Патентът за дизайна на iPhone може да се окаже невалиден

Патентът за дизайна на iPhone може да се окаже невалиден

© Pawan Kumar, ReutersАмериканското патентно бюро излезе с предварително решение, че няма основания патентът за дизайн на корпуса на iPhone да се прилага и да е валиден. Ако бъде окончателно потвърдено, съдебният спор между Samsung и Apple, който в голямата си степен е базиран именно на него, може да се преобърне.


Още през 2013 г. анонимна молба, подадена в патентното бюро на САЩ, е поискала преразглеждане на въпросния патент, който описва дизайна на iPhone 3G. Едва сега бюрото излиза с предварително решение, което според специализирания блог по патетно право FOSS Patents е знак, че патентът е бил преразгледан доста сериозно и шансовете окончателното решение да е различно от предварителното са минимални.


Според регулатора патентът не е трябвало да се дава. Той не е подаден в срок след други два патента, които трябвало да са свързани от него. Освен това не е и описан достатъчно добре, нито е свързан описателно достатъчно добре с другите два патента.


В случай че решението бъде потвърдено, то може да има много сериозно отражение върху третото преразглеждане на процеса между Apple и Samsung. Според Apple Samsung беше нарушил точно този патент, а корейската компания от самото начало го оспорва. Съдебно жури в САЩ обаче обяви Samsung за виновна и осъди компанията да плати 1.05 млрд. долара. След обжалване съдът намали санкцията до 548 млн. долара. Сега предстои трето преразглеждане на процеса, което с новите промени може да намали още повече санкцията на Samsung.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  правилно заоблени ъгли така ли беше това безумие, което са успели да патентоват тези

  twitter.com/voxybg
 2. 2 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Голем праз http://bit.ly/1Ng319u

  Одавна всички "умни" телефони се правят такива каквито Епъл ги дефинраха с iPhone 1.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 3. 3 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#1:"voxy"]правилно заоблени ъгли така ли беше това безумие, което са успели да патентоват тези
  [/quote]

  По-скоро не е правилно преведена терминилогията. В щатите става въпрос за "патентоване" на промишлен дизайн, тук "патент" означава нещо съвсем друго. Промишленият дизайн също може да се защитава, представи си ако някой прави същите бутилки като стъклените кока-кола, колко хора може да въведе в заблуждение. Примерно някоя марка дава луди пари за маркетинг, а после някой наготово се възползва от това, че има 1 вече популярен продукт, прави евтин ментак и завзема разработени от други компании пазари.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Pow":
  Съдебно жури в САЩ обаче обяви Samsung за виновна и осъди компанията да плати 1.05 млрд. долара.
  ................
  Става дума за унищожаване на конкуренцията, за социализъм става дума. На корпоративно ниво САЩ са си социалистическа държава, държавата здраво финансира частните корпорации с поръчки, проекти за развитие и тн.
  "Невидима ръка", "свободен пазар", дрън-дрън, на средно и микро ниво - да, инак няма такова нещо.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Весело

  "Аплес" и "Самсунг" се карат

  ще спечели Huawei

 6. 6 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#3] от "Pow":

  Примерът ви не е коректен... ако използваме аналогията за стъклени бутилки, то не виждам проблем конкуренцията на Кока-Кола да прави бутилки, които приличат на бутилки - примерно цилиндър стеснен в горната част за гърло + капачка, на които вместо Кока-Кола пише Пепси. Напълно е нелепо да се патентова правоъгълник със заоблени ръбове...

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#4:"СДС"] На корпоративно ниво САЩ са си социалистическа държава, държавата здраво финансира частните корпорации[/quote]
  Реално американската либерастия им се връща като бумеранг в името на "пазарната икономика" и "свободните пазари" са длъжни да отворят пазарите са чужди корпорации. За техния истеричен протекционизъм постоянно са ангажирани съдилища , комисии и даже конгреса!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Патентите и цялата система на "интелектуална собственост" повече вредят на прогреса, както техническия, така и социалния, а оттам - и мирогледния прогрес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#4] невежестното ти що е социализъм (който НЕ Е системата на държавен капитализъм в СССР и НРБ) не е повод за публично самохвалене, а е чиста излагация.
  Но, щом ти доставя удоволствие...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#6:"Sinergy"]гърло + капачка, на които вместо Кока-Кола пише Пепси. Напълно е нелепо да се патентова правоъгълник със заоблени ръбове... [/quote]
  И всичко това защото още през 2013 г. анонимна молба, подадена в патентното бюро на САЩ, е поискала преразглеждане на въпросния патент.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 624 Весело

  Това са пълни глупости, ако патентът не е поддаден в срок и е нищожен то при третото разглеждане Самсунг не само, че не трябва да плати за патента, а Епъл трябва да плати и разходите по делото. Много аматьорска грешка от страна на Епъл бих казал.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 12. 12 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 733 Неутрално

  обявяването на патент за правоъгълник за невалиден ще върне малко от вярата ми в здравия разум.

 13. 13 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "СДС":

  Нещо бъркаш терминологията ..

 14. 14 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  То беше ясно че американското правосъдие нямаше да се остави да бъде УНИЖЕНО пред Историята, с този нелеп процес.
  Нито пък на Епъл съм им трябвали тези пари.
  Но поне основното беше свършено:
  Тази масивна кампания бе създадена и режисирана с една цел. Да се ВНУШИ че Самсунг зависи от Епъл , а не обратното. И че Самсунг са най-крадливата компания - а не Епъл.
  Не може да се отрече че тази кампания свърши отлична работа(и не само с този конкретен случай). Много наивен народ се върза на въдицата.
  Най фрапиращия случай обаче беше , когато Епъл и пропандата и погнаха Самсунг(и единствено) заради някакви смешни претенции към Гугъл(андроид)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 15. 15 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 534 Неутрално

  /-------------\
  | |
  | |
  | |
  | |
  \......O...../

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  има разлика между utility patent и design patent... при първия се патентова функцията и иновативността на дадено изобретение, а при втория се патентова дадена форма за специфичен продукт...
  прочутия патент на епъл е за дизайн... демек ако правиш правоъгълни чушкопеци със заоблени ъгли, немаш инфринджмънт, но ако правиш телефони с таз форма имаш... проблема с патента на епъл е, че продукта за който е патентована прословутата форма не е достатъчно еднозначно дефиниран...
  такива патенти се правят с хиляди, когато се разработва сериозен продукт, особено за потербителски стоки... затруднява конкуренцията и дава малко повече време на продукта на пазара... цела индустрия живей от туй... верно, че забавя и малко оскъпява продуктите, но за сметка на това държи пазара цивилизован и по-малко хаотичен...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Продължение:
  Колкото и да чувствам аз пренебрегнат и всички ползватели на Сансунг с последните смартфони- не може да се отрече, че Самсунг си направиха гавра с Пропагандата на Епъл обаче.
  (и това не са само откровените Епъл медии, а и тези под прикритието на "андроид сайтве" и дори "самсунг сайтове" финансирани от Епъл)
  Когато всички ручаха че запечатания " премиум метално стъклен дизайн" бил това от което имат нужда феновете на самсунг,(колко прекрасни били айФон и НТС с липсващи сменяеми батерии и памет)сега до един обърнаха палачинката и ПОЧНАХА ДА ДУДНАТ ЕЖЕДНЕВНО , колко прави били Самсунг до сега , и каква грешка направили сега когато направиха най-красивите телефони с липсващи сменяеми батерии и кард поддръжка.
  Е , няма такъв ЦИРК . Самсунг направиха епълската пропаганда за смях. Но тъпото, никога не се усеща че става за резил

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 18. 18 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Apple е еманацията на злото в технологичния свят и изобщо. Тя използва комбинация от вълни за промиване на мозъци и огромни финансови ресурси, насочени към журналисти в различни медии, за да продава хомосексуалните си продукти на глупави хора, които харчат парите на родителите си, без значение на каква възраст са, след което не използват и 1% от възможностите им, каквито те всъщност нямат.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK