80% от българските ИТ фирми планират увеличение на персонала

Георги Захариев (в ляво), член на УС на БАСКОМ, Стамен Кочков председател на БАСКОМ (в средата) и Явор Джонев, заместник-предедател на БАСКОМ.

© Юлия Лазарова

Георги Захариев (в ляво), член на УС на БАСКОМ, Стамен Кочков председател на БАСКОМ (в средата) и Явор Джонев, заместник-предедател на БАСКОМ.Около 80% от българските ИТ фирми планират увеличение на персонала през следващата година, показва ежегодният анализ "Барометър на българската ИТ индустрия", който се изготвя от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), съобщава БТА. Тазгодишното издание на "барометъра" беше представено  на специална пресконференция.


Той посочва, че недостигът на кадри продължава да е основният проблем, който "спъва" развитието на българския ИТ сектор. И докато 80% от членовете на БАСКОМ планират увеличение на персонала, едва 17-18% предвиждат да запазят същата численост на своите служители през следващата година. Само две-три фирми ще намалят персонала си, съобщава Георги Захариев, член на управителния съвет на БАСКОМ.


Анализът е проведен сред близо 2300 фирми в бранша. Той посочва още, че средният ръст на приходите в сектора е над 10% за 2014 г., което означава над 1 млрд. долара. Най-голяма част от приходите идват от износ - 65%. БАСКОМ запазва положителни нагласи, като очаква следващата година делът на ИТ сектора в БВП да достигне 2%.
През последните три години са открити над три хил. работни места. Ръстът е добър, но крайно недостатъчен за нуждите на сектора. Според Захариев може да бъде много по-голям, ако образованието произвежда повече квалифицирани кадри.


Средната брутна заплата в сектора е 3358 лева, но повечето "редови" програмисти получават между 1200 лв. и 2500 лв. в зависимост от опита, стажа и възможностите на работодателя им, коментират източници на "Дневник". Високата средна заплата е породена най-вече от големите възнаграждения на ръководния персонал и старши програмистите, които ръководят отдели в компаниите. Битката за тези висококвалифицирани кадри е много голяма, тъй като те са още по-малко.


Въпреки това от БАСКОМ отчитат, че през последните пет години емиграцията на програмисти от България значително намалява и дори има тенденция за завръщането им в страната. Близо 100% от бранша е "на светло" и декларира истинските си приходи, което е изискване както на служителите, така и на много от международните им партньори и инвеститори.


Глад за специалисти


Председателят на БАСКОМ Стамен Кочков подчерта, че недостигът на кадри остава най-сериозният проблем на българската ИТ индустрия и той ще се задълбочи, ако не се предприемат действия възможно най-бързо. В момента заетите в брашна са между 15 хил. и 20 хил. души, като при сегашните темпове на ръст, след пет години ще са необходими три пъти повече.


Заместник-председателят на БАСКОМ Явор Джонев обяви, че два проекта на организацията вече се реализират и имат за цел да стимулират създаването на нови кадри. Въпреки това обаче той подчерта, че Асоциацията не може да направи всичко сама и се нуждае от помощта на държавата и университетите.


Първият проект е "Професия "програмист", който е насочен към ученици от 9-ти до 12-ти клас. Проектът има за цел да им помогне да придобият бързо умения по програмиране в рамките на две години и да станат стажанти в компаниите. Крайната цел е в 12-ти клас да работят на половин работен ден и да продължат с висше образование и активно участие в ИТ индустрията. Според Джонев краткосрочните ползи от този проект ще са видими до четири години. БАСКОМ прогнозира, че ако се изградят 25 образователни центъра в страната, до 2020 г. около 10% от завършващите ученици ще са готови специалисти, което означава около шест хиляди души.


Освен това се работи заедно с Националната агенция за професионално образование и обучение за определяне на държавните изисквания за професията, което ще помогне за създаване на учебни програми и квалифициране на учители. Държавата трябва да направи инвестиция в центровете и заедно с Министерски съвет се изготвя стратегия за подпомагане на квалификацията на софтуерните специалисти. Целта е пилотните курсове да започнат още следващата година.


Вторият проект е насочен към математиката и предучилищен и среден курс. Целта е да се проучи хипотезата на системата JUMP Math, че всяко дете може да достигне експертно ниво по математика чрез нови методи на преподаване. Системата не разчита на входящи изпити за програмата, а ще се търсят базови знания, като при евентуалната им липса детето няма да се отхвърля, а ще се подготвя допълнително, за да влезе в програмата наравно с останалите. В случая целта е да се развиват универсални умения, които да са приложими и за други сектори, не само да се създават програмисти, коментира Джонев.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1020 Разстроено

  Бях млад и глупав. Завърших икономика.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Има глад за специалисти с опит, а не за току-що завършили.

  OCTAVIAN
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Да,

  Добре,

  Разбрахме, че ИТ сектора ни е в подем. Но НЕ МОЖЕМ да разчитаме само на него да ни оправи доходите. Не можем всички да сме ИТ спецове, нали?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  И какво ви пречи да работите в ИТ сектора.Там има с всякакви дипломи.

 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 586 Неутрално

  И при толкова много ИТ специалисти, много сред които програмисти, електронното правителство е мираж...

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонин":

  Не, не може разбира се. Просто се напънете във вашите си сфери, да се получи нещо и там.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да вземат да си създадат кадри както правят нормалните фирми на запад.Учение половин година и който от където.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#1:"majorman"]Бях млад и глупав. Завърших икономика[/quote]

  Не бате, изобщо не си бил млад и глупав. Икономиката е много хубаво нещо.
  Ще си глупав ако не направиш фирма за програмисти. Да ги наемеш, да им плащаш, а те да ти програмират. Това е истинската глупост )))
  Или както е казал народният поет:
  "По-добре комунистите да работят за теб, отколкото да работиш за някой капиталист"
  Нали това си учил бре! Как да станеш чорбаджия-изедник, а не проС аргатин!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Те го планират, ама откъде ще вземат толкова специалисти. Те не никнат като гъби, както никнат икономисти и психолози. Защото за тази професия се изисква пипе, а много малко хора го имат. Като намерят в България толкова IT специалисти, които все още не са напуснали страната, да ми се обадят.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#5] от "гарата":

  Е-правителството е мираж, както и е-гласуването, и е-услугите от местната администрация и редица други е-предимства на съвременната епоха, тъй като живеем в държава на мафията, а за нея не е важно да е удобно и лесно на гражданите, да има прозрачност, а всичко да е забулено в мистерия и да има работа за администрацията - добре трениран електорат.

 11. 11 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Те хубаво планират, ама къде са новите специалисти. Защото,досега, става една миграция, от фирма във фирма, едни и същи хора.
  Да видим с тези нови проекти и идеи. Защото, има голям проблем в тази област, огромен, дори бих казал, но да видим какво ще се случи. Част от икономиката може много сериозно да промени из основи и българското образование, освен другите неща. На принципа на търсенето и на предлагането, и това може да се случи съвсем без "помагащите" МОН.

 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Амин за което, същото положение съм аз.

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#8] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  В тоя ред на мисли, един дачанин отваря ИТ фирма тук, наема съквартирантите на един авер, всеки знае по-малко от предния, но всичките учат информатика във Варненския икономически, всеки сам е казал колко пари иска да взема (межуд 700 и 800лв вземаха), след 3 месеца фирмата фалира Та от "специалисти" до специалисти, разликата е голяма. Трябват ти поне 2-3, които да си знаят работата, че да вкарат и останалите в релси.

 14. 14 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#3:"Вонин"]Не можем всички да сме ИТ спецове, нали? [/quote]

  Напротив може. Едно от основните неща, което правят европейците е учене цял живот! Никога не е късно да научиш нова професия! Въпрос на желание и мотивация е!

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 849 Неутрално

  добре е да се отбележи, че хубавите неща в ИТ сектора се случват въпреки държавата.

 16. 16 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Един от вариантите е България да внася млади IT специалисти от Индия, Виетнам и т.н. Това ще реши от една страна демографския проблем, а от друга нуждата от нови кадри на фирмите.

 17. 17 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#1:"majorman"]Бях млад и глупав. Завърших икономика.
  [/quote]

  Не ти пречи. И аз не съм завършил техническа специалност, но вече осма година с това си вадя парите. Важното е да имаш интерес и да си готов да инвестираш едни поне 2 години от живота си само в четене и писане. Едни от най-добрите програмисти които познавам ( по света и у нас ) или са завършили техническа специалност нямаща нищо общо с computer sicence, или въобще не са завършили университет.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":
  До коментар [#14] от "Ал Бънди":

  Пречи начининът на мислене. За да станеш програмист е нужно логическо мислене, за програмист на Бази от Данни - релационно мислене(да свързваш в мозъка си 100-200 таблици със 100-200 колони във всяка от тях. За търсене в схемата - няма време)
  А 50% от тия които имат такова мислене отиват да учат на запад и не се връщат. Тук остават хора които с много учене може да влязат в употреба

  Така че мираж се мераците на раздаващите дипломи университети и политици да се пръкнат много програмисти че да избием рибата.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  В България има глад, за всякакви специалисти...! Високата безработица се обяснява с това, че са останали хората, които не стават за нищо, другите са заминали...!
  Наскоро се разправях с един познат, който търси машинен инженер, ама по възможност да е виждал фреза и струг на живо! Добри пари предлага, около 1500 чисто, ама няма...!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#11] от "Додо":

  Новите специалисти бягат в Германия или Австрия. И не само IT специалистите...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  Машинните инженери и корабните специалисти избягаха в Румъния. Там има реално производство и перспективи.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонин":
  Не можем всички да сме ИТ спецове, нали?
  ...........
  Ми, едните са конслутанини, златевци, асфалтаджии, с други думи, по проиход шумкар-номенклатури, но има и други -
  те сами си пробиват път в живота, ерго, не може всички да са талантливи в държава с протекции за цървуланковчетата-бастърди, нали така?
  Но точно тия, новите, идващи по талант на върха на веригата, ще ви изпапкат с цървулеските ошумкарени

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":
  [quote#1:"majorman"]Бях млад и глупав. Завърших икономика.[/quote]
  Нямаш никакъв проблем. На бизнес софтуера се пада голям дял от ИТ сектора - така че в тази бройка влизат и бизнес консултантите, които са икономисти и не им трябват много технически познания.

 24. 24 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 452 Любопитно

  МОН дали чете тези статии? Да спрат да се чудят каква програма да въвеждат, а да слагат кодирането като часове още от първи клас.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  [quote#19:"tww09306483"]търси машинен инженер, ама по възможност да е виждал фреза и струг на живо! Добри пари предлага, около 1500 чисто, ама няма...![/quote]
  Ми за толкова — толкова.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на angmar
  angmar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"Ал Бънди"]Един от вариантите е България да внася млади IT специалисти от Индия, Виетнам и т.н. Това ще реши от една страна демографския проблем, а от друга нуждата от нови кадри на фирмите.
  [/quote]
  Звучи като планът на кака ти Меркел да внесе хора от Сирия, да да сбори демографската криза. Индийските програмисти са тема на постоянни майтапи в ИТ средите, не съм сигурен дали виетнамските са по - добре. Освен това имаме сериозни културни различия с тях, така че не е лесно да се работи.

  Ментор
 27. 27 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  За щастие на мутантите, които умеем да програмираме, мутацията е сравнително рядка и повечето нормални хора просто не ги бива за това. С доста блъскане могат да стигнат някво ниво, но е измъчена работа.

  Между другото за хората дето се тюхкат, че са завършили некомпютърни специалности - ако имате мутацията, това не е никакъв проблем, а даже може да е сериозно предимство, понеже сте силни специалисти в друга област и това комбинирано с посредствени програмистки умения може да ви направи топ играчи.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 28. 28 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ... има нещо тотално сбъркано в държава, която нарича ИТ работа в кол центрове като .... телефонист (например). Кое му е ИТ-то? Още повече става сбърканото, когато "чужди" ИТ стартъпи и утвърдени фирми наемат хора със заплата, която е минимума в тяхната си страна за ... общи работници, тираджии и кофражисти. Работата става манджа с грозде, когато медии (като Дневник) започнат да повтарят като папагали, че заплатите в "ИТ" сектора били ... колкото на Господ шлифера. Принципно, ама само принципно, заплатата се заработва. Та, дайте ги тези фирми с имената, счетоводни отчети, отчислени данъци, платени осигуровки ... etc, а не с общото "асоциация". И още - забележете снимката над дописката - рекламите са на ... матраци Тед, минерална вода и тоалетна хартия. Дет' се вика - всичкото ИТ на света

 29. 29 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 514 Любопитно

  До коментар [#22] от "СДС":

  На грешна врата чукаш драги , яко си сгрешил адреса

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 30. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Няма значение какво си завършил, само дали го можеш или не. Седни да се учиш и упражняваш и може и да станеш ако ти се удава.

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Продуктът разработен от програмистите в България се продава едновременно на външен и вътрешен пазар. Това е единствената причина за високите заплати - глобализацията. За съжаление младежите не се натискат да стават програмисти.

  подпис
 32. 32 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За 1200-2500 лева в момента могат да привлекат само заблудени дечица или по-възрастни хора, отскоро започнали да се занимават с програмиране. Фирмите от БАСКОМ просто не могат да си позволят (а и едва ли им трябват) добрите програмисти, които се котират на 4к+. Така че нека уточняват, че има недостиг на евтини хора, които да бъдат продавани почасово на западни клиенти за четворна сума спрямо заплатата им.

 33. 33 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Те планират, ама нищо не правят за това единни - само мрънкат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK