След десетилетия война Sony спира да произвежда Betamax

След десетилетия война Sony спира да произвежда Betamax

© Wikimedia commonsSony обяви, че през март следващата година ще спре производството на Betamax видеокасети, четиридесет години след въвеждането на формата и 28 години след като изгуби войната от VHS.


Последната Betamax касета ще бъде произведена през март 2016 г., обявиха от кoмпaнията.


Форматът на видеокасетата бе разработен от Sony в началото на 70-те години на миналия век, а за първи път се появи в домовете на потребителите вградена в 19-инчов телевизор, напомня вестник "Гардиън".
Betamax ще остане в историята с войната на видеоформатите заради конкурентната видеокасета VHS, произведена от японската фирма JVC.


Betamax излезе преди VHS на пазара и предлага по-добро видео качество, но от JVC решават, че не искат да плащат лиценз на Sony, и вместо това ще разработят свой собствен формат.


През 1974 г. японското министерство на международната търговия и индустрията решава, в името на потребителите, че ще се опита да принуди японските производители на електроника да приемат стандартизирането на един формат, а не да има множество несъвместими формати.


Sony първоначално печели японското правителство на своята страна. Малко по-късно от JVC убеждават Matsushita, най-големия производител на електроника в Япония по това време, който притежава Panasonic и National, да подкрепи VHS. Hitachi, Mitsubishi и Sharp последва примера и започват да произвеждат VHS устройства, което в крайна сметка принуждава правителството да оттегли подкрепата си за Sony.


VHS става по-широко приет формат за видеокасета, което довежда до икономии в производството и евентуалната загуба на Betamax.


По-ниските разходи карат и порнографската индустрия да приеме VHS като основен формат за работа, което до голяма степен се смята за повратна точка във войната в индустрията, коментира "Гардиън", и през 1988 от Sony официално признават загубата си и произвеждат първия си VHS видеокасетофон.


Последният Betamax видеокасетофон на Sony е бил произведен през 2002 г.


И двата видеоформата бяха заменени с видео CD през 1993 г. - стандарт, определен от JVC, Matsushita, Philips и Sony, наследник на LaserDisc от 1979 г.


Видеокасетите останаха водещи на пазар до въвеждането на DVD формата през 1995 г. от Philips, Sony, Toshiba и Panasonic.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK