България е регистрирала само 22 иновации в ЕС за 2012 г.

България е регистрирала само 22 иновации в ЕС за 2012 г.

© ReutersБългария е заявила в Европейското патентно ведомство едва 22 патента, докато водещата страна от Европейския съюз по този показател – Германия, има над 22 хил. Заявки. Това показва анализ на Евростат за регистрираните иновации през 2012 г. в ЕС, цитиран от БТА.


По данни на Националния статистически институт в областта на научно-изследователската и развойна дейност у нас през 2012 г. са работили над 22 хил. души, от които 16 хил. са били изследователи. За сравнение, през 2000 г. в същата област са работили 16 хиляди души, от които 10 хил. са били изследователи.


Наред с Германия, сред водещите по брой заявени патенти страни са Франция – 8 300, Великобритания – 5 100, Италия – 4 200 и Холандия – 2 800. Извън ЕС най-много заявки за патенти са регистрирани от САЩ – 28 500 и Япония – 22 700, следвани от Южна Корея – 5 900 и Китай – 5 500.
Най-малко заявени патенти европейската статистика отчита от страна на Малта – само 2, Кипър – 5, Латвия с 14 и Литва с 18.


Патентните заявки в областта на информационно-комуникационните технологии до Европейското патентно ведомство са сравнително концентрирани в една малка група от държави-членки. Най-много приложения за патенти са регистрирани в Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Швеция, Белгия и Италия – общо над 87% от заявленията за 2012 г.


Европейската статистика класира и Топ 30-те региона в 28-те страни-членки, където най-мощно се развиват високите технологии. Прави впечатление, че половината от 30-те европейски града с най-високо развитие на технологиите са германски. Класацията се оглавява от Париж, следват Дюселдорф, Мюнхен, Шутгарт, Хамбург, Франкфурт на Майн, Нюрнберг, Берлин, Гренобъл и др.


Според анализа европейската рамка за патент е доста сложна, тъй като националните системи съществуват съвместно с европейския патент, като се включва и трета система - единния патент. Единният патент, или "европейски патент с единно действие" е издаван от Европейското патентно ведомство съгласно правилата и процедурите на Европейската патентна конвенция, към която, по искане на притежателя на патента, единно действие се дава за територията на 25-те държави-членки на ЕС, участващи в единна схема за патент.


Технологичните промени и иновации са основните области на икономическия анализ в индустриализираните страни, тъй като те са определящи фактори за производителността и конкурентоспособността, отчита анализът. В този контекст, науката и технологиите дейности са от решаващо значение за икономическото развитие и просперитета в ЕС, отбелязва анализът на Евростат.


По данни на германската статистическа служба на първо място в света по износ на продукти в областта на високите технологии е Южна Корея - около 30 на сто от износа на страната. На второ и трето място са Китай – 25% от износа и САЩ с 18 на сто. Германия се нарежда на девета позиция с около 11 на сто износ на продукти в областта на високите технологии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Не ни е там силата! Ние сме силни с крадливите управляващи комуняги...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  ..... 22 иновации в ЕС за 2012 г.Дано и тях не сме откраднали.На фона на другите държави,ние можем и да не ги обявяваме.

 3. 3 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  но сме открили :

  киселото зеле ,
  киселото мляко,
  чушкопека
  и системата "всеки срещу всеки"
  .....
  това са върхови постижения на нАучнотехническото размишление нанародонаселението.......
  особено за чушкопка

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  С бизнес на ишлеме и само с Винету не става. Сега на местните избори пак си изберете боко, чоко, местан, дуган, пръван и радан...

 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#1:"Коки"]Не ни е там силата!

  Ние сме силни с крадливите управляващи комуняги...[/quote]

  а матРяла къде го пропущи ??
  нищо не става без матрЯл..

  според премиера сме много силни ,
  в "качеството" на матрЯла ,
  оценка "К"

 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#2:"chicago514"]..... 22 иновации в ЕС за 2012 г.Дано и тях не сме откраднали.На фона на другите държави,ние можем и да не ги обявяваме.[/quote]

  преди време гледах интервю с един бивш от НТР (IV главно )

  оказа се , че са откраднали формулата на Верото , за чинии

  сега е хубавото , че не могат нищо да откраднат..
  няма разузнававе / няма кражби

 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  Какви патенти, какви пет лева? В Една страна която разчита на туризма и зърнопроизводството??
  И от къде се навъдиха тези 16 000 изследователи?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 432 Весело

  Ех, що чалга песньовките не подлежат на патентиране. Тогава да видиш къде-къде по-горе щяхме да сме.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Докато не се закрие или тотално преустрои руското мухлясало творение БАН и не се реформира цялата научна и образователна сфера, и 22 ще са ни много.

  'Let light surround you' Dream Theater
 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Виждам, че преждекоментиращите с упоение са се нахвърлили върху българина в типичното ни самооплюване. Българинът по природа е умен и страшно изобретателен. Дори само името на един Асен Йорданов е достатъчно. Комунизмът нанесе почти непоправими вреди и на това ни качество. Науката и бизнесът трябва да се прегърнат, университетите да се намалят с поне две трети и да развиват наука, и БАН или да се преустрои, или да изчезне.

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  [quote#7:"boby1945"]Какви патенти, какви пет лева? В Една страна която разчита на туризма и зърнопроизводството??[/quote]

  Хърватия и Гърция разчитат само на туризма, без зърнопроизводството и пак имат на глава от населението повече от нас.

  Есента отваря програмата "Наука и иновации" с 1 млрд. евро бюджет. Любопитен съм как ще се промени тази цифра, защото досегашните аналогични програми имаха само един ефект - няколко влакови композиции с отчетни бумаги.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#10:"ariel28"]Виждам, че преждекоментиращите с упоение са се нахвърлили върху българина в типичното ни самооплюване. Българинът по природа е умен и страшно изобретателен. Дори само името на един Асен Йорданов е достатъчно. Комунизмът нанесе почти непоправими вреди и на това ни качество. Науката и бизнесът трябва да се прегърнат, университетите да се намалят с поне две трети и да развиват наука, и БАН или да се преустрои, или да изчезне.[/quote]

  не става Драга..с приказки

  докато всеки не разбере ,че от Него започва действието
  докато не хване Тояга а не бюлетина...
  всичко ще тече но нищо няма да се промени..

  за това надписът над парламента е куха фраза..
  празна откъм съдържание

 13. 13 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Гледам и не вярвам на очите си, преждекоментиращите какви дивотии са писали, като се почне от комунистите та се стигне до БАН... Истината е в нашата мила татковина един електроуред да искаш да стандартизираш и ще ти се иска после да не си се раждал въолбще, просто няма да ти се врява на колко народ трябва да бутнеш и през какви бумащини и малоумия да се мине. Просто така е организирано да не вземе някой да изплува случайно. Последния пример е спортния автомобил SIN който го сглобиха в Англия защото тука няма кой да го мине на техно тест освен Декра и ТЮВ Норд все мили немски компания, дето са открили на хляба мекото и в нашата държавица.
  Лично се занимавам с конверсии на конвенционални автомобили с ДВГ към електрички и трябва да ви кажа че с години не се знаеше една електрическа кола правена тук, къде трябва да мине за да може после да мине в КАТ. И така и не се минаваше никъде който имаше топки караше на късмет.

  Дела трябват, а не думи.
 14. 14 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  Ще е интересна статистиката за българи, регистрирали патенти от името на чужди държави.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 15. 15 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Бих казал "ЦЕЛИ 22 иновации".

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Е,сигурно имат иновативен ефект,щом са патентовани и в ЕС.

  Tony
 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#5:"EU defend"]а матРяла къде го пропущи ??
  нищо не става без матрЯл.. [/quote]

  Матриалът е ОК откъм интелект, казвам ти го като някой, който от доста време живее в една от страните с много патенти. Във въпросната страна примерно официално НИКОГА не се плюе материала. Като стане гаф, в който са замасени народопсихологически характеристики, той се отразява точно, но бързи и се приключва. Когато пристигнах в тази страна с изумление прочетох в пресата упреци към една кореспондентка в чужбина, която от разстояние критикуваше остро черта от народопсихологията - казаха й в прав текст, че матриалът е като малките деца, като му казваш, че е лош, той става все по-лош. Но в тази страна за сметка на това делово приемат мерки, за да не се повтори инцидентът с матриала, и тези мерки се контролират и работят отлично.
  А ние с безкрайното си изливане на помия върху самите себе си как можем да очакваме и зрънце позитивно възприемане от страна на матриала. Не говоря за това, да се ласкаем за неверни неща. Но както и в случая с темата на тази статия, виновен не е матриала, виновна е системата, която е изградил и която му убива всички опити за иновации. Може би ако се научим да разделяме двете неща, ще сме по-успешни. Защото една система може да се промени, докато промените в матриала са бавни, нелинейни и непредсказуеми.

 18. 18 Профил на bdon4eva
  bdon4eva
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defend":

  първото не е верно, пък и алзаското е по-вкусно

 19. 19 Профил на bdon4eva
  bdon4eva
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defend":

  Преди около 20 години регистрирах свой продукт в Патентното ведомство. В каталозите им беше пълно с регистрирани промишлени образци, директно копнати от западни стоки, като някои нагло бяха приложили дори снимки на оригиналните продукти. Някои от тях ги притежавах и ги познах, а за други можеше да се досети човек, че не са сделани, а са оригинали, купени отнякъде. Та така с интелекта на мат'риала.

 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Ами, ще регистрираме патенти. С патент и без, никой не вярва, че няма да му откраднат идеята, техническото решение и пр. А най-вече, че няма да го принудят да дели за да може изобщо нещо да осъществи..

  За какво тогава да регистрира и да пази марка, идеи и прочие абстракции (за нашите условия)...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Ами те нашите учени са навън.Може би повече регистрирани от българи има в САЩ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK