Пакистан спира услугите на BlackBerry

Пакистан спира услугите на BlackBerry

© Mark Blinch, ReutersПакистан планира да спре услугите на BlackBerry в страната, като това ще се случи в края на годината, съобщава онлайн изданието ZDNet. То се позовава на изтекъл документ на пакистанския телекомуникационен регулатор.


В него е записано, че трите най-големи оператора в страната са призовани да спрат криптираната услуга на BlackBerry. Причината, която се дава, са опасения за националната сигурност. Операторите трябва да дадат 90-дневно предизвестие на клиентите си, като до 30 ноември т.г. криптираните услуги на BlackBerry трябва да са преустановени. Операторите имат срок до края на месеца, за да изпратят потвържденията си до властите, че ще изпълнят искането им.


Смята се, че има само няколко хиляди клиенти на тези услуги в страната и повечето от тях са правителствени и бизнес клиенти, както и дипломати. Въпреки това властите се опасяват, че престъпни също използват непроследимите услуги, за да комуникират помежду си, което на фона на ежедневните терористични атаки се превръща в голям проблем.
През последните няколко години Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Индонезия също спряха временно или дори за постоянно услугите на BlackBerry, цитирайки сходни мотиви.


"BlackBerry предоставя най-сигурните комункационни услуги в света на правителства, военни и корпоративни клиенти. Защитата на тази сигурност е ключова за нашата мисия. Съзнаваме, че трябва да съдействаме със законни разследвания на криминална дейност, но никога не сме разрешавали цялостен достъп до нашите услуги", коментира говорител на компанията. Фирмата обаче за сега отказва коментар по конкретния казус с Пакистан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK