Учени създадоха сензорен екран, който се управлява без докосване

Учени създадоха сензорен екран, който се управлява без докосване

© Advanced Materials 2015/MPI for Solid State ResearchСензорните екрани, известни и с чуждицата "тъчскрийн"  донесоха доста големи промени в света на мобилните устройства. Учени от института Макс Планк в Щутгарт и университета на Мюнхен са разработили сензорен екран, който може да се управлява без докосване.


Според тях екраните, които не се нуждаят от допир, за да се управляват, са още по-практични и могат потенциално да наследят сегашните дисплеи. "Тъчлес" (touchless) екраните разчитат на специални наноструктури, които могат да променят електрическите и оптичните си свойства само при приближаването на пръста към тях.


Те засичат влажността на пръста с помощта на сензор и реагират още при доближаването му. Структурата може да се използва по много начини, например да се поставя на слоеве и да променя техния цвят. Промяната се осъществява за милисекунди. Тя може да е с различна степен в зависимост от влагата, т.е.разстоянието на пръста до екрана влияе на функциите по различен начин.
Предимствата от такъв тип екрани е в липсата на износване на повърхността им, коментират учените. Друга полза е в прекъсването на прехвърлянето на микроби и вируси, защото не се извършва реално докосване на екрана. Това прави този тип дисплеи подходящи за болници, апарати за купуване на билети, банкомати и други машини, които се използват от много хора.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK