Disney създаде реалистични гъвкави фигури чрез 3D принтер (видео)

Disney създаде реалистични гъвкави фигури чрез 3D принтер (видео)

© Кадър от видеотоDisney Research обяви, че е разработила нова технология за триизмерно принтиране, която позволява създаването на гъвкави фигури и играчки от един материал и без части и стави, съобщава онлайн изданието StuffedParty. Технологията е доста обещаваща и може да промени начина, по който се създават екшън фигурки и дори плюшени играчки.


В момента създадени чрез 3D принтер фигури са неподвижни и твърди. За да могат да се движат, трябва да се произвеждат на части със стави и да се сглобяват на ръка. Новата технология позволява създаването на фигурка от един материал, но с различна степен на гъвкавост във различните краища и участъци.


Например Disney Research са направили фигурка на бъдещо плюшено мече, което може да има движещи се лапи и мек корем. Гърбът, рамената и главата обаче, може да са по-тръди, а вратът - също по-мек, за да позволява известно движение на главата. Структурата ще замени обичайния пълнеж на плюшените играчки, или най-малкото ще намали значително количеството му.
Същата технология може да се използва и за екшън фигурки. Подобно на броненосеца, който пък е още по-подвижен.


Гъвкавостта се постига чрез принтирането на материала като микроструктура. В зависимост от нейната форма, се постига различна гъвкавост, но същевременно може да се използва само един материал и цялата фигура да се направи наведнъж. Чрез софтуер се създава 3D модел на бъдещата фигура, върху който се указват местата, където тя трябва да е по-гъвкава и колко точно.


За сега от Disney Research не уточняват конкретни срокове за използване на технологията. По нея все още има работа за доусъвършенстването й преди да е готова за по-широка употреба. Ползите от разработката обаче биха били големи, защото чрез нея ще се намалят производствените разходи и ще могат да се създават по-реалистични фигури без видими стави и сглобки.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK