Юрий Милнер ще даде $100 млн. за издирване на разумен извънземен живот

Юрий Милнер

© Reuters

Юрий МилнерРуският милиардер Юрий Милнер обяви днес, че планира да инвестира 100 милиона долара в издирване на разумен извънземен живот, пише "Ройтерс".


С помощта на едни от най-големите радиотелескопи в света екип от подбрани лично от Милнер учени ще проведе инициатива, наречена Breakthrough Listen, в рамките на която 10 години ще се издирват радиосигнали, които биха могли да са доказателство за съществуването на разумен живот в някоя от другите части на Вселената.


"Това е най-интересният технологичен въпрос на нашето време", заяви Милнер в интервю, в което разказа, че започнал да се интересува от съществуването на извънземен живот още когато чел "Разумен живот във Вселената" на Карл Сейгън, когато бил на 10 години.
Средствата, с които ще финансира проекта, идват от ранни инвестиции в стартъпи, например Facebook. Милиардерът е на мнение, че срещите с други цивилизации могат да ни научат как да се справяме с предизвикателства, например разпределението на природни ресурси.


Учени посочват, че проектът е много по-мащабен от всички останали в областта. Според съветника на Милнер в проекта и астрофизик Дан Вертхаймер за издирване на извънземен живот годишно се разходват под 2 милиона долара.


Тези 100 милиона долара ще доведат до много по-голям резултат отколкото през 90-те години – последният период, в който е имало толкова голямо финансиране – благодарение на подобренията в ползваните технологии, твърди той.


Настоящата технология позволява да се следят няколко милиарда радиочестоти наведнъж вместо няколко милиона, а и да се оглежда "10 пъти повече небе отпреди".


Всички сигнали, които учените засекат обаче, най-вероятно са били изпратени преди години, вероятно дори преди векове или хилядолетия. Радиосигналите пътуват 4 години само до Земята от най-близката звезда извън Слънчевата система.


След 10 години благодарение на инвестицията от 100 милиона долара финансираните от Милнер учени ще могат да следят Млечния път, както и 100 близки галактики. Голяма част от разходите ще бъдат за наем на радиотелескопи, в това число Parkes Observatory в Австралия и Radio Astronomy Observatory в Западна Вирджиния. Милнер планира да наеми всеки от тях за около два месеца, което ще е особено полезно за учените, които обикновено получават достъп до тях за два дни годишно.


Екипът, воден от учени като бившия директор на Ames Research Center на NASA Питър Уордън, ще организира откритите радиосигнали, ще публикува данните и ще разглежда евентуални тенденции.


Целта е не толкова да се разбира съдържанието на сигналите, а по-скоро да се установи дали са създадени от разумна форма на живот. Учените смятат, че след като хората ползват радиосигнали, е доста вероятно и други да го правят.


"Не разбираш нищо за дадената цивилизация, но знаеш, че тя съществува", коментира Франк Дрейк, който заедно с Карл Сейгън изпраща първото съобщение в Космоса през 1972 г. с кораба Pioneer 10.


Милнер, създател на наградата Breakthrough за научни постижения, обяви инициатива си в Лондон заедно с учени, сред които беше известният физик Стивън Хокинг, който също ще участва в проекта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK