Шаблоните за отключване на телефон се оказват твърде несигурни

Сензорите за пръстови отпечатъци са алтернатива, но се предлагат на много малко телефони.

© Maxim Shemetov, Reuters

Сензорите за пръстови отпечатъци са алтернатива, но се предлагат на много малко телефони.Една от най-честите критики на специалистите по киберсигурност към потребителите е, че използват твърде елементарни пароли за достъп. Оказва се, че ситуацията е сходна и при тези, които използват шаблони за отключването на смартфона си, съобщава онлайн изданието Engadget.


Проучване на специалиста по компютърни науки Марте Льоге от норвежкия университет по науки и технологии показва, че хората имат изненадващо сходен начин за избирането на кои точки да свържат по екрана. Льоге е анализирала над 4000 подобни шаблона. Оказва се, че 77% от участниците започват своя шаблон от един от четирите ъгъла на екрана, а за 44% от потребителите най-предпочитан е горният ляв ъгъл.


Освен това повечето хора използват само 4 точки от шаблона, защото е най-лесно и обикновено те са последователни. Около 10% от потребителите пък изписват някаква буква чрез шаблона, обикновено първата буква от името си или това на любим човек. Льоге споделя, че открива сходства в поведението на потребителите при избиране на парола и при избиране на шаблон за отключване.


Тя препоръчва на потребителите да избират различно място от екрана за започване на шаблона си, както и да използват повече от 4 точки, които и се пресичат. Също така е добре да се изключи опцията за изобразяване на шаблона, докато той се въвежда, за да не може да се проследи толкова лесно от любопитните очи на околните. Трябва и редовно да се почиства екранът, защото остават следи от плъзгането на пръста по шаблона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK