Над 2 млрд. заявки за 24 часа към един сайт са направени по време на балотажа на местните избори

Над 2 млрд. заявки за 24 часа към един сайт са направени по време на балотажа на местните избори

© Kacper Pempel, ReutersНад 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени само към един от големите институционални сайтове около втория тур на изборите за местна власт в България, коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той допълва, че атаката към информационните сайтове на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур.


Борисов не уточнява кой е бил сайтът, привлякъл най-много атаки, но коментира, че на 1 ноември натискът от атаките към сайта на Централата избирателна комисия не е бил усетен сериозно от интернет потребителите, тъй като "Информационно обслужване" и екипът за реакция при компютърни инциденти в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи"  – CERT BG са взели необходимите мерки след първата атака.


Заместник-министърът коментира още, че атаките са само насочени към информационните портали на институциите. Информационните системи, съдържащи различни данни на държавни институции, са защитени надеждно и пробиви не е имало, заявява той.


Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG е отправил искане за съдействие до американския център US CERT. Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик, коментира Валери Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK