Dell очаква консолидиране на пазара на компютри

Dell очаква консолидиране на пазара на компютри

© Robert Galbraith, ReutersОснователят на третия по големина производител на компютри Dell очаква, че през следващите няколко години водещите компании ще увеличават пазарния си дял главно чрез сливания с други фирми. Майкъл Дел смята, че това ще е основното решение на намаляващите продажби на персонални компютри, заяви самият той, цитиран от агенция Reuters.


Водещите три производителя, които са съответно Lenovo, HP и Dell, ще могат да вземат около 80% от пазара през следващите пет до седем години, казва Дел по време на конференция в Индия. Дел е доволен, че компанията му успява да изпревари конкурентите си от гледна точка на растеж в сегмента на лаптопите за първата половина на годината.


"Това, че сме частна компания ни позволява да фокусираме бъдещето си в дългосрочен план и да избягаме от краткосрочните нагласи, които често превземат публичните компании", казва още Дел. Той не конкретизира какви са плановете на Dell от гледна точка на потенциални бъдещи сливания с конкуренти.


За сега фирмата е съсредоточена върху компютрите си и разширяване на бизнеса към софтуер, услуги и сигурност. Дел отново заявява, че няма интерес към смартфоните. "Мисля, че има една или две компании, които имат печалба от смартфоните и много други, които записват големи загуби. Така, че, не, благодаря! Не искам да съм в бизнеса със смартфони", казва Дел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK