Новата агенция за електронно управление получи име и законова рамка

Новата агенция за електронно управление получи име и законова рамка

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет е готов с проектозакон за допълнение и изменение на Закона за електронното управление, който ще разреши създаването на нова държавна агенция и държавно предприятие, които да помагат за развитието на електронното управление. Правителството одобри концепцията още в началото на юни т.г., като се зае с нейното реализиране.


Сега то е готово и с проектозакона, който да регулира нейните функции. Институцията ще се казва Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), като заедно с нея се предвижда и създаването на Държавно предприятие "Единен системен оператор" (ДПЕСО). Практически ДАЕУ ще обедини дейностите на сегашните дирекция "Електронно управление" към Министерството на транспорта и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".


ДАЕУ ще се ръководи от председател, който ще се определя с решение на Министерския съвет. Всяка година до 30 септември той ще трябва да изготвя и предлага отчет за състоянието и годишен план за развитието на електронното управление. Агенцията ще трябва да планира и стратегиите и бюджетите за електронното управление, както и за развитието и поддръжката на техническата инфраструктура.
Институцията ще трябва да налага и контролира прилагането на политики и добри практики в областта. Ще съблюдава и поддържа развитието на държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация.


За целта ДАЕУ ще разчита и на държавното предприятие, което ще разработва и интегрира електронни услуги в областта. То ще осигурява и защитата на системите, поддръжка на бази данни и др. Законът предвижда механизми за прозрачност и "невъзможност ДПЕСО да реализира преразпределяне на обществен ресурс без прилагане на Закона за обществените поръчки, избягвайки конкуренцията с частния сектор", се посочва в мотивите на Министерския съвет.


Правителството обещава още, че ДПЕСО "ще осигури пазарно заплащане на ИКТ специалисти. В законопроекта е предвидено управителният съвет на предприятието да приема структурата, щатната численост и средствата за работна заплата на служителите в предприятието в съответствие с годишния финансов план. Средната работна заплата в ИКТ сектора е в пъти по-висока от средата за страната, което създава сериозен проблем за осигуряването на ИКТ експерти, които да защитават държавните интереси при изготвяне на технически задания, приемане на работата на изпълнителите от частния сектор и осъществяване на инвеститорски и проектен контрол".


Ще бъде създаден и публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление. ДАЕУ и ДПЕСО ще публикуват актуална информация за дейностите си чрез платформа за отворени данни. Законът ще въведе и изисквания към изграждането на всички информационни системи, за да се гарантира тяхната дългосрочна ефикасност.


Законът няма да се прилага за класифицирана информация. В момента той е публикуван за обществено обсъждане, чийто срок е до 15 октомври т.г. След това предстоят процедурите по влизането му за гласуване в Народното събрание.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 626 Неутрално

  БРАВО, стъпка по стъпка да станем бяла държава.

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 673 Весело

  не мога да не се изхиля на "Ще съблюдава и поддръжа развитието на държавен частен облак", извинете, колеги!

 3. 3 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Няма лошо, но после да не правят изказвания колко бил раздут щата на чиновниците.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  абе скоро няма да е като в Естония ,ама поне стъпка по стъпка да се прави нещо

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Все си мислех, че електронното управление се прави да намали бюрокрацията, а не да я увеличи. Герб ще направят всичко възможно да няма такова управление, точно както го направиха и в предишния мандат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Без е-управление изоставаме мощно и губим времето си в глупотевини.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Или казано по-просто след приватизацията на БТК по времето на мадридския мушеник правим ново БТК!

 8. 8 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Новата агенция за..."
  Ох на бати лешперчетата. Да имат да папкат.

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Ако искате вярвайте, но в държавата вече има десетина подобни агенции, а даже не сте ги чували. Топли местенца с добри заплатаи.

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Бях сред инициаторите на първите съпки за това електронно управление..

  и ето - 15 години по-късно.. вече имаме аганция

  През това време се създадоха Гугъл, Фейсбук, Инстаграм, Снапчат и т.н. за ниаколко трилиона долара.. А колко изгряха и зялязоха - не е истина.

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#10] от "bestbuy":

  А не те ли притеснява, че политическата ни класа ще манипулира доста по-лесно резултатите?

  Питам, понеже нямам категорично мнение и още претеглям.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Така си представят е-управлението - с увеличаване на бройката на агенциите и на лемурите, които да издържаме.

  Много маймуни са на клона, почти се е счупил. Това, че живеят в паралелна реалност, в която за нищонеправене и крадене дават заплати, не значи, че ще продължи още дълго...

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#10:"bestbuy"]През това време се създадоха Гугъл, Фейсбук, Инстаграм, Снапчат и т.н. за ниаколко трилиона долара.. А колко изгряха и зялязоха - не е истина. [/quote]А у нас Телерик изгря и се продаде за десетки милиони.

  Истината е, че електронното управление навсякъде е по-бавно от частния сектор.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 847 Любопитно

  А къде е Електроното правителсво или ел.образования или пък ел.здраве за което платихме няколко пъти вече.
  За далаверата "Рила софт" направо не ми се отваря дума.
  Тази агенция е ялова, няма да произведе нищо друго освен хубави намерение и тежки очаквания.Не може да се контролира корпоративно/държавно "нета" тава е видимо отдавна.Най-добрите спеиалисти са свободомислещи и такива държавни/в смисъл военизирани /поделения са несъвместими с качествени специалисти.
  За съжаление тук бай Балканьо отново тръгва да тупа гърдите.

 15. 15 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 847 Любопитно

  До коментар [#13] от "Николай Николов":

  А сега американците се чудят какво да правят тази покупка,оказаха се едни неща ..леко не "оригинални" като код ,но най-доброто предстой.

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 389 Неутрално

  ПАК повтарям. Има 10 подобни агенции, създадени през годините. Един ден ги бях търсил всичките, макар повече да са дълбоко скрити в Интернет. Имат си персонал, сгради, техника, заплати и т.н.. И нулев резултат.

 17. 17 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#15:"!D !"]А сега американците се чудят какво да правят тази покупка[/quote]Повечето покупки са проблематични. Някой път се правят за да се заеме пазарен дял, а не заради технологията.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дундурук":

  Туй ще да е нещо като нов бизнес-инкубатор или индустриален клъстър.....Независимо, че закона още не е минал, хората вече са назначени и получават заплата.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK