Студент бе изгонен от Facebook, защото показал слабости на компанията

Студент бе изгонен от Facebook, защото показал слабости на компанията

© Dado Ruvic, ReutersСтудентът в Харвард Аран Кана загуби правото на дългоочаквания си стаж във Facebook, защото е направил приложение, което показва слабостите на компанията в управлението на споделената от потребителите информация, съобщава Boston.com.


Кана е направил приложението Marauder's Map, което е добавка за браузъра Chrome. То използва информация от Facebook Messenger, за да направи карта, в която са показани местоположенията на потребителите, когато изпращат съобщенията си. При това точността е била в рамките на около метър.


Приложението се е възползвало от слабост в конфигурацията на Messenger, за която Facebook знае от около три години, а именно автоматичното споделяне на местоположението на потребителя, когато използва Messenger. Кана казаа, че е направил програмката точно с тази цел - да покаже слабостите, да привлече внимание върху проблема и да обърне внимание колко хора дори не осъзнават колко информация споделят.
Резултатите от работата му са публикувани като проучване и в научен журнал на Харвард. Към тях има и данни от самото приложение, докато то е било разпространявано в интернет чрез Reddit и други сайтове.


Ответна реакция


Facebook обаче никак не харесва всичко това. В рамките на три дни след публикуването на приложението в края на май т.г., Facebook се е свързала с Кана и е поискала да спре софтуера. Освен това компанията деактивирала споделянето на местоположение от компютри, така че приложението да не може да работи дори и Кана да не съдейства.


Седмица по-късно компанията пуска и обновление на Messenger, в което обявява пред потребителите, че вече имат пълната свобода да избират кога и как да споделят местоположението си чрез Messenger. Тя не уточнява, че по подразбиране споделянето е активирано за всички, отбелязва изданието. Пред него говорител на Facebook заявява, че по обновлението се е работило много преди Кана да направи своето приложение и двете неща нямат връзка.


Въпреки това обаче Facebook предприема доста твърда позиция спрямо Кана. Неговият бъдещ ръководител се свързва с него и му казва да не говори с пресата. По-късно и от отдела за връзки с обществеността се обаждат на Кана и му казват същото. Той се съобразява и препраща всички искания за информация от журналистите към Facebook.


На следващия ден е помолен да спре и приложението, с което също се съобразява, но пише в описанието му, че е помолен от Facebook да го направи. На следващия ден два часа преди да замине за Facebook, за да започне стажа си, получава обаждане от компанията и е информиран, че стажът му е отхвърлен. Причината - нарушаване на потребителското споразумение да не се извлича информация от социалната мрежа. Впоследствие получава и имейл от компанията, в който му е казано, че описанието на приложението не отговаря на високите етични стандарти, които се очакват от стажантите. Според Facebook проблем с Messenger нямало, а Кана подвеждащо описвал как компанията събира информация.


Кана споделя, че е използвал само своята информация в приложението, както и такава, която е общодостъпна за всички потребители. В нито един момент приложението не е заобикаляло правилата, коментира студентът. "Не съм направил програмата с лоши намерения", казва той. В крайна сметка е намерил стаж в друга компания, а случката с Facebook също определя като "стаж", защото е научил много неща от комуникацията си със социалната мрежа.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Направо ще се спукам от смях! Фейсбук трябва да се забрани със закон!

 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Грешно си е изиграл картите. Трябвало е да им го продаде това. Или да им се продаде с това като бъдещ добър служител и за добро заплащане.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Интересното в случката е, че студентът изглежда с наистина чисти намерения. Мисля си, че би могъл да изнуди ФБ за поне шестцифрена сума само, за да не говори с медиите и да спре приложението, а той си е искал добра позиция за започване на стажа.

  generator
 4. 4 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Личното ми мнение е че ФБ е Мрежа за промивки и губене на време.

  Но щом има търсене има и предлагане.

  Успех на момчето, да му е през .... за тези от ФБ. Да се приготви, че сега ще валят много оферти.

 5. 5 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  Според мен много добре си ги е изиграл. По-добро от това няма накъде. Показал е характер. А за стажа не го мисли. Веднага ще го вземат при това на хубава позициика с хубава заплата и бонуси.

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  .... как се променят отношението и поведението на хората (че и на компаниите) .... когато стъпят малко по-нависочко?!!?
  Малко власт/пари и .... почват да газят всичко наред ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  да привлече внимание върху проблема и да обърне внимание колко хора дори не осъзнават колко информация споделят."Едва ли има такива хора.Някъде другаде е проблема с мистър Кана.

 8. 8 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Поздравления за Аран! Приложението му показва пролука в сигурноста на Фейсбук, която е оставена умишлено от вече 3 години, за да могат компаниите да точат лична информация и да си въртят бизнеса с вашите данни.

  Фейсбук само ще загубят от действията си, а той само ще спечели!

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3043 Весело

  Хаха , модерното либертарианство винаги низвергва тези които са прогледнали не са слепи защото може да се изкачат нагоре в йерархията и да изместят вече шлифованите меринджейски мозъци ! Обикновено при назначението си всеки искрено трябва да вярва ,че компанията няма слаби места и за всичко е помислено, трябва само да се следват директивите !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Тоя Цукърбърг ми е противен от ден първи на публичната си поява, явно и компанията не е по-различна от създателя си. А сурат тефтер отдавна е в списъка на приложения, които освен да смучат батерия, нищо друго не правят ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 11. 11 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "vari":
  [quote#8:"vari"]която е оставена умишлено от вече 3 години, за да могат компаниите да точат лична информация и да си въртят бизнеса с вашите данни. [/quote]
  https://www.facebook.com/legal/terms

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 12. 12 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Във facebook сам си правиш досие за обща употреба.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 13. 13 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Извинявам се много, но ако ме лъже паметта, преди няколко седмици публикувахте статия от госпожа Сандбърг, в която тя говореше как държава всичко да й се казвало в очите, как служитеите във фейсбук трябвало да бъдат открити с тяхното началство и прочие ПР простотии?

  Двуличието на някои хора е историческа, даже генетична черта.

  Every cradle is a grave.
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "conTXT":

  И аз си мисля, че може да изкара някой лев, особено в Америка, където такива дела са честа практика.

 15. 15 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  Неговите етични стандарти са по-високи от тези на facebook, затова не им го е продал. А facebook не го взимат на стаж просто защото не могат да му отговорят на етичните стандарти. След отношението на facebook към него едва ли би искал да кара стаж там дори и да го молят.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Кекеке, не използвам Фейсбук! Нека си мсилят, че съм параноичен.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Фасето е противна клюкарница и отговаря изцяло на нуждите на матряла в световен мащаб, който още повече се лумпенизира и стига нови "висоти" с изказвания като - "Ако не си се тагнал, значи не си бил там". А че фасето ви знаят и майчиното мляко, е всеизвестно много отдавна, а също и че могат да ви локализират без грешка до сантиметър. Отврат!

 18. 18 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 745 Весело

  Явно този студент не е минал през българската школовка и не знае, че шефът винаги е прав :Д

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Фейсбук само са си навредили, като не са взели студента на стаж. Явно е момчето е кадърно и с висок морал, което не е толкова срещано в наши дни. Много са се изложили.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Със "стажа" във Фейсбук в този вид е Кана си е добавил повче стойност ,отколкото би добавил с нормален стаж

 21. 21 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Фейсбук е шпионска програма в служба на американските тайни служби и един дявол знае още на кого. Затова са реагирали така остро на откритието на стажанта Кана. Биг Брадър е по-реален от всякога, който е чел "1984" знае какво имам предвид.

  Too much цензура Баце.
 22. 22 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#11] от "Никола Георгиев":

  Чел съм ги тези условия и затова нямам Фейсбук. Лошото е че никой друг не ги чете...

 23. 23 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  Това ме подсети за :
  Безработен човецец – сиромах , прочел обява че в Майкрософт, търсят чистач. Явява се той на интервю, разпитват го какво може и най накрая началника на отдел кадри му казва: – кажете си емейла и ще Ви съобщим резултатите. – Но аз нямам емайл. – Е , как така може без емейл , всеки трябва да има – сажаляваме много но не може да Ви вземем на работа без емейл! Трагнал си човецеца , минава покрай пазара с последните пари купува Ягоди , забърсва ги , разнася ги по домовете и печели , като стратегията на Рокфелер. Замогнал се той, забогатял , притежавал вече корабни компании. Обаждат му се за някакви доставки и партньора му казва : – Кажете ми имейла си да уточним доставката? – е аз нямам имейл! – Нямате имейл и сте толкова богат, а ако имахте знаете ли къде щяхте да бъдете сега? – Да знам – казал човецеца – щях да сам чистач в Майкрософт!

  Форумът е в будна кома...
 24. 24 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#23] от "Ghost":

  Преди много години имах само един имейл, хотмейл. Казаха ми, че е несериозно да се прави бизнес с хотмейл. След като си платих всички дългове и заеми, си направих "нормален" бизнес имейл.
  Тия дето ми го казваха, още си плащат задълженията към банките.

 25. 25 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ghost": Сполучлив виц. Кът Forrest Gump и неговия приятел Baba със 'Шримповата Компания'.

 26. 26 Профил на Airbus
  Airbus
  Рейтинг: 537 Любопитно

  До коментар [#25] от "Nazlim S":

  Какво е станало бабата?

  има такива хора
 27. 27 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#26] от "besh": Дебнеш ме, ха.

 28. 28 Профил на Airbus
  Airbus
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nazlim S":

  Излизаш ми на таблото. Скрий си коментарите и няма да ми излизаш.

  има такива хора
 29. 29 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#28] от "besh": Ми писал си ма на челото.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK