Лошите страни да работиш в Apple

Лошите страни да работиш в Apple

© Chance Chan, ReutersДа работиш в Apple е мечта за много хора по света, но това си има и своите предизвикателства. В популярния сайт за кариерно развитие и отзиви от работодатели Glassdoor има много коментари, които подсказват най-големите трудности на работата в Apple.


Разбира се, това не означава, че всички служители се чувстват по този начин, но подсказва за какво трябва да е готов човек, който иска бъде част от екипа на Apple.


Голямото натоварване е сред най-честите оплаквания. Много служители са на ръба на "прегарянето" и понякога комуникацията с тях може да е малко трудна.
Обстановката в офисите също е доста строга. В повечето сгради липсват места за почивка, няма игри, дори безплатна храна. Фитнесът също не е безплатен. Може би в новата централа, която компанията стори в момента, всичко това ще се промени.


Трудно е да балансираш личния живот с работата, защото хората често работят до късно. Трупа се и много извънреден труд.


Всичко това превръща Apple в място за работохолици. Липсва дори особено разбиране при случай на семеен проблем или нещастен случай, споделя дизайнер.


Официално в екипите няма йерархия и всички са равни. В действителност обаче това не е точно така и има някои, които са "по-равни от останалите", споделя софтуерен инженер на Apple. Не липсват и задкулисни игри, затова запазването на добри отношения с всички е много важно, защото може да коства повишение или дори работното място. "Човешки ресурси" също не полага особени грижи за подобряване на отношенията между служителите.


Самото заплащане понякога също не е особено високо. Причината е, че често се налага да се работи по 15 часа на ден, включително през почивните дни и дори по време на отпуските. Заплащането обаче не отговаря на инвестираното време, особено за по-новите служители, споделя инженер.


Apple е известна и със строгия контрол на информацията и опитите да запазва проектите си в пълна тайна. Това обаче има и своите лоши страни. Например влошава комуникацията между служителите. Често няколко екипа работят по сходни решения на един проблем, защото не могат да споделят дори помежду си за кой проект са зачислени.


Има и някои по-специфични проблеми. Например Apple държи програмистите й да използват конкретни методи и почти не приема по-нови и по-добри практики. Това не позволява на програмистите да измислят нови методи, а просто трябва да следват утвърдените.


В голямата си част от времето работата в Apple не е особено вълнуваща, споделя инженер. За ръководството е важно служителят да върши задачите си, а не да е креативен.


Вписването в екипите понякога изисква агресивен подход. Друг инженер споделя, че не е бил нито представен на екипите, с които ще работи, нито пък му е била дадена длъжност. Просто е бил нает, дадено му е работно бюро и след това компанията практически е забравила за него.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  На който не му харесва, врата е отворена В Америка, работа - бол.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 638 Весело

  "Друг инженер споделя, че не е бил нито представен на екипите, с които ще работи, нито пък му е била дадена длъжност. Просто е бил нает, дадено му е работно бюро и след това компанията практически е забравила за него."

  Ако е получавал заплата значи всичко е ок.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 3. 3 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1854 Весело

  Демек се очаква от тях да работят здраво, за да си получат заплатата. Интересно, наистина. Досега не ми беше хрумвало, че работодателите очакват това от служителите си

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  "Има и някои по-специфични проблеми. Например Apple държи програмистите й да използват конкретни методи и почти не приема по-нови и по-добри практики. Това не позволява на програмистите да измислят нови методи, а просто трябва да следват утвърдените.

  В голямата си част от времето работата в Apple не е особено вълнуваща, споделя инженер. За ръководството е важно служителят да върши задачите си, а не да е креативен."

  да, добре. понеже все по стария утъпкан път вървят и никой в Епъл не търси креативност от служителите, затова и всичките им продукти са едни такива утъпкани и им липсва креативност...

  доста тенденциозно преводно материалче. точно като за юлски жеги и разочарование от провала на съдебната реформа

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Много важна новина... всички сме силно заинтересувани какви са недостатъците от това да работиш в Apple.

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Работи се за пари,социален пакет и баланс работа личен живот.Другото са алабализми за интервюто и мотивационното писмо.Такава компания прилича на секта

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  В живота няма само хубаво.

 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  ...рЕзко ме отказаха да работя за Епъл...

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#2] от "Long One":

  Позицията винаги е важна... Иначе нямаше да на има СЕО...

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 924 Любопитно

  " ... често се налага да се работи по 15 часа на ден."

  Как звучи това в главата на един български служител?
  Примерно в едно бургаско предприятие.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5002 Неутрално

  "Самото заплащане понякога също не е особено високо. Причината е, че често се налага да се работи по 15 часа на ден, включително през почивните дни и дори по време на отпуските."

  В САЩ особеността е, че има работещи на твърда заплата + бонуси (инженери и др. с висока квалификация) и работещи почасово (обикновено нискоквалифицирани). Тези, които работят на час рядко ходят на работа през почивните дни и отпуските (въпреки, че получават заплащане на час). Тези, които са на заплата ходят винаги, когато се налага проект да бъде завършен на време, а има изоставане в графиците (винаги е така). Последните нямат извинение, ако проектът закъснее! Няма всеобщо щастие - това е истината! Важното е, че никой не принуждава никого да върши някаква работа - всеки има избор!

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Очаквам подобна статия: "Какво е да работиш в Столична община".

 13. 13 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Епъл не е много по-различна от останалите компании в бранша. В нея работят доста хора, и не всички се занимават с ар енд ди и правят нови дизайни на хардуера им. Това правят не повече от 500-1000 човека. Останалите 50-на и повече хиляди включват продавачите в епъл сторовете, инжинери по поддръжка на датацентровете и мрежите им, меркетинг, логистика, счетоводство, финанси. юристи....абе каквото се сети човек. Нормално е да има разочаровани.

 14. 14 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Пълен контраст с това да работиш в Гугъл...

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  нормално. Имайки прдвид отношението им към клиенитите си, няма как отношението към служителите да е по-различно.

 16. 16 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Това общо взето е така ... е и? Трябва да си вежлив с колегите си - това е тежка задача? Имаш на разположение джим но не е безплатен, кафетерията също - и това е проблем как? Тези мрънкания трябва да се вземат в правилния контекст. На 5 километра по-нагоре са Гугъл където храната в кафетерията е безплатна, джима също и обстановката е малко по-хипарска.
  Това че трябва да си вежлив, да се усмихваш не е проблем и прави средата за работа много по-приятна от тази в което и да е Българско предприятие. Това да работиш по 15 часа е трудно за Европейците не и за Американците. Сина ми става всеки ден в 5 сутринта за да е на работа в едно кафене от 6 до 3 след това от 4 до 8 е на училище в колеж. Често след като се прибере от училище към 9 си оправя спортната кола до към 12, къпе се и си ляга. Трябва му един ден в седмицата да се наспи по-дълго. Не съм го чул да се оплаква още. Нито пък аз ще му унищожа живота като му кажа че това е много работа. Повечето от тях не разбират че това е много работа. Затова и като правило в Америка никой не уважава мързеливите и тези които много мрънкат. И преди да ожалвате сина ми ще ви кажа че учи в много добър колеж, сред много умни хора. Има кола която сам си е купил и която едва ли някой на 20г или дори на 30 или 40 в България може да си позволи. Има хобита които са абсолютно недостъпни не само за повечето хора в България но и в Европа. Та ако ви предложат работа в Апъл - не отказвайте. Ще останете доволни.

  California Über Alles
 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1051 Весело

  ми в най-американската компания се работи по американски... без глезотии... ако искаш (и те вземат) - работиш, ако не - върви във гугел... целта на един бизнес е произведе продукт и да прави пари от него, нали... не "да полага всестранни грижи за все по-пълното и повсеместо задоволяване на нуждите на тружениците"...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Работата не трябва да пречи на личния живот, както и обратното разбира се. Това не трябва да забравят нито работодателите, нито работниците.
  Най-добре е работата да доставя удоволстие или поне да не е затормозяваща. Все пак става въпрос за високо технологична компания, където работят високо образовани хора, а не за месарница.

  Явно в Апъл търсят работохолици, за които работата и личния живот са едно. За другите, както каза колегата от първия пост, врата е отворена.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "Pontif А":

  Само не разбрах кога ги практикува тези хобита? Може би в 2-та дена годишна отпуска? Кога живее? Кога си кара колата? За мен човек, който разполага с времето си е много по-богат от човек, който работи по 15 часа на ден и има милиони в банката.

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  голям праз. корпорация от пирамидален тип, много важно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#16:"Pontif А"]И преди да ожалвате сина ми ще ви кажа че учи в много добър колеж, сред много умни хора.[/quote]
  Явно колежът наистина е отличен - нищо не налага в графика на сина ти да присъства и време за учене извън задължителните занимания. Характерна черта на най-добрите колежи, в слабите им скъсват задниците от учене!

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#19] от "primaxm":

  "има време за всяко нещо под слънцето". сиреч, време за работа и време за възползване от пожънатото. въпросът е, че в българия пожънататото често пъти е като реколта след градушка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Мине се не мине и пак една и съща дъвка ползват.

 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ако това или част от него е вярно, то ще даде отражение след време. Т.е. качествените хора постепенно ще се насочат другаде, с всички последствия от това.
  Човек може да е работохолик само по убеждение, не по принуда (или поне само такива работохолици са полезни). Скучна работа и кофти среда работят против убеждението.

 25. 25 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 555 Неутрално

  само да кажа, че в МАЙКРОСОФТ не е така

 26. 26 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Аз не знам да има хубави страни да работиш в Епъл. То не е само Епъл, всичките в Силициевата долина са такива. Ако има изключения, те потвърждават правилото. Стреса и натоварването са сравними с тези на борсата. Ако някой е гледал Вълка от Уолстрийт, има представа за какво става дума (разбира се без да се приема всичко буквално).

  Естествено, че за да се произведе нещо, трябва да се работи здраво, а за да си първи, трябва да работиш по-здраво от другите. Но американците прекаляват, което води до най-различни извращения, и в материален, и в психически, и в морален смисъл. Да, затова са най-голямата икономика в света, но и затова са най-бездушната нация в света. Въпрос на избор.

 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Хахаха, " Просто е бил нает, дадено му е работно бюро и след това компанията практически е забравила за него." И ние имахме един такъв агент, 4 месеца гледа само ю тюб и бичеше частно, накрая си би къмшика, щото му писна. А получаваше си заплатата на всеко 15-то число

 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#19:"primaxm"]Само не разбрах кога ги практикува тези хобита? Може би в 2-та дена годишна отпуска? Кога живее? Кога си кара колата? За мен човек, който разполага с времето си е много по-богат от човек, който работи по 15 часа на ден и има милиони в банката. [/quote]

  До коментар [#19] от "primaxm":

  Хи, хи, много хитро. Чувал съм ги тези мантри за душевно богатите които пърдят до обят. После пият кафе до 2 и в 4 си тръгват от работа за да могат да седнат на ракия с брато на жената и да си мечтаят как ще емигрират в Америка.
  А хлапето ми участва в аматьорски кар-клуб и почти всеки 2 седмици ходи на различни писти в Калифорния и участва с колата си в аматьорски съзтезания на писта. Обикновено пътува до там с гаджето си вечерта в Петък. В Събота става в 6 сутринта за да подготвят поистата с други аматьори. За това им дават бонус или да не плащат такса за състезанието или да участват в две допълнителни състезания. Вечерта в Събота се връщат.
  Какво правят твоите деца? Аз на неговата възраст пиех бира на пейката зад блока и си говорихме за еб*не. Сега след 35 години като мина през квартала в който живеех тогава виждам децата и внуците на приятелите ми пак на същата пейка с бира в ръка.
  А да отговоря на другия хитрец по въпроса за ученето. Всеки път когато има мидтърм или файнали си намалява часовете работа за тази седмица и учи. Текущите домашни и проекти си прави в уикендите. До сега има само А и Б на всички изпити ... което е ОК за мене.
  Между другото всички деца които познавам тук работят докъто учат и правят поне по 30 часа на седмица. ДЕцата които завършиха свестни специалности всички са на работа и до 2, 3 години си купиха самостоятелни апартаменти. Други които решиха да учат поезия и история на филм ноар или форография и развитие на човешките взаимотношения на индианците по течението на река Амазонка ... е те сага са обратно в къщи при мама и тате и имат адски много време.
  Познавам деца кото вече 3, 4 години работят в Апъл и един друг във Фейсбук - никога не съм чул да се оплакват. Явно не са достигнали висините на Българските интелектуалци които имат много време но цяло лято ходят с едни и същи гащи и обувки и ако ги попиташ какво са направили в живота си .... ъъъ

  California Über Alles
 29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#22:"abdelhaqq"]"има време за всяко нещо под слънцето". сиреч, време за работа и време за възползване от пожънатото.[/quote]

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Work hard and play hard.
  В България това е заменено с "недай да се хабиш на работа и се оплаквай вечер в къщи". Също непрекъснато обяснявай как в Германия е по-хубаво и някой ден ще ти писне и ще отидеш там.

  California Über Alles
 30. 30 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#29:"Pontif А"]Също непрекъснато обяснявай как в Германия е по-хубаво и някой ден ще ти писне и ще отидеш там. [/quote]

  А германци, холандци и скандинавци които работят по 35 часа на седмица, постоянно обясняват как искат да емигрират в САЩ Не смесвай европейската и американската работна етика.

 31. 31 Профил на Bai Stavri
  Bai Stavri
  Рейтинг: 237 Весело

  Някои пич в Business Insider си е направил труда да отвоти glassdoor.com, да напише в search bar-a, "apple", и да изсмуче от пръстите тази "статия", а вие сте я превели

  Все тая, site-a много добър, препоръчвам на всички които са работили или работят в международна технологична компания и търсят мнения от първа ръка. Българският еквивалент е bgrabotodatel.com, но там преобладават шуробаджанащински коментари и откровен, неградивен хейт.


 32. 32 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif А":

  Пич, много голям го вадиш, ама като ти гледам рейтинга тука, май и ти си от тия дето седят на (виртуалната) пейка на Дневник и само лафят по цял ден. А, и разбира се се хвалиш с децата си. Малко като едно време в училище, дето всеки се хвалеше какво имал баща му. Само че сега наобратно. Общото между двете е, че хвалещия се няма никаква заслуга за това, с което се хвали.

  Друга типична тролска тактика дето прилагаш е, че вземаш две абсолютни крайности и обясняваш как едното е по-добро от другото - по показатели, по които то наистина е по-добро. Само че удобно пропускаш всички други недостатъци, с които тази крайност е свързана.

  Истината е, че нито една крайност не е добра. Откак се помня, дядо ми казва, че в живота важен е баланса. Много дълго време като го чуех това ме напушваше смях, щото хем звучи някакси тъпо, хем е и толкова елементарно, че чак не си струва да се казва. Докато в един момент не започнах да чаткам колко е прав и какво всъщност се крие зад тези думи.

 33. 33 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  [quote#32:"Mike"]Пич, много голям го вадиш, ама като ти гледам рейтинга тука, май и ти си от тия дето седят на (виртуалната) пейка на Дневник и само лафят по цял ден. [/quote]

  До коментар [#32] от "Mike":

  Това са глупави персонални атаки които нямат нищо общо с темата която разискваме.
  Ако имаш нещо да кажеш за начина на работа в Апъл или за начина по който се работи в Силикон Вали - заповядай. Причината да ти дам за пример хлапето ми не е за да се фукам а за да то покажа че за млади хора 15 часа не е страшно да работят. Самия аз ти казвам че всички тук работят много - с какво точно се хваля? С това че сина ми е като всички? Надявам се че не си от комплексираните селяци които се чустват потиснати само защото някой не живее в тяхното село, нали?
  И не ми се хвали с дядо ти. Да имаш баланс в живота е очевидна истина която се разбира от самосебе си. Разликата е какво разбираш под - баланс. Ако за тебе баланс е 8 часа работа, 8 часа развлечения и 8 часа сън ... Good Luck! Ще бъдеш от тези които са родени в Люлин, израстнали в Люлин, живеят, работят имат деца и се пенсионират в Люлин и умират в Люлин ... балансирано. Ако искаш да постигнеш нещо повече ще ти се наложи да поработиш повече от 8 часа и не само 5 дни в седмица. За някой баланса е да работи и почива поравно всеки ден. За мене баланса е да работя яко 25 години и сега когато все още имам добро здраве да мога да си го позволя да работя само когато искам и да имам време да ти пиша на тебе в Български форум. Различен баланс, просто. Пожелавам ти и ти някой ден да го извадиш голям ... и балансиран.

  California Über Alles
 34. 34 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#32] от "Mike":


  [quote#32:"Mike"]в живота важен е баланса[/quote]

  Ми това е непостижим идеал..! Толкова си зависим от хората наоколо, манталитета им, постиженията им, вкл. на предците им. Ако опиташ "баланс" в България, тези "с бирите пред блока" ще те повлекат надолу, ако опиташ в Америка - "работохолиците" ще те повлекат наобратно. Дори да намериш географско средно място, там пък обществото ще е разделено на "американоподобни" и "българоподобни" и пак ще трябва да избереш. Така, че въпросното сравнение на крайности на мен ми изглежда реалистично.

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3058 Весело

  До коментар [#10] от "simval":

  Както звучи в главата на българския работодател да плаща извънреден труд.

 36. 36 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#25] от "raytcho":

  Хмм, не съм много съгласен - говоря от личен опит, разбира се.

 37. 37 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#33] от "Pontif А":

  По мое мнение в Америка се работи доста повече отколкото в Европа. Всеки решава сам за себе си къде е баланса естествено. В долината наистина няма спиране: в някои компании няма официални отпуски. Идеята е, че можеш да вземеш колкото дни са ти необходими. Да обаче на практика това има 'неочакван' резултат: всеки се чувства малко неудобно и ... не ползва отпуск. Та така. За сметка на това обаче държавата процъфтява

 38. 38 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pontif А":
  Нищо не си разбрал от коментара на колегата, а си се впуснал в обяснения кой какво прави в САЩ и на каква възраст какво си е купил. Разбира се, плюс дежурното "всеки иска да емигрира в Америка". Истината е, че тези понятия "ние, които сме тук", "те, които са там", "емиграция" и т.н. отдавна са напълно архаични, доколкото днес просто хората сменят мястото, където живеят, а утре отново могат да го направят. Ако някой е неудачник в България, той ще е такъв и в САЩ, а и навсякъде по света. Респективно, ако имаш акъл в главата, ще си успешен и в България, и в САЩ, а и навсякъде по света. Така, че това генерализиране в стил "там децата стоят на пейката и пият бира, а тук е еди как си, тоест по-добре" е много несъстоятелно.
  Апропо, кое точно трябва да ни впечатли в САЩ, за да емигрираме там - health care, social security, crime rating? Например, аз останах силно "впечатлен" от потресаващите красавици, които видях по Източното крайбрежие!

 39. 39 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#37] от "puhon":

  Е, как процъфтява държавата катo вътрешният дълг е над 13 трилиона? Май има нещо гнило?

  Do or do not. There is no try. Yoda
 40. 40 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#16:"Pontif А"]Повечето от тях не разбират че това е много работа. [/quote]
  весеки сам решава на кого ще си даде задника под наем...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 41. 41 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#28:"Pontif А"] Явно не са достигнали висините на Българските интелектуалци които имат много време но цяло лято ходят с едни и същи гащи и обувки и ако ги попиташ какво са направили в живота си .... ъъъ [/quote]
  ще си говорим пак след 10 години, и отговорът ше е ъъъъъъъ..скъсах си задника за една фирма дето ме уволни щото еди кво си...или жена ми ме напусна щото бях до 10 в офиса...не познавам сина си щото бях до 10 в офиса.......
  всеки решава сам за себе си......

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 42. 42 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Любопитно

  [quote#29:"Pontif А"]Също непрекъснато обяснявай как в Германия е по-хубаво и някой ден ще ти писне и ще отидеш там. [/quote]
  done. it really is. next?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 43. 43 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#33:"Pontif А"] а за да то покажа че за млади хора 15 часа не е страшно да работят.[/quote]
  не е страшно докато си на 20. кат станат на 35 и имат деца, вече е...

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 44. 44 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#0:"статията"]За ръководството е важно служителят да върши задачите си, а не да е креативен[/quote]
  В 90% от всички фирми е така, особено в производството/индустрията.
  Няма какво да се учудваме на подобен работен микроклимат. Американците са всеизвестни с алчността си-експлоатация до дупка за по-големи печалби; спихване на работника на 50-60 години изхвърлянето му на бунището. Нашият нов капитализъм гледам че върви по същата пътека.
  В Европа е съвсем малко по-различно, тъй като социалната държава се стреми да регулира този процес. За сметка на това пък има много компании, които взимат евтината източноевропейска работна ръка и си я експлоатират както си искат (говоря от опит).

 45. 45 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако човек се замисли, преработването в САЩ не прави обществото им по-ефективно. Появяват се цели нови сектори в икономиката, които разчитат на това, че хората нямат време вкъщи и извън офиса. Хората започват да плащат за неща, за които не биха плащали ако имаха време.

  Вземете примерно един разносвач на пица, който работи по 15 часа. Той има работа защото другите се прибират късно вкъщи и не им се готви, или не им се излиза от офиса на обяд, от много работа. Ако хората имаха време, такива услуги ще са много по-малка част от икономиката. А и тогава самия разносвач на пица би работил 8 часа, имайки време и за неговото семейство.

  Вижда се как това е един омагьосан кръг при положение, че само 20-30% от икономиката им създава жизненоважни продукти и услуги: храна, енергия, здравеопазване, строителство. Ефекта от преработването в другите сектори е като преливане от пусто в празно -- реално хората плащат с пари заради изгубеното си време.

 46. 46 Профил на Баце
  Баце
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#37:"puhon"]По мое мнение в Америка се работи доста повече отколкото в Европа.[/quote]
  В Америка се живее за да се работи, а в Европа се работи за да се Живее...)

 47. 47 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#5] от "blaf":

  всичко средностатистически бачкатори идиоти и батки са с Айфонь ако не си забелязал! Де ми и Айфоня?

  Едно време така на търговски складове със заплата 250 лв. но с нокия комюникейтър за 1000 и над 1000 лв.

  www.soundcloud.com/x2805
 48. 48 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#45] от "blowfish":

  Точно обратното е - като правиш всичко сам си по-неефективен, отколкото ако се концентираш в едно, а делегираш другото на други, които пък са най-добри в него. Затова днес си купуваш хляба от магазина, а не бъхташ на къра половин ден за същото. Прочети за Хенри Форд.

 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#42] от "beatles":


  До коментар [#38] от "asroma1927":


  До коментар [#46] от "noname2":

  Трудно се пише в Български форум защото ако дадеш пример с нещо което не е от България и не се връзва с клишета от типа "В Америка живеят за да работят в Европа работята за да живеят" ..всички настръхват и започват с лични нападки и простотии.
  Поинта който исках да направя е много семпъл - не е толкова страшно да се работи 15 особено когато си млад и правиш кариера и учиш професия. Аз съм го правил в България в началото на 80те. Правил съм го и в САЩ. Сега не го правя защото не ми е необходимо. Това е доста лесна позиция за разбиране. Не е необходимо да се намесва емиграцията и това че някой пише от Калифорния друг от Германия.
  Тези които си мислят че в САЩ всички са дебели и грозни, нямат здравни застраховки, работят по 15 часа и не знаят как да живеят са трогателно дезинформирании и обикновено по-прости хорица.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#49:"Pontif А"]Тези които си мислят че в САЩ всички са дебели и грозни, нямат здравни застраховки, работят по 15 часа и не знаят как да живеят са трогателно дезинформирании и обикновено по-прости хорица.[/quote]

  Не съм дезинформиран защото въпреки че съм в България, чета чужда преса онлайн, включително и американска.

  Има и твърди факти, които не могат да се причислят в клишираната категория "всички американци са тъпи и дебели" -- като това, че в момента 20% от населението е на food stamps, че в последните години средната класа изчезва, че американската мечта става все по-непостижима за новото поколение, че повечето нови работни места са за временна заетост в Walmart и за "flipping burgers at McDonalds", и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK