Учени се доближават до създаването на медицински трикордер

За сега трикордерите съществуват най-вече във формата на играчки.

© Flickr (CC) / JD Hancock

За сега трикордерите съществуват най-вече във формата на играчки.Учени от Станфорд обявиха, че са стъпка по-близо до създаването на медицински трикордер. Това са устройства, които са вдъхновени от научно-фантастичната поредица Star Trek, в която се използват за диагностициране на заболявания.


Специалисти от множество университети и компании се надпреварват да създадат такива устройства и в реалния свят. Компанията Qualcomm дори има специално състезание с големи награди за евентуалните победители.


Учените от Станфордския университет са тръгнали по друг път. Те обявиха, че са разработили система, която след време ще може да разпознава ракови тумори на разстояние от около 30 см. Идеята е следствие на проект на DARPA за разработка на метод, който да открива бомби, които са заровени в почвата. Специалистите направили такъв уред, който използва микровълни, и чрез различната степен на разширение и свиване на почвата при нагряване спрямо други елементи подсказва къде може да има бомба.
На подобен принцип работи и трикордерът. Раковите тумори имат повече кръвоносни съдове, за да могат да растат. Те също се разширяват и свиват с различна степен при нагряване спрямо останалата тъкан около тях. На теория трябва да е много лесно по този начин да се открие потенциално раково образувание, смятат учените.


Но дори и да смятат, че са открили подходящия метод, учените не бързат с еуфорията. Пиер Кури-Якуб, който е един от ръководителите на проекта, споделя в официалния сайт на университета, че има още поне 10-15 години, преди технологията да е достатъчно добре развита, за да може да се използва ежедневно в болниците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По-информативно бш било, ако заглавието е: "Американски учени......"

  The best way out is always through Robert Frost
 2. 2 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  има още поне 10-15 години, преди технологията да е достатъчно добре развита, за да може да се използва ежедневно в болниците.

  С тази уговорка откритието губи всякаква стойност и няма нужда от разгласяването му. Дотогава може да се измислят много по-добри методи за диагностика и това да остарее, преди да се е родило.

 3. 3 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Е, ако си на 95 години да, но дори и тогава човек трябва да мисли за децата и внуците си.

  Ранната диагностика решава (би решила) огромна част от здравните ни проблеми. Особено на нас българите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Точното заглавие на тази статия преди 26-28 години щеше да бъде:
  Български учени от военния завод в Кюстендил направиха медицински трикодер, в който издишаш въздух и той дава 18-19 медицински параметри, по които може да се извърши диагностика.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 301 Неутрално

  При съществуващата у нас здравна система една модерна ранна диагностика би ни подтикнала да си запазим парцел в гробищата.

 6. 6 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":
  Сложих ви минус защото не съм съгласен с вас поради следната причина: да, има малка вероятност да сте прав, но в процесът на разработка на който и да продукт, идея..да го наречем с общовалентното/ и така загубило стойност/ име "проект" , се раждат толкова много идеи, хрумвания, получават се толкова много непредвидени резултати, че дори и тази разработка да не доведе до пълен успех, то тя неминуемо ще даде тласък на други съпътстващи неща или ще роди нещо напълно ново.
  Изобщо. развойната дейност не е праволинеен, еднопосочен процес, повечето полезни неща от нашето настояще, а и близко минало, са продукт на странични ефекти от търсенето на нещо друго.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Щеше да звучи като: "Български учени вдъхновени от съветските другари направиха прототип на беаналогов уред който ще бъде въведен в експлотация в ускорени темпове след едва 30 години"
  Защото си знам че е пълно менте и всъчност нямат ни най-малка идея какво правят.

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#2] от "proza":

  Само за сведение, в най-съвременните мобилни телефони се ползват технологии и принципи които са патентовани преди 80-90 години но не е имало технологична база да бъдат реализирани ефективно.

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  е да ,ама не произведоха трикодер ,а само бомби и калашници в помощ на световния тероризъм ,даже не ни ги плащаха , затова държавата се срина ,а сега пенсионерите дето не са от вашата партия ,тоест не са милиционери ,партийци ,съдии ,вземат по 160-200 лв с 40 години стаж , хвала на социалистическите учени и комунистическите крадци

 10. 10 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абе то вече има и изобретена и практически работеща технология за добив на електроенергия от слънчевите лъчи посредством специални слънчеви панели в космоса, трансформирани в микровълни и в този вид транспортирани до земната повърхност, обаче и с нейното внедряване също не се бърза много. Да са чуди чиляк, що тъй!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Произведоха го, показаха го на панаира и аз мислех да купя и ги сложа в магазините, където срещу няколко лева да може да си направиш изследване и да го занесеш на лекаря. Просто разтуриха завода и всички отиде в мръсния канал.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  Приложено към лицето д-р Иванов, апаратурата отчете следното: перманентен алкохолизъм, вродена идиотия, генетична склонност към кражби, измами и убийства, изявена мания за екхибиционистично представяне на собствената глупост/ следствие от тежък инцест/ Препоръчително лечение: фронтална лоботомия. С кирка
  Абе комундел смотан, ченге вонящо, като си такъв човеколюбец и алтруист, защо се занимаваш с колекторска дейност бе/ по лично твоите думи/ Що не се занимаваш със социален патронаж, или нещо обществено полезно?

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 13. 13 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Je suis Haskovo":
  Технологиите за добиване на електричество от слънчева светлина са още нови и скъпи. До десетина години ще станат на конкурентни цени, както стана с хидравличния крекинг за добиване на газ. Саудитите затова свалят цената на газа, та да направят неизгодно добиването на газ по новите технологии и Америка да се върне на саудитски газ, ама от тази ценова война само ушанките обраха пешкира; те освен самогон и бомби друго не могат да правят; да им е честито де...

 14. 14 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Любопитно

  [quote#8:"m17"]Само за сведение, в най-съвременните мобилни телефони се ползват технологии и принципи които са патентовани преди 80-90 години но не е имало технологична база да бъдат реализирани ефективно.[/quote]
  Преди 80-90 години или преди 80-те - 90-те години?
  Дай няколко примера, че ми стана интересно, а съм абсолютно бос по въпроса.

 15. 15 Профил на oldie
  oldie
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Така е то, като никой не чете какво става в градинката на съседа, цитирам от статията:

  "Раковите тумори имат повече кръвоносни съдове, за да могат да растат. Те също се разширяват и свиват с различна степен при нагряване спрямо останалата тъкан около тях. На теория трябва да е много лесно по този начин да се открие потенциално раково образувание, смятат учените."

  Ами такава технология, и такъв уред вече отдавна е разработен и вече десетилетия работи по света с над 96% точност. Нарича се медицинска термография (цифрова термовизия, ДИТИ). Разбира се, силното лоби в САЩ и Канада на модерните, но скъпи (и силно доходоносни) образни методи за диагностика (ЯМР, КТ, ЛУ) се бори също от десетилетия, за да не допусне мед. термография да бъде приравнена с тях (и съответно заплащана от "здравните каси", защото е много силен конкурент, на несравнимо по-ниска цена, при това - БЕЗ ОБЛЪЧВАНЕ (защото е косвен метод, отчитащ дистанционно миниатюрните температурни разлики на човешкото тяло от порядъка на стотна от градуса) със специализирана инфрачервена камера)...

  Медицината отдавна не е това, което беше, уви... Мафиите там са не по-малко силни от Камората или Ндрангетата. Само че са облечени в костюми и бели престилки и се пазят от самата държава.

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Няма световна технология в медицината която да не бъде компрометирна и направена безсмислена при появата на псевдореформатори например като Московеца обещаващи безплатни неща в същата тази медицина...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Да, едно време и видеотелефоните и мобилните телефони бяха научна фантастика.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#15] от "oldie":

  Термографията самостоятелно нищо не решава, хайде без спекулативни конспиративни теории как си купуваш термограф и се преглеждащ в къщи сам и затова докторите не ги искали да ги внедрят. Всеки възпалителен процес, аномалия в съдовете и кръвоснабдяването или хормонален дисбаланс ще даде температурна разлика в тъканите без да ти каже какво стои зад това -инфекция, автоимунна реакция или неопластичен процес. Нямаше да има и нужда от биопсии, ако беше толкова точен и надежден. Изобщо всеки образен метод в медицината има своите показани приложения и своите ограничения на приложение, както и в своята информационна стойност и надеждност като диагностична насоченост. А каквото не е въведено до днес в медицината значи просто не е било приложимо за да си струва да се въвежда, а не защото ви се привиждат мафии....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#14] от "answer_42":

  80-те години е.
  Няма как да е преди 80 години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#19:"Росен (путлер капут)"]80-те години е.
  Няма как да е преди 80 години.[/quote]
  Аз за технологиите преди 80-те знам.
  Исках да науча за технологиите преди 80 години които се ползват в съвременните смарт телефони.

 21. 21 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#14] от "answer_42":
  Идеята за frequency hopping е патентована през 1941 г. Намира реално приложение за засекретени комуникации на военните в началото на 1960-те, през 90-те получава гражданско приложение в GSM-комуникациите. Смятайте колко години са оттогава.
  Вероятно не сте обърнали внимание на заставката на Google преди 2-3 дни - беше в чест на актрисата Хеди Ламар, която е откривателката (има и такива блондинки!).

 22. 22 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Любопитно

  [quote#21:"nigel"]Идеята за frequency hopping е патентована през 1941 г.[/quote]
  Ставаше дума за технологии патентовани преди 80 години, които се ползват в смарт телефоните, а не за идеи.
  Той и Жулн Верн е имал идеи преди 150 години, които сега са реалност, ама не за това ставаше дума.
  Наистина съм зле по тези въпроси, така че ако може по-простичко да ми се обясни, защото това възбуди любопитството ми, а не ми се рови цяла вечер в гугъл търсачката.

 23. 23 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Неутрално
 24. 24 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#22] от "answer_42":
  Май това е основен проблем създаден от лесния достъп до информация - на никой не му се чете
  В общи линии идеята е следната: обикновените радиостанции предават и приемат на една честота (режим симплекс) или приемат на една и предават на друга, докато кореспондентът им използва обратната комбинация (режим дуплекс, така работят например ретранслаторите). Неудобството тук за военните е че противникът заглушава честотата и връзката ви пропада. При гражданските връзки се получава непълно натоварване на честотната лента - нали никой не предава и приема непрекъснато - оттам се ограничава и броят на едновременно използващите честотния диапазон.
  Идеята за frequency hopping означава че предаваш на серия от честоти които се сменят по определена програма, а кореспондентът ти по същата програма непрекъснато сменя честотата на която слуша. Така противникът може да прехване и заглуши една честота, но не може да провали цялата връзка, а и не може да запише цялата радиограма за да се опита да я разшифрова по-късно. Предимството за гражданското приложение е че системата търси незаети честоти в определения си диапазон и се настройва там където е най-ефективно, като непрекъснато търси най-оптималната комбинация. При това честотният диапазон определен за дадения вид комуникации може да бъде максимално уплътнен с голям брой кореспонденти като се осигурява възможно най-доброто качество на връзката.
  Целият този принцип е измислен преди доста години, като е патентован с възможните за момента технически средства - управление на промяната на честотите на двете кореспондиращи си радиостанции с помощта на перфолента със записана еднаква програма. Всъщност патентът е за защитено от заглушаване радиоуправление на торпедо, но това не е единственото доказателство че човешкият гений най-напред измисля по-ефективни средства за унищожение, а после търси как може да ги използва и за нещо добро.
  Едва при съвременното развитие на изчислителната техника процесът на избор и превключване на честотите е могъл да се автоматизира и миниатюризира до степента на използване която познаваме, но принципът е в общи линии същият, разбира се изключително много усъвършенстван.
  Извинявам се на професионалистите по комуникации ако не съм съвсем точен в обяснението, все пак това ми е донякъде хоби.

 25. 25 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "nigel":

  Мерси, мерси!
  Схванах макар и съвсем повърхностно за какво става дума, но поне ми е ясно, че има такива технологии на по 80 години, които смартовете ползват. Все пак различните начини за използването на честоти, радиовълни и т.н. е близко до акъла дори и за лаик е ясно, че са неща, които се ползват в съвременните телефони макар и технологията за която спомена да е прекалено мътна история за незапознат с тези неща човек. Искаше ми се да науча нещо по-екзотично патентовано преди 80-90 години, нещо което дори и не съм си помислял, че има нещо общо със смартовете.

 26. 26 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "answer_42":
  Най-добре е колегата да си каже какво е имал предвид, но дотогава да спомена, че полупроводникови ефекти в твърди вещества са наблюдавани в края на 19/началото на 20ти век, връстници са на електронните лампи...
  Отнема над 50г да се разнищи физиката и химията на явлението, докато стигнем до първия транзистор през 1948..

  Тааа...от откриването на един принцип, до създаването на (надеждно) работещо изделие може да мине порядъчно много време.
  А дори и ако до 10-15г се открие нов принцип (както някой по-горе разсъждава), не би било учудващо той заработи в практиката след 30г ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 27. 27 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  да не консумираш марихуана от статията за Снуп Дог!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 28. 28 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "answer_42":

  наскоро имаше Дуудъл на гугъл за една "актриса" и математичка мисля - кото преди БАЯ години е патентовала енология използвана в днешно време при WiFi историите!!!

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK