Учени създадоха лампа от бактерии

Учени създадоха лампа от бактерии

© UTECУчени от Университета по инженерство и технологии на Перу (UTEC) са създали нова лампа, която се захранва чрез органична материя и не се нуждае от източник на електричество.


На пръв поглед лампата се захранва от растение. В действителност по-важни са бактериите, които живеят по растението. Учените са направили метална решетка, която да улавя енергията, която се освобождава от т.нар. геобактерии. Това са микроорганизми, които отделят електрони.


Металната решетка ги "улавя" и предава на обикновена батерия. Тя от своя страна осигурява електричество за лампата. Засега лампата може да свети по около два часа на ден. Учените вече са направили 10 работещи прототипа, които се използват от жители на поразеното от наводнение село Нуево Сапосоа.


Предимствата на лампата са най-вече в значително по-екологично чистата енергия. В момента повечето жители на селото използват керосинови лампи, които са и опасни. Около селото има много растителност, която може да се използва. Растението се пресажда в дървен сандък и може дълго време да генерира енергия. Така не се вреди на горите на Амазонка и се живее в по-добра хармония с околната среда, коментират учените.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK