Лошите страни на умните домове

Лошите страни на умните домове

© Handout, ReutersДоста компании полагат големи усилия, за да са сред първите, които да поведат развитието на сегмента на умните домове. Фирмите изтъкват множество предимства на технологията, но все повече хора започват да се питат и за нейните рискове.


Действително може да е доста удобно да можеш да пуснеш парното от смартфона си, да изключиш забравена лампа или пък да получиш известие от хладилника, че на прибиране от работа трябва да купиш яйца, защото наличните няма да стигнат за избраната рецепта за вечеря. Но докато компаниите са съсредоточени в реализирането на всичко това, те може би пропускат нещо по-важно - осигуряването на адекватна защита от хакери.


"В момента нивото на сигурност на тези усторйства е потресаващо", коментира специалистът по киберсигурност на компанията Synack Колби Мурр пред онлайн изданието BusinessInsider. Synack е тествала 16 устройства за домашна автоматизация и само едно от тях е имало адекватно ниво на защита.
Рисковете от хакване на тези устройства са видими и притеснителни, коментира изпълнителният директор на CyberSponse Джо Луумис. Най-малкото хакерите могат да разберат какви са навиците на даден потребител и да се възползват от тази информация. Освен това може да управляват устройствата от разстояние и да тормозят жертвата си или дори да я изнудват чрез събиране на компрометираща инфорамция и снимки или видео, допълва Луумис.


Основният проблем в случая не е толкова липсата на адекватна защита в сегашните устройства. Те са сред първите поколения и лесно могат да бъдат подобрени в следващите модели. По-сериозното притеснение обаче е, че част от компаниите в сферата нямат голям опит в киберсигурността, коментира Муур. Те просто не са достатъчно запознати с потенциалните проблеми и работят на принципа "пускай сега, поправяй по-ксъно", допълва той.


Проблем е и липсата на общоприет стандарт в сегмента. Всеки производител има различни разбирания какво ниво на сигурност да внедри и в резултат всеки продукт е различен, което е объркващо за потребителите. Добрата новина е, че индустрията вече работи по решаването на този проблем споделя Муур.


Той препоръчва на потребителите да купуват умни устройства за домовете си от утвърдени компании с опит и редовно да обновяват техния софтуер, както и да сменят паролата за достъп често.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK