Три общини пилотно интегрират 50 електронни услуги

Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

© Красимир Юскеселиев

Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.Три общини в България в момента пилотно интегрират 50 електронни услуги, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на кръгла маса на тема "Общините в облака на местната администрация" в София.


На събитието участваха представители на над 50 общини, като те се запознаха с дейностите и резултатите по проекта "Развитие на административното обслужване по електронен път", който се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е на обща стойност около 18 млн. лева, заявява Борисов.


Общините, в които проектът се интегрира пилотно са Радомир, Габрово и Бургас. Избрани са, защото са с различна големина на общинските администрации и работят с различни деловодни системи. Идеята на облачната платформа е да обединява на едно място наличната информация и да я предоставя в удобен вид. Системата се разработва от "Сирма Солюшънс".


Борисов допълва, че силната конкуренция по време на тръжните процедури е довела до икономии, които са използвани за допълнителна дейност за развитие на платформата. Благодарение на нея всички общини ще могат да се включат в системата и да предлагат електронните услуги. За момента те са 50, като броят им постепенно трябва да се увеличава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK