволен. Просто спрях да мисля за каквито и да е ограничения и това ми струва само 5,90 лв. на ден.
  Разбира се трябва да се внимава в страни като Сърбия и Швейцария.

  What we do in life echoes in eternity
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK