Microsoft създава център по киберсигурност

Microsoft създава център по киберсигурност

© Danish Siddiqui, ReutersИзбори 2022

Microsoft представи нова стратегия, която да подобри сигурността, както на собствените му продукти и инфраструктура, така и на компаниите и потребителите, които ги използват. Компанията обяви, че създава център по киберсигурност и нов отдел за корпоративна киберсигурност.


И двете нови единици ще работят с експерти по киберсигурност с главна цел възможно най-бърза и компетентна реакция. Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела посочва, че компанията ще увеличи сигурността по цялата верига - от най-малките сензори до дейтацентрове и мащабни корпоративни платформи. Ще се подобрят и методите по засичане на заплахи, като ще се използват изкуствен интелект, интелигентни системи, мониторинг на поведението и др. Ще се ускори и времето за реакция, като по-бързо ще се дава повече подробна информация за случващото се.


"Тази година беше тежка за киберсигурността. Само осемте най-големи пробива донесоха щети за над 3 трилиона долара и компрометираха данните на 160 млн. единици", коментира Надела. Според Надела Windows 10 е голям напредък в името на киберсигурността, защото операционната система е много по-сигурна и добре защитена. Освен това е безплатна за голяма част от потребителите, което улеснява повече хора да са по-добре защитени по-лесно.


Microsoft отбелязва, че инвестира по 1 млрд. долара годишно за киберсигурност и това ще продължи. Това е малко над 1% от годишните продажби на компанията. Общо Microsoft инвестира 13% от приходите си за проучвания и разработки. Надела не дава повече подробности по новите инициативи за киберсигурност на компанията, но смята, че резултатите ще са достатъчно видими бързо.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK