Хиляди потребители не слагат пароли на охранителните си камери

Хиляди потребители не слагат пароли на охранителните си камери

© Асен ТоневОхранителните камери са хубаво нещо, стига самите те да са защитени. Оказва се, че хиляди потребители не слагат пароли за достъп до видео стрийма на охранителните си камери.


Това прави стриймовете от тях достъпни за всеки с интернет връзка. Нещо повече, дори има и интернет сайт, който събира линковете към тези камери. В неговия архив вече има линкове до около 9000 камери от целия свят, включително и 51 от България.


Използвайки IP адреса на камерата, сайтът добавя и нейното местоположение. То е приблизително, тъй като зависи от множество фактори, но е достатъчно да се определи градът и държавата.
Сайтът дори дава напътствия как чрез търсачката на Google могат да се откриват още подобни камери без пароли за достъп. Страницата пише още, че всички камери се публикуват след предварителен преглед, за да се гарантира, че няма да се показва нечий дом или личен живот. Това обаче невинаги е така, защото има и камери от всекидневни, пред входните врати на къщи и т.н.


Все пак, ако някой открие камерата си там и не иска тя да е публично достъпна, може да се свърже с администраторите на сайта. Те предупреждават, че има и други сайтове и приложения, които търсят подобни незащитени камери.


Единственото решение е да се сложи парола на достъпа до видео стрийма. Хубаво е това да бъде и някоя по-сложна парола, която не е толкова лесна за отгатване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK