Разследването срещу Apple Music се задълбочава

Разследването срещу Apple Music се задълбочава

© Dado Ruvic, ReutersПредварителното събиране на данни от американската Федерална комисия по търговията (FTC) за стрийминг услугата Apple Music постепенно се превръща в по-сериозно разследване. Комисията е привикала конкурентите на услугата, за да ги разпита, съобщава онлайн изданието The Verge.


FTC се сезира след оплаквания на конкурентите на Apple, че компанията нарушава собствените си правила и налага допълнителни 30% комисиона върху цените на конкурентните стрийминг услуги, когато потребителят се абонира за тях чрез платформата iTunes. Наскоро Spotify дори изпрати на потребителите си указания как да заобикалят 30-те процента такса.


Таксата повишава цените на конкурентните стрийминг услуги до 12.99 долара, докато Apple Music запазва оригиналната си цена на 9.99 долара. По този начин тя получава конкурентно предимство, наложено от самата Apple, недоволстват конкурентите. Освен това компанията не позволява на другите платформи да рекламират промоционални оферти и намаления, но самата тя прави това за своята услуга.


Междувременно сенатор Ал Франкен призова FTC и американския Департамент по правосъдие да започнат пълно и щателно разследване на Apple Music. Франкен заявява, че доминиращата позиция на Apple и нейните практики може да вредят на интереса на потребителя, като не му позволяват да се възползва от голяма конкуренция и ниски цени. Засега нито Apple, нито FTC са коментирали темата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK