YouTube въведе нова платена услуга, задължителна за създателите на видео

YouTube въведе нова платена услуга, задължителна за създателите на видео

© Lucy Nicholson, ReutersYouTube обяви въвеждането на нова платена услуга - YouTube Red. Тя ще позволява на потребителите да се абонират срещу 9.99 долара месечно за видеопортала и да гледат клипове без реклами.


Освен това услугата позволява запазване на клипове на устройството за гледане без интернет връзка. Абонаментът включва и приложението Gaming, както и новото приложение YouTube Music, което ще бъде представено скоро. Потребителите ще имат достъп и до Google Play Music.


От началото на следващата година YouTube Red ще предлага и екслузивни клипове, шоута и филми, които ще са достъпни само за абонатите. Услугата ще тръгне официално на 28 октомври т.г.
Тя обаче бързо привлече вниманието на създателите на видео заради не толкова добрите си страни. Специализираният технологичен блог TechCrunch съобщава, че YouTube практически задължава най-популярните създатели на видео да станат част от платената услуга. Ако не го направят, видеата им ще бъдат скрити както от платената, така и от безплатната част на YouTube. Това означава, че ще са достъпни само за хората, които знаят директния линк към всеки клип.


Пред изданието Google се аргументира, че прави това с цел хората, които се абонират за YouTube Red, да не се налага да виждат реклами. От YouTube уверяват, че 99% от видеосъдържанието ще продължи да бъде достъпно и с реклами както досега, като по-голямата част от създателите на клипове вече са подписали сделката.


Сделката се предлага само на най-популярните създатели на съдържание - каналите с милиони абонати. Обикновените хора, които качват клипове, няма да бъдат засегнати от промяната, уверяват от YouTube.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK