Микроскопични "риби" може да чистят кръвта от токсини

Микроскопични "риби" може да чистят кръвта от токсини

© J. Warner, UC San Diego Jacobs School of EngineeringУчени от университета на Сан Диего разработват микророботи, които се създават чрез 3D принтер и могат да се използват за най-различни дейности, включително лечения, съобщава онлайн изданието Engadget.


Учените наричат роботите "микрориби", защото са с подобна форма. Те се създават чрез специален метод за триизмерно принтиране, който позволява създаването на стотици "микрориби" за няколко секунди. Всяка от тях е по-тънка от човешки косъм. Принтерът може да създава различни форми на микророботите, както и да им добавя различни наночастици според функциите, които ще изпълняват.


Наночастици от платина, които се поставят в опашката на микрорибата например могат да реагират с водороден прекис и да играят ролята на двигател на робота, за да се придвижва в кръвта. Железен оксид в главата на робота пък ще му позволява да бъде направляван в тялото чрез магнити извън него. Когато микрорибите достигнат до желаното място, могат да пуснат в кръвта и самото лекарство.


В опитите учените са използвали специална наночастица, която е премахвала порести токсини от кръвта. Основната цел на специалистите а да направят роботи, които да са много прецизни и да се използват дори и за хирургически дейности. За сега обаче микрорибите са били тествани само в мишки. Има още много работа преди да се доближат до човешко тяло.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK