Българският Давид срещу голиатите на финансовия софтуер

От ляво надясно: Станислав Лазаров, Иван Митов, Иван Врацов и Живко Алексиев от FinAnalytica.

© Георги Кожухаров

От ляво надясно: Станислав Лазаров, Иван Митов, Иван Врацов и Живко Алексиев от FinAnalytica.За мнозина създаването фирма в България, която да се съревновава с най-големите световни имена в своя сектор звучи като невъзможна задача. Особено преди 15-тина години. FinAnalytica е българска компания за софтуер за риск мениджмънт, който се използва от инвестиционни фондове, застрахователни компании и други фирми в областта на управлението на активите. Основана е през 2001 г. в София, като днес има офиси и в Ню Йорк и Лондон и се бори за най-големите световни клиенти наравно с подобаващо големи конкурени в своя бранш.


За трети път от последните шест години FinAnalytica спечели наградата за доставчик на най-добро решение за пазарен риск на Waters Rankings. Да се отличиш сред световни компании не е лесно, особено когато те имат в пъти по-големи ресурси, но не е и невъзможно. "Гласуването за наградата става от клиентите, което е най-важно. Имаме и други награди, но мен лично тази най-много ме мотивира", коментира Иван Митов, ръководител на отдела за разработка на финансовите модели.


Това означава, че компанията е успяла да убеди клиентите, че действително предлага добри услуги, които не се изчерпват единствено с разработката и продажбата на софтуера. "Продаваме най-често на риск отделите на дружествата. Ние сме естествено продължение на този отдел. Ние не управляваме активите им, но ги консултираме, за да могат да си свършат работата добре. Непрекъснато сме в комуникация с тях, в не редки случаи и с най-високите длъжности. Комуникацията с тези хора, противно на очкаванията, е много свободна. Имаме много добри връзки с тях и може би на това донякъде се дължи и признанието, което се изразява в наградата", коментира Иван Врацов, който води екипа за обслужване на клиенти, включително и потенциалните такива.
"Ние сме малък играч и се борим с големи конкуренти. За да спечелим клиентите, трябва да предложим нещо ценно. Имаме модели, които са патентовани и ни различават от всички на пазара. По-добре моделираме поведението на пазарните фактори", допълва Митов. Моделите са разработени от екипа на компанията от нулата. Те са дело на българи, които са топ математици на световно ниво и могат да преподават във всеки университет, както се е и случвало, казва Живко Алексиев, директор продуктово развитие.


Екипът е на първо място


Всъщност, за компанията нейният екип е по-важен от софтуера или математическите модели, които създава. "Връзката между екипите е много тясна, работим един с друг непрекъснато. Това създава разнообразие и те мотивира. Всички са готови да помогнат на всеки и не е като в големите компании, където всеки си гледа само неговата част и не се интересува какво става с останалите", коментира Врацов.


Това се е получило по естествен път, допълва Митов. "Не сме правили някакви конкретни стъпки или мерки, за да направим културата на компанията такава. Просто наемаме хора с подобни възгледи и по естествен начин се изгради тази култура. Не сме казвали "вие трябва да си помагате", просто така се получава", казва той.


Сега компанията е от около 50 души, като в България са около 40. Останалите са в офисите й в Лондон и Ню Йорк, които са за продажби. На ротационен принцип от екипите се изпращат хора от София в Ню Йорк, за да могат да работят директно с клиентите без часова разлика и да се запознаят с тях от първо лице. "Така разбират директно от клиента какво му е необходимо и са още по-мотивирани да развиват софтуера на компанията, който е на всички нас", споделя Митов.


Тази философия е и в основата при набирането на кадри. Като всяка друга софтуерна компания в България и FinAnalytica изпитва сериозни трудности с намирането на висококвалифицирани служители. При нея предизвикателството е още по-голямо, защото тя се нуждае и програмисти на много високо ниво, математици и хора с големи познания в сферата на финансите.


Иван Врацов и Станислав Лазаров

© Георги Кожухаров

Иван Врацов и Станислав Лазаров


"С търпение всичко се постига. Това е една от най-силните ни страни. Предпочитаме да чакаме, но наистина да намерим най-качествените хора. Все пак те стоят зад всичко. Те са създали това", казва Станислав Лазаров, ръководител на стратегическото технологично развитие на компанията. "Ние сме една от малкото компании, които не правим нищо на ишлеме. Правим само нашия си продукт, който е изцяло измислен от българи. Ние сме го създали от нулата тук. Това е от уникалните ни черти. Преди години съм работил и по другия начин и е много различно. Има доста компании, които разработват оригинални продукти за българското правителство или за местния пазар. Това също е различно, защото се прави по външна спецификация и след като го направиш, остяваш нещата. Ние се водим единствено от пазара и развиваме продукта си с години. Правим много интересни модели, които ги няма в университетите и са патентовани", казва още той.


Откриването на математици обаче се оказва по-лесна задача. "В моя отдел не е чак такъв проблем. Аз мога да си позволя да взема топ хората от випуска по приложна математика и съм го направил. Те също имат доста сериозен технически опит. Едно от основните неща е, че ние създаваме продукт, а не е аутсорсинг. Праим нещо наше и мотивира много хора да идват и да остават", казва Митов. Той споделя, че по-голямо предизвикателство понякога се оказва навлизането на новите служители в компанията и отнема време докато видят и вникнат във всичко, което вече е направено.


"Смело ще заявява, че FinAnalytica е единствената фирма в България, в която на човек, на когото са му интересни финансите, има пряк досег с истински клиенти на световно ниво - може да види портфейл на клиент с 10 хил. актива от най-различни финансови инструменти - от най-прости акции до инструменти, които в България няма къде да се видят. Имаме клиенти с активи за по 100 млрд. долара. От София можеш да видиш портфейлите на много от най-големите финансови институции и имаме директна връзка с техните ръководства, а не с отделите им за обслужване на клиенти. За моя отдел също е трудно да намерим хора просто, защото такива почти няма. Но всеки един от нас непрекъснато се учи. И ние се учим постоянно", споделя Врацов.


Защо софтуер, вместо анализатор


Тук идва и тема за самото качество на софтуера. Пазарите се влияят от много случайни фактори, няма човек, който да каже със 100% вероятност какво ще се случи, въпреки че по вестниците често се пише така, отбелязва Митов. Софтуерът измерва вероятностите колко е несигурен пазарът, каква е вероятността за загуби. "Преди кризата през 2008 г. имахме клиенти, които не можеха да повярват на предупрежденията. Нашите модели бяха предсказали, че това ще се случи, но не можеш да предскажеш с точност колко пари ще спечелиш или загубиш. Сравняваме се и с останалите конкуренти, пускаме модела и по исторически данни и виждаме как предсказва по-добре от останалите. Естествено, понякога бъркаш. Ако познаваш в 100% от случаите, значи има нещо нередно", допълва той смеейки се.


Иван Митов

© Георги Кожухаров

Иван Митов


За да може софтуерът да работи добре, той се нуждае и от IT инфраструктура. "След събитията на пазарите в Китай видяхме добър пример за ползата от продукта - това бяха много активни дни и много мениджъри искаха да проиграят няколко различни варианта на тяхното портфолио. Това са милиони сметки и калкулации. Системата се държа добре и успя да издържи напъна на клиентите", коментира Живко Алексиев. В компанията са останали доволни от IT инфраструктурата, която се е справила с натоварването. Тя е разделена на две, като има сървъри в дейтацентър в София за европейските клиенти и други сървъри в Чикаго за американските клиенти. Софийските сървъри са купени с еврофинансиране, казва Станислав Лазаров. Всичко е направено по най-високите стандарти, защото в противен случай потенциалните клиенти дори не започват преговори.


"Това, че сме българи не пречи, но понякога са ни казвали, че не сме стигнали до втори тур, просто защото брандът ни е малък и не сме достатъчно големи за тях. Хората от екипа продажби в Лондон и Ню Йорк са местни и в последствие клиентите разбират къде се разработва самият продукт. Но това тях не ги вълнува", казва Митов.


"Дори самите хора, с които комуникираме, са от целия свят. Може да работят за топ американски компании, но служителите им са от целия свят. Даже с много от тях имаме приятелски отношения", казва Врацов. Той споделя, че с клиентите не трябва да се премълчават проблеми. Трябва да се казват и да се решават. "Стремим се да им предоставим стойност и това е най-трудното. В никакъв случай не е просто да им продадем софтуера. Напротив, след това започва голямата работа, защото искаме да запазим тези клиенти, да ги развием, да са доволни", допълва той.


Живко Алексиев

© Георги Кожухаров

Живко Алексиев


Компанията има около 30 директни клиенти, около 40 чрез партньорства и стотици индиректни клиенти. Те използват данните на FinAnalytica, които са им предоставени от техните клиенти с достъп до системата. За да увеличи обхвата си още повече, през последните две години тя разработва и ново, улеснено приложение. Неговата цел е да позволи на по-малки и не толкова големи финансови познания клиенти да могат да използват системата.


"Винаги имаме много неща в списка за вършене. Приоритетите се променят. Преди 3 години сме мислили, че нещо е много важно за клиентите, но се оказва, че сме грешали или пък те си променят мнението. Всичко е много динамично", казва Митов. 

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Шапка им свалям !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Деканите да четат внимателно, да се опитат да канят светила като гост-лектори. Има потенциал, грабвайте го

 3. 3 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... много се кефя на ентусиазма на Икономедия да ни пробутва на нас, читателите, "successful story" за стартъпи, екосистеми, бизнес ангели и херувими. Не ме разбирайте погрешно. Не съм хейтър. Обаче достатъчно е да питате чичко Гугъл за статии за български "давиди и голиати". Сега, добре е, първо хората да се разберат, кога (2000 или 2001 година), е основана компанията, от кого (тъстове, зетьове, чичовци и стринки, къде и как. След това, журналистите от Икономедия да си припомнят какво са писали преди. Знаете ли, най-голямия проблем на лъжата не е, че е лъжа. Най-големия проблем е да запомниш какво си лъгал, щото веднъж говориш - едно, а друг път - друго. Иначе Уолстрийт, Гордън Греко, Шарън Стоун с разтворени крака - този филм сме го гледали вече. СтарТъп Бизнес Ангели, Екосистеми 'раиш.

 4. 4 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#3] от "who cares":

  Човекът е голям колкото са големи мечтите му!

 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "who cares":
  Абе не знам как са стартирали, имам познати дето работят там от години и мога да ги питам, но в момента това е без значение , хората работят на външни пазари дето нито вуйчо владика , нито дядо партизанин могат да им помогнат, ако не си изпълняват поръчките. Да заплатите са ниски на фона на конкурентите им в света и това им дава предимство, защото на компютърен специалист , ако се дават 100 000 хиляди долара годишна заплата , тук дават около 20 хиляди долара.

 6. 6 Профил на vml12395004
  vml12395004
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И тук можеше да взимат добри заплати, замислете се колко такива фирми можеше да има, ако не бях ме управлявани от жалки агенти на ДС - мутри и всякаква червена измед. Над 2 милиона българи са напуснали страната, и можем да виним само нас си, защото не сме екзекутирали тези мърши още 90-те, които сега децата им ще ги наследят.

 7. 7 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Такива компании вдигат стандарта на живот в България, не тютюнопроизводителите ... лошата новина е липсата на кадри ... не като знания, те се придобиват, на разум, желание за работа, екипност. Да кажем че средния българин ги притежава до степен на слон с много остър и продължителен зъбобол (по Пратчет).

  Добрата новина е, че политиците още не са се "загрижили" за ИТ бранша, пък и синдикатите никой читав човек не би ги и погледнал, та има добри перспективи...

 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#6] от "vml12395004":

  Уви, не можеше - поради нашенската народопсихология ... поставянето в култ на селянина и селянията (различни феномени, свойствени проблеми), вроденото затварянето на очи за бандитизма и робската психика, поляти с 45 години комунизъм.

  Важно е бъдещето, ама с темпа на развитието можем да стигнем сегашното ниво на Чехия например до 40-50 години...

 9. 9 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По друг начин гледат тия хора. Нямат нищо общо с успешния бг "бизнесмен" класически и свободен стил.

 10. 10 Профил на Mr. K
  Mr. K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много готини пичове, но последните години циклят на едно място. Дано излязат от дупката скоро.

 11. 11 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"takeshi303"]Да заплатите са ниски на фона на конкурентите им в света и това им дава предимство, защото на компютърен специалист , ако се дават 100 000 хиляди долара годишна заплата , тук дават около 20 хиляди долара. [/quote]

  За 20 000 $ не можеш да наемеш качествен софтуерен разработчик в София много отдавна, дори средно ниво трудно ще наемеш. А за топ специалист трябва да умножиш х2 и дори х3. Да, пак е по-малко от заплатите в Щатите да речем.

 12. 12 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "mtsvetanov":

  Е как да не можеж за 20к долара да намериш добър програмист- това са 37к чисти лева на година - по 3500 чисти на месец - малко се надценявате :Д средната заплата на програмист в софия е такава - топ програмистите в софия взимат по 5-6к и то ако са шефове. Всички програмисти щяхте да умрете от глад ако трябваше аутсорснатите компании да ви дават по 80к на всички на година :Д

 13. 13 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Колко общи приказки докато накрая установим, че група самозвани директори и мениджъри (между които нито един софтуерен специалист, щото още търсят кадри) са получили грантове по програми (разбирай банки), за да развиват евтин консултантски бизнес.
  Съгласен съм с мнение номер 3.

 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално


  [quote#11:"mtsvetanov"]За 20 000 $ не можеш да наемеш качествен софтуерен разработчик в София много отдавна, дори средно ниво трудно ще наемеш. [/quote]
  Стига с тези мантри 90 процента от програмистите взимат по малко от 20 000 долара на година .

 15. 15 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  дори да Не знам къде е истината ,

  след като прочета коментарите ..вече я Знам
  шансът да сгреша е Макс 10 %
  ...........
  обикновено залагам Срещу преобладаващото мнение ,

  до сега парадигмата : "когато всички мислят еднакво" не ме е подвеждала , сега вероятно Пак не ме подвежда !

  а тези младежи нека работят ,
  който не работи -не яде
  ...............
  ако един софтуер работи-прави пари!!!
  ако не работи..винаги може да се продаде на някой от по-задния ред

 16. 16 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#14] от "takeshi303":

  Мисля че объркването идва от това че ти изведнъж някак ги превърна парите в "чисти". Не видях да приспадаш нещо за данъци. Освен това 37000/12 = 3083. Математиката нещо куца.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  "Праим нещо наше и мотивира много хора да идват и да остават", казва Митов."

  >>>> Наистина най-добрата мотивация е това, да се прави нещо уникално.

  ПС. Г-н Митов не е казал "праим". Праим и прайм е шопскоцигански от жълтите павета, където депутати, министри и представители на обръчи си говорят на шопскоциганска лингва-франга и с дикцията на Иво Андонов от сериала "Под прикритие". "Дневник" ако не се премести от "Иван Вазов" навреме, в един момент ще почне да говори, а ето че и да пише съвсем като тях.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истината е, че няма как да идват ИТ компании да аутсорсват в БГ, ако трябваше да плащат колкото в Сан Фран. 3000 чисти на месец е някъде средната програмистка заплата в София - това са супер пари за БГ, но са 36к чисти на година, или точно 20к чисти долара. Средната заплата в Сан Фран е 120к бруто, или към 80к след данъци. Квото искате говорете, няма програмистки заплати в София такива, освен ако не си шефа на Микрософт БГ или ХП БГ.

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално


  До коментар [#16] от "miroslavb":

  Объркването става , че ти ми пишеш за някакви единици , дето взимат по 40-50 хиляди на година , това просто са единици не масов случай , масата се върти около 3 000 лева на месец заплата, което е около 20 000 долара на година , ДОКАТО В САЩ масата взима около 100 000 долара на година, ако ще ми сравняваш заплатите на ценните и важни кадри , то в САЩ не е 100 000 долара , а по 200 -300 000 долара, че и повече с бонусите и опциите. За данъците не отварям тема , но и това е в полза на тезата ми , че ниските заплати на персонал ги облагодетелстват спрямо конкурентите им, и то не са само заплати и данъци, разходите около една фирма като наеми , цени на имоти и др.

 21. 21 Профил на zyt42471625
  zyt42471625
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Що изтървахте бафтата и Милков? Сега вместо да търсите хора можеше да си имате :) ама като ги гледам добре са се подредили! Но, може и да се върнат...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 22. 22 Профил на AMuw
  AMuw
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Като бивш служител бих споделил няколко тривиални наблюдения.
  Това е компания, която твърди, че има модел за квантифициране на риска, но реалността е, че всеки клиент има различен модел - curve fitting. Това, което продават е нешо, в което никой не вярва в компанията - иначе направете си фонд и инвестирайте реални пари в модела си!!!
  Това не е система, която някой реално използва за descicion making, това не е production ready система, а една ужасна за използване, бъгава до забрава, по-скоро legacy отколкото modern софтуер.
  Не бих препоръчал и като компания: отношението е авторитарно, типичен БГ шит като мениджмънт, какъв е този стартъп на 15 години?

  И все пак успех, дано се задържите над водата

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Просто да се чудиш, защо офиса им е още тук... Иначе евала.

 24. 24 Профил на AMuw
  AMuw
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "charlesdegaulle":

  защото в момента, в който започнат да плащат на хората си + за офис + маркетинг + всички нормални неща в една западна компания директно фалират - ето за това

 25. 25 Профил на AMuw
  AMuw
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "charlesdegaulle":

  защото в момента, в който започнат да плащат на хората си + за офис + маркетинг + всички нормални неща в една западна компания директно фалират - ето за това.

 26. 26 Профил на Duhaite Tupaci
  Duhaite Tupaci
  Рейтинг: 5 Неутрално

  феноменална фирма, като гледам и други екс са писали )) ура за всички лъгани през тия години.
  Само минавам да питам за нови кадри изисква ли се тракийска жилка?

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "finlip": ≪Човекът е голям колкото са големи мечтите му!≫

  Много красиво, но не е вярно. Независимо кой го е казал. Всъщност човекът е толкова голям, колкото са големи делата му. А иначе всеки може да си мечтае (фантазира) колкото си ще.

 28. 28 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 249 Неутрално  До коментар [#27] от "glog":

  За делата безспорно си прав но какво ще кажеш за мечтата на Леонардо да полети Няколко поколения е трябвало да минат за да се реализира

 29. 29 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "finlip": ≪За делата безспорно си прав но какво ще кажеш за мечтата на Леонардо да полети≫

  Ще кажа, че не познаваш живота на Леонардо да Винчи. Защото той не просто е мечтал, но и се е опитвал да разреши този проблем. И всъщност идеята за парашута е негова, но по негово време просто е нямало как да се реализира.

  Второто е, че Леонардо да Винчи е станал нарицателно име на човешкия гений не заради своите мечти, а за това, което е направил. За опитите да осъществи тези мечти, при което много от направеното от него е било загубено и се е налагало да се открива отново. При това за много от неговите мечти нашите съвременници разбират именно от това, което той е оставил в своето наследство като опит тези мечти да бъдат реализирани. А светът го е признал за всестранен гений много преди са се разбере нещо за неговите мечти.

 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Разбирам критиките тук. Не може всичко да е розово но най-важното е, че не печелят от аутсурсинг.
  Важно е, че развиват продукт.
  Сега разделението на труда в света е това. В едни държави се развиват проекти в други се изработват парчета по поръчка. Това разделение има и в други индустрии - например създаването на пътнически самолети, където едни създават а частите се изработват навсякъде по света.

  подпис
 31. 31 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#3] от "who cares":

  Ето какво има в Гугъл за един от основателите на фирмата:
  https://scholar.google.com/citations?user=q_cJmxkAAAAJ&hl=en&oi=sra
  Предполагам, че в статията не му обръщат внимание, защото не се занимава с оперативната работа.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 32 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... софтуер за управление на кризи ... интересно дали кръга Капитал, Прокопиев, Neveq 1 и 2, хипита и юпита ала Ники Василев са се възползвали от него...явно не... та, такива мити-немити малки хора с големи финансови чанти

 33. 33 Профил на Ant 1
  Ant 1
  Рейтинг: 5 Неутрално

  като цяло не се учудвам, че си търсят хора и са използвали връзките си в икономедия, за да се популяризират - все пак са собственост на Невек. Един въпрос: защо сте сложили снимки на мениджмънта, а нито една на екипа? Това е толкова показателно за начина на работа в компания където отношението към т.нар акаунт мениджъри е като към идиоти, зариват се с безсмислена работа и на това отгоре не се дава възможност за изява.

 34. 34 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фирмата си е супер за българските стандарти - просто в БГ се правят трудно бизнес и иновация. Че си има кусури, сигурно си има - но да правиш това, което те правят в БГ е уникално - quantitative finance / financial engineering е много модерно и сложно нещо, и всеки, който тук си мисли, че правенето на андроид и уиндоус аппс е същото, просто да отиде и да се гръмне. Относно бившите служители тук - нормално е Финаналитика да не е най-добре плащащата на пазара ИТ фирма - но това е така и на запад - програмистите взимат повече ако са в Сан Фран, отколкото по банките. Ако се бъркате с quant developers - да те взимат най - много от всички програмисти, но те обикновено не са като БГ програмистите - имат докторска по Физика, и са писали софтуеър за симулации в ЦЕРН :Д Аз познавам такива хора, но нивото на познания няма общо с средностатистическия БГ програмист, пишещ уеб приложения и тн. Сори.

 35. 35 Профил на zevzeks
  zevzeks
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#34] от "le6tan":

  И като е толкова иновативен и точен този модел защо го продават, а не го използват за да инвестират и печелят те??? no skin in the game? не се качвай на самолет без пилот?
  или може би сега ще се появи някой и ще каже, че тяхната експертиза е да моделират вероятностите, а не да търгуват ха- хаа. 36. 36 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "zevzeks":

  За да инвестираш, ти трябват много пари - никой от тях най-вероятно няма 50-100 млн. евро с които да почнат. Това са мин. парите да почнеш собствен хедж фънд. Ако ги имаха можеше и да почнат сигурно. Второ, те правят риск менидмънт софтуер - никой не казва, че те могат да печелят пари с алгоритмик трейдинг да кажем. Просто прочети какво правят фирми като тяхната. Радвай се че има такива компании в БГ - малко са и заслужават уважение и подкрепа.

 37. 37 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 471 Любопитно

  [quote#36:"le6tan"]За да инвестираш, ти трябват много пари - никой от тях най-вероятно няма 50-100 млн. евро с които да почнат. [/quote]

  Е това съвсем не е вярно. С доста по-малко можеш да си направиш хедж-фонд. Най-основното е да имаш някой който да ти повери парите си
  Иначе специално в България за хедж-фонд ти трябват едни 500 000 начален капитал на дружеството, за да се регистираш в КФН като фирма имаща право да търгува за чужда сметка...
  Ако говорим сериозно и 1-2 млн. стигат.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 38. 38 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "blurred":

  Ти явно нямаш представа как стоят нещата. Първо, такова понятие като хедж фънд в БГ няма и не може да го има - закона забранява такива мероприятия заради валутния борд, в който е БГ. В БГ дори опции не може да се издавт / търгуват, камо ли хедж фъндове да има. Второ - ако искаш да регистрираш фънд в Европа/Азия/Америка, повярвай ми, само за да прекрачиш прага на адвокатските кантори / консултанските компании / инвестиционните банки за чиято помощ за основаването ще трябва да платиш, ще ти трябват поне няколко десетки милиона - прочети и ще видиш как са почнали много от сегашните фъндове. Трето - именно, за да ти повери парите някой, трябва да си на Запад и то с име - в БГ Черепа или Делян Пеевски ли ще ти дадат пари за хедж фънд? Като говорите глупости, поне преди това мислете. В БГ е пълно с домашни Форекс трейдъри, които си мислят, че нещата със забогатяването на Уол стрийт стават от панелката в Люлин, като вложиш 5к лева, които са ти събрали родата за бала и като напрегнеш гениалния си БГ акъл - ако ставаха така нещата, досега всички в БГ щяхме да сме милионери, гении, шампиони във Формула 1 и Роналдо и Меси едновременно :Д

 39. 39 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#38:"le6tan"]Ти явно нямаш представа как стоят нещата. [/quote]

  Е добре, че си ти да ми обясниш.


  [quote#38:"le6tan"]Първо, такова понятие като хедж фънд в БГ няма[/quote]

  Ми няма, защото "хедж фънд" а английско понятие Най-общо казано тук става дума за инвестиционнен посредник. Подчертавам ОБЩО. По горе обясних какви са условията за такъв в БГ.

  [quote#38:"le6tan"]не може да го има - закона забранява такива мероприятия заради валутния борд, в който е БГ.[/quote]

  Е тука вече щях да падна. Какво общо има бордът, който е структура към централната банка с основаването на хедж фонд, който по дефиниция е изцяло частна инициатива. Подозирам че си си заформил някаква страшна каша в главата.

  [quote#38:"le6tan"] В БГ дори опции не може да се издавт / търгуват, камо ли хедж фъндове да има. [/quote]
  Тук пък причинно следствената връзка тотално ми се губи. Какво общо има невъзможността да се издават опции в България със съществуването на хедж фондове... Първото се дължи на факта, че българската фондова борса е на пост-средновековно ниво развитие. Горе-долу някъде малко преди времето по което в Холандия са почнали да издават опции за реколтата на лалетата. Чети векове назад.
  Та какво ми пречи да имам фонд в БГ и да търгувам опции (ако толкова ми се търгуват опции) в Лондон, Франкфурт или дори Чикаго?!?

  [quote#38:"le6tan"]Второ - ако искаш да регистрираш фънд в Европа/Азия/Америка, повярвай ми, само за да прекрачиш прага на адвокатските кантори / консултанските компании / инвестиционните банки за чиято помощ за основаването ще трябва да платиш, ще ти трябват поне няколко десетки милиона - прочети и ще видиш как са почнали много от сегашните фъндове.[/quote]
  Тук също грешиш. Най скъпото (и трудно) в такова начинание е да вземеш лиценз от съответния регулаторен орган. Например ФСА в ЮК. Но както казах вече съвсем не ти трябват толкова много пари за това. Няма нужда да ставаш Полсън от раз. Който между другото в най-добрите си години управляваше капитал по-голям от брутния вътрешен продукт на България, и то само с 15-ина човека.

  По твойто "трето", нямам какво да кажа. Или по-скоро не ми се занимава...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 40. 40 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инвестиционен посредник :Д Ти дори не знаеш какво е това - посредник означава брокер - брокеридж на англйиски - това няма нищо общо с хедж фънд. Брокерите само изпълняват поръчките на трейдъра - защото трейдъра няма лиценз да е на борсата. Брокерите не носят отговорност за инвестиционните решения на трейдъра от съответния хедж фънд.

  Хедж фънда е слабо регулиран инвестиционен орган - именно за това на запад има толкова проблеми от законова гледна точка с тях. В БГ не може да има слабо регулиран инвестиционен орган заради борда - всичко трябва да е прозрачно.

  Хедж фъндовете за това са хедж фъндове - защото хеджират с опции и деривати :Д Ако нямаш такива в БГ - как правиш хедж фънд.

  Пречи ти да имаш фонд в Лондон - щото по твоята теория с 500к лева не можеш да си палтиш 1 год наем на офиса в Сити-то на Лондон :Д, камо ли да ти останат да инвестираш.

  За да стигнеш до регулаторния орган, трябва да решиш куп проблеми преди това - и за това трябват консултанти, адвокати и тн, които карат скъпи коли и са завършили Харвард.

  Сега по ясно ли е защо няма смисъл да говориш за БГ хедж фъндове и тн простотии.

 41. 41 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#40] от "le6tan":

  Има ли смисъл да ти отговарям, след като не въобще не четеш или не разбираш това което пиша? Аз мисля не. Хайде със здраве...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 42. 42 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "glog":

  Не знам за човека. Но фирмата е голяма колкото пазара си. А в България всички пазари ни ги отнеха. И руските ни отнеха, и арабските. Тези момчета, ако са намерили някаква ниша в Америка - разбира се, че ще са добре !

  stankow
 43. 43 Профил на stankow
  stankow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "le6tan":

  Докторска по физика и писана симулация за ЦЕРН е отлична основа за вземане на (напълно погрешно) решение за назначаване на такъв човек за водещ програмист на екип за финансов или аналитичен софтуер. Непризнатите, но обиграни и широко скроени бг програмисти бързо ще му скроят шапка. И с основание.

  stankow
 44. 44 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "stankow": ≪Не знам за човека. Но фирмата е голяма колкото пазара си.≫

  Предполагам, че е така. Защото пазарът на една фирма – това е резултатът от нейните дела. От нейната деловà дейност. А и за другото си прав. Но там разговорът е дълъг и тук не ми се иска да навлизам в този проблем.

 45. 45 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "stankow":

  не съм казал да е ръководител - аз говорех за заплатите - а колкото до нивото - не говори тъпотии. Не знам какви шапки ще скрояват - но аз знам добри бг програмисти, който не могат да напишат една нормална математическа формула без безумни грешки - като например да не могат да слагат скобите където трябва, както и че не познават кои оператори са с най-висок приоритет когато няма скоби :Д така че по добре не говори - най-обичам завършили УНИБИТ или Софтуни с отличие по компщтерни науки да се изказват.

 46. 46 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  Абе това го има на ексел милион години, за персонални операции може но за голямата игра не става ...
  сумаризирано защо в БГ/Европа не върви е цитата :"редпочитаме да чакаме, но наистина да намерим най-качествените хора" просто няма какво повече човек да каже на тая генерална простия. Това че в екипите има само Бг е щото са надъхани БГ прости момчета, тия правят ексел достъпен за секретарки ... докато ние с екипи от хора от целия свят измисляме нови технологии.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 47. 47 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#43:"stankow"]Непризнатите, но обиграни и широко скроени бг програмисти бързо ще му скроят шапка[/quote] що са некадърни за двеста WMWARE прекрасен пример ... Само дето като попаднат като някои като мене които може да работи и е работил на всички нива веднага стават по ниски от тревата ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 48. 48 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  плюс това са дебели, та такива хора нямат дисциплина за постижения нито знаят как да работят в екип.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 49. 49 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanchoLA":

  ти нещо не си добре с главате - кой е дебел :Д

  докато ние с екипи от хора от целия свят измисляме нови технологии.

  какви нови технологии - цъкачки за Андроид :Д като си толкова умен и кадърен, пусни една биография и белким те вземат - наедно със завършилите Станфорд с докторска по компштърни науки - и с медали от международни олимпиади по математика и инфопрматика и така - няма по голям дървен философ от българина било то и програмист - тея там момче ще те изядат с потурите за закуска - нямаш шанс да припариш в Гугъл или Фейсбук на смислена позиция - може да отидеш да пишшеш джава скрипт, ама да пишеш нови технологии трудно :Д

 50. 50 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#49] от "le6tan":

  Не се занимавам с талкова прости парчета софтуер ...

  ако са толкова кадърни нямаше да са в БГ, ние следим даровитите и ги взимаме от рано в Силиконовата долина, та ако ставаха за нещо да са попаднали където трябва преди години ...

  Иначе в БГ сте мноо велики само се им пречи международното положение ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 51. 51 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Силиконовата долина е добре :Д И с какви парчета се занимаваш :Д Ние не говорехме за Финаналитика, а за БГ програмиситте, които имате самочувстивие огромно - само че не се запитвате, че получавате толкова много пари спрямо останалия народ само защото икономическата ситуация в бг е изкривена и един от малкото работещи ако не и единствения нормално работещ сектор е ИТ сектора. Айде отиди в англия или сащ да видим дали само програмиситте взимат големи пари - адвокатите, финансистите професорите по математика, архитектите, зъболекарите, хирурзите и тн гилдии взимат далеч повече от програмистите.

 52. 52 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#51:"le6tan"]програмиситте взимат големи пари [/quote] Програмистите са работна ръка, наи-ниското стъпало. Архитектите сме много малко и много ценни ... Дори и така заплатите са баят по-високи от почети всички останали сектори, които изброяваш ... талант и дан тъ' мързи

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 53. 53 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  айде като програмистите почнат да взимат по 200к паунда годишен бонус както в Сити-то на Лондон, ми се обади да поспорим пак :Д Средния доход на неврохирург в сащ е 2.5 млн долара годишно - не съм чул много програмисти да изкарват толкова, било те и шефове в Гугъл.

 54. 54 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#53] от "le6tan":

  ... само бедните говорят за пари ... иначе си много в грешка, просто не разбираш как работи здравеопазването в САЩ ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 55. 55 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  а ти явно не разбираш как работи каквото и да е където и да е :Д просто в БГ програмиситте трябва да преусмислите сериозно защо и как имате парите си и да сте благодарни, че ИТ сектора се оказа прекалено труден и модерен за разбиране за комунистите и те го изпуснаха през 90те и не можаха да сложат ръка на него както на останалите като енергетика, строителство и тн. Само ИТ се разви поради тази причина по нормален що годе начин с конкуренция, пазар и нормални доходи.

 56. 56 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#16:"miroslavb"]Мисля че объркването идва от това че ти изведнъж някак ги превърна парите в "чисти". Не видях да приспадаш нещо за данъци. Освен това 37000/12 = 3083. Математиката нещо куца.
  [/quote]
  Мда, освен това 20к долара са 34 к лева (не 37), което е < 3000 на месец. Според статистиката средната заплата за софтуерна разработка (забележете - не целия ИТ сектор) в БГ е 3500. Тоест както казах, за топ специалист минимум х2 трябва.

  И да говоря брутно, не знам кой реши че смятаме чисто. Е знам че се дължи на факта, че хората се интересуват само колко им влиза в сметката. Там данъци, осигуровки, не ги вълнуват. По света се говори в брутно.

 57. 57 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#12:"le6tan"]Е как да не можеж за 20к долара да намериш добър програмист- това са 37к чисти лева на година - по 3500 чисти на месец - малко се надценявате :Д средната заплата на програмист в софия е такава - топ програмистите в софия взимат по 5-6к и то ако са шефове. Всички програмисти щяхте да умрете от глад ако трябваше аутсорснатите компании да ви дават по 80к на всички на година :Д [/quote]

  Вижте предния ми коментар (#56). 3500 е според статистиката средната заплата. Естествено топ специалистите получават повече от средното (както във всяка друга индустрия и нормална държава по света). Няма никакво надценяване.

 58. 59 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  3500 бруто след данъци и осигуровки колко остават? точно 3000 както аз писах - какво не разбра? демек 36к на година чисти - демек 20к долара чисти. И това е заплата на добър бг програмист - сега тея дето зимат 7-8к чисти са шефове на отдели пич - за толкова пари трябва и да си мениджър не само програмист.

 59. 60 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#59:"le6tan"]И това е заплата на добър бг програмист - сега тея дето зимат 7-8к чисти са шефове на отдели пич - за толкова пари трябва и да си мениджър не само програмист[/quote]
  ОК, мисли си каквото искаш...

 60. 61 Профил на le6tan
  le6tan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "mtsvetanov":

  аз няма какво да си мисля - то ти постна линк към средната заплата :Д ти или не можеш да смяташ, или да четеш, или и двете :Д винаги има изкл#чения на правилото - ние говорим за средното. Сигурно има някакви стари кучета / или млади и много добри, които са успели да се наредят на 5-6к, но те са изкл#чението, не правилото. Виждал съм статистика - средния доход на шеф на ИТ отдел в БГ е към 7-8к до към 10тина хиляди - чисти - това е. За заплати от сорта 15к чисти - тука влизаш в територията на шефовете на банки :Д

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK