Мъск: Tesla е на три години от напълно автономни автомобили

Мъск: Tesla е на три години от напълно автономни автомобили

© Beck Diefenbach, ReutersTesla Motors е само на три години от предлагането на напълно автономни автомобили, обяви нейният основател Елън Мъск. Той направи това изявление по време на представянето на нов софтуер, който дава частични автономни възможности на колите на компанията.


Мъск уточнява, че колата чисто технически може да е готова в рамките на три години. Той обаче допълва, че след това ще мине още време, докато тя получи одобрение от регулаторите и й бъде разрешено да се движи по пътищата. Този срок ще е различен според всяка държава и може да достигне няколко години, казва основателят на Tesla. Самият той и компанията вече работят по този въпрос и водят преговори с регулаторите, много от които обаче първо искат да видят и тестват автомобила.


Засега колите на Tesla ще предлагат частични автономни функции. От днес те поетапно ще получат нов софтуер, който ще им позволява да спазват дадена скорост и дистанция спрямо автомобила пред тях, както и да не напускат лентата на движение. Мъск подчертава, че функцията в "бета версия" и шофьорите трябва да държат ръцете си на волана по всяко време дори и когато тя е активирана. Мъск допълва, че в момента шофьорите ще са отговорни за всеки инцидент. Едва когато самоуправляващите автомобили са доказали своята надеждност, ще може да се обсъжда свалянето на отговорността от хората.


Следващата версия на софтуера ще позволи и спиране пред къщата и даване на команда колата сама да влезе в гаража. Тя ще може и сама да излиза от гаража и да спира пред дома на своя собственик.  Сегашната версия ще позволява автоматична смяна на лентата на движение при пускане на съответния мигач, автоматично паркиране в достатъчно голямо място, автоматично избягване на препятствия и предупреждения за опасност от страничен удар. Цялата система постоянно изпраща информация за състоянието на пътищата и поведението си до централната система. Това й позволява да се "учи" и според Мъск с всяка седмица функцията ще става все по-прецизна и по-добра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK