87% от смартфоните с Android са уязвими на хакерски атаки

87% от смартфоните с Android са уязвими на хакерски атаки

© Truth Leem, ReutersПроучване на университета в Кеймбридж показва, че производителите на смартфони не полагат достатъчно усилия за тяхната сигурност. Около 87% от устройствата са уязвими на хакерски атаки, съобщава университетът чрез своя сайт.


Всеки от тези телефони разполага с минимум една уязвимост от критично значение. Основната причина за това е, че производителите не обновяват софтуера на устройствата си. Друг проблем е, че никой не знае и не поема отговорност за сигурността на смартфоните, а освен това производителите не дават ясна информация на потребителите дали устройствата са сигурни и дали ще получават обновления, коментират специалистите.


Техният анализ е базиран на информация, която е събрана от 20 хил. устройства с Android. За целта е използвано приложението Device Analyzer. Резултатите показват, че устройствата с Android получават средно по 1.26 ъпдейта на година. 875 от устройствата са уязвими на поне един от 11-те проблема, които са били открити през последните пет години.


Специалистите се надяват, че чрез даване на гласност на този проблем потребителите ще повишат изискванията си към смартфоните, което ще накара производителите и операторите да полагат повече усилия. Проучването показва още, че Google, LG и Motorola се представят доста по-добре в тази област, отколкото Samsung, HTC и Asus.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK