Американец прекарал четири години в търсене на интернет трол

Американец прекарал четири години в търсене на интернет трол

© Kacper Pempel, ReutersВ края на 2011 г. американецът Бил Хадли прочел коментарите в статия на регионална медиа за неговата кандидатура в общински съвет и бил особено засегнат от един от тях. Затова решил да намери въпросния човек, което се оказало доста голямо изпитание, съобщава онлайн изданието The Verge.


Въпросният коментатор, с прякора Fuboy, индиректно обвинил Хадли в педофилия, като написал, че Хадли има "прекрасна гледка" към местното начално училище от предната си врата и е въпрос на време нещо да се случи. Хадли никак не е харесал коментара и решил да потърси отговорност на неговия автор. Наложило се да отдели 4 години и около 35 хил. долара разходи, както и много сериозни дискусии във Фрийпорт, района, в който той живее и иска възроди политическата си кариера след тригодишно прекъсване.


Макар че не изглеждало някой да е взел коментара сериозно, Хадли бил твърдо решен да открие автора му. Фрийпорт е в щата Илинойс, като е известен със своята много активна политическа среда, в която нападките са редовни. Има дори цели блогове, които са създадени единствено с цел да злепоставят определени политически фигури. Те се намесват и в този казус, като споменават различни имена, които са автори или поръчители на коментара срещу Хадли. Всичко това създава все по-голям интерес в обществото да узнае кой е Fuboy.
Дълъг път


В края на декември 2011 г. той подава оплакване срещу неизвестния човек зад псевдонима Fuboy с искане за компенсации в размер на 50 хил. долара. На базата на подробностите на коментара за местожителството на Хадли, това създава около 37 хил. евентуални заподозрени. През март 2012 г. вече има съдебна заповед, която изисква от онлайн изданието да предаде IP адреса на Fuboy.


Става ясен интернет доставчикът на Fuboy. Следва ново искане към съда за заповед, която да задължи телекома да предаде данните на въпросния клиент. Това решение обаче попада в юрисдикцията на Висшия съд на Илинойс, който обаче взима решение едва през лятото на тази година. Той отсъжда в полза на Хадли и така близо 4 години и 35 хил. долара по-късно става ясно, че Fuboy е Франк Кук, който е районен прокурор на общината Стивънсън и е бил общински съветник заедно с Хадли преди години. "Познаваме се. Поздравяваме се като се засечем на улицата", коментира Хадли.


Макар Кук да отрича да е правил коментара, той се оттегля от поста си. Следващата седмица започва и делото срещу него. Въпреки че Хадли има доста силни аргументи, не е много вероятно съдът да отсъди в негова полза, защото трудно могат да се докажат реални щети и вреди, които са следствие на направените коментар, смята Оливера Меденика, специалист по дела за клевети и уронване на репутация. Според Меденика историята показва дългата, сложна и скъпа процедура по откриването на интернет троловете и е разбираемо защо малко хора търсят правата си, което създава допълнително чувство за безнаказаност на авторите на хапливите коментари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK