Компаниите не знаят защо чат приложенията им събират много информация

Компаниите не знаят защо чат приложенията им събират много информация

© Dado Ruvic, ReutersЧат приложенията Skype, WhatsApp и дори Yelp сканират списъците с контакти на потребителите десетки пъти всеки ден. Оказва се, че компаниите, които притежават приложенията, не знаят защо, съобщава онлайн изданието ZDNet.


В период от три години Skype е прегледало списъка с контакти на репортера Зак Уитъкър 3484 пъти, а Whatsapp - 2449 пъти. Yelp е извършило 165 сканирания, което пак е в пъти повече спрямо повечето други приложения, отбелязва изданието.


Разбира се, приложенията се нуждаят от списъците с контакти, за да работят и да осъществяват връзка между хората. Остава обаче неясно защо трябва да изпращат тези данни до сървърите на компаниите десетки пъти на ден. Facebook Messenger например е сканирала списъка на Уитъкър само 78 пъти, Pinterest 11 пъти, а Instagram - 3 пъти.
Първоначално собствениците на приложенията - Microsoft на Skype, Facebook на WhatsApp и Yelp не дават конкретна причина защо се налага толкова често преглеждане на тези данни. В последствие говорител на Skype уточнява, че тези сканирания са част от проверките на приложението за статуса на потребителите (дали са онлайн или не) и за обновяването на списъка.


От Yelp коментират, че инженерите им разглеждат въпроса, но нямат конкретен отговор. Компанията пояснява, че не съхранява контактите на потребителите на свои сървъри. WhatsApp досега няма коментар по темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK