САЩ се притесняват, че Русия може да прекъсне подводните интернет кабели

САЩ се притесняват, че Русия може да прекъсне подводните интернет кабели

© Kacper Pempel, ReutersСпоред американските военни, кораби и подводници на Русия са "агресивно близо" до подводните магистрални кабели и може да ги прекъснат в случай на конфликт, съобщава в. The New York Times.


Военните са на мнение, че интересът на Русия не е да се опита да прихваща информация от кабелите, а директно да ги прекъсне като по този начин да попречи на комуникацията при евентуален конфликт. До момента няма данни, че е имало посегателство върху кабелите, но се наблюдава сериозна активизация на руските военни в тези зони.


Всички подробности се пазят в тайна от американските военни. Източници на изданието споделят, че се провежда постоянен мониторинг за състоянието на кабелите и се обмислят алтернативни методи за възстановяването на комуникациите в случай на инцидент. Според дипломат от страна от Европейския съюз, нивото на активност е съизмеримо с това по времето на Студената война.
Подводните кабели често са прекъсвани заради удар от котви или плавателни съдове, коментира Майкъл Секрист, провел проучване за състоянието на кабелите през 2012 г. Той допълва, че обикновено тези повреди се случват на сравнително плитко и могат бързо да бъдат отстранени. Според данните на Пентагона обаче, руските плавателни съдове са много по-навътре, което би направило евентуални посегателства много по-трудни за локализиране и ремонтиране.


Самото разположение на кабелите не е тайна, то следва приблизително едни и същи маршрути и методи от 1986 г. насам. Днес обаче тяхната роля е много по-важна, като комуникациите, които транспортират движат бизнеси за общо над 10 трилиона долара на ден. През тях преминават над 95% от дневните комуникации. Някои от кабелите са на върха на списъка на американския Департамент по национална сигурност като инфраструктура от критично значение. Русия не е коментирала темата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK