Елън Мъск: Apple е гробището на Tesla

Елън Мъск: Apple е гробището на Tesla

© Mike Blake, ReutersОснователят на Tesla Motors не е особено притеснен от новините, че Apple разработва свой автомобил и не вижда компанията като конкурент. В интервю за германския вестник "Ханделсблат" Мъск на няколко пъти се изказва доста остро за проекта на Apple и за компанията от Купертино като цяло.


Попитан дали се притеснява от броя бивши инженери на Tesla, които вече са част от Apple, Мъск отговаря: "Те назначават хората, които уволняваме. С някои приятели наричаме Apple "гробището на Tesla". Ако не пробиеш в Tesla, отиваш да работиш в Apple", заявява Мъск.


Той по никакъв начин не е притеснен от намеренията на Apple и целите на компанията в автомобилния сегмент. Според Мъск, Apple не е подготвена за трудностите, които предстоят в реализирането на такъв проект.
"Виждали ли сте Apple Watch? (смее се) Не, сериозно, хубаво е, че Apple се развива и инвестира в тази посока. Но колите са много сложни в сравнение със смартфони и умни часовници. Не можеш просто да отивеш при доставчик като Foxconn и да кажеш "сглоби ми кола". За Apple автомобилът е следващата логическа стъпка най-накрая да предложи сериозна иновация. Нов молив или по-голям iPad не са достатъчни", коментира Мъск.


Извън темата за Apple, Мъск заявява, че германските автопроизводители са вкопчени в миналото. Според него автомобилната индустрия е достигнала границата на възможното на бензина и е време за следващото поколение автомобили. "Видяхте какво стана и със скандала с Volkwagen. За да реализират прогрес се оказва, че е трябвало да измамят", коментира Мъск.


Той е провел разговори с германски регулатори и представители на правителството, за да обсъдят бъдещето на електрическите автомобили в страната. Не крие, че е поискал допълнителни стимули, за да помогнат на развитието на Tesla. Сред тях е разрешаването на електрическите автомобили да използват бус лентите, както е направено в Осло.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK