Софтуерният университет организира първата по рода си СофтУниада

Софтуерният университет организира първата по рода си СофтУниада

© Юлия ЛазароваНа 9 и 10 януари Софтуерният университет ще се превърне в състезателна арена за младежи от цяла България, които желаят да премерят софтуерните си умения с достойни съперници.


СофтУни организира първото по рода си състезание, в което ще се включат ентусиасти от цяла България. Участниците в СофтУниада могат да се състезават в 2 категории: състезателно програмиране, което включва решаване на 10 алгоритмични задачи в рамките на 5 часа и ще се проведе на 9 януари 2016 г.; уеб и софтуерна разработка – представлява разработване на уеб/мобилно/настолно или друго приложение, което да бъде представено пред жури на 10 януари 2016 г.


СофтУниада е модерната олимпиада! Подобно събитие се организира за първи път и ще послужи като мост между образованието и бизнеса, където те да се срещнат и запознаят. Няма възрастови или други ограничения за записване, а единственото изискване към участниците е да имат мотивация и да искат да изявят уникалните си умения. Събитието е насочено към ученици и студенти от цяла България.
СофтУниада ще започне със "Състезателното програмиране", което ще се проведе още първия ден – 9.01. То ще се състои в решаването на 10 алгоритмични задачи, като участниците ще разполагат с 5 астрономически часа, за да се справят с предизвикателството.


На 10 януари ще се състои втората част от състезанието – проектите от категория "Уеб и софтуерна разработка" ще бъдат представени пред жури. Тук се допуска както индивидуално, така и отборно участие. Задачата на екипите ще бъде да реализират своя идея, като разработят уеб, мобилно, настолно или друго софтуерно приложение.


По време на представянето на софтуерните проекти участниците ще могат да блеснат в най-добра светлина – да покажат творението и уменията си пред представители на бизнеса и някои от най-големите компании от софтуерната индустрия. Тази уникална среща може да послужи като първо стъпало в софтуерната кариера на участниците.


Освен с много хубави спомени състезателите в СофтУниада ще си тръгнат и с много награди – дронове, парични награди, лаптоп, стипендии за безплатно обучение от СофтУни, възможности за работа и стаж в големи софтуерни компании, подаръци.


Записването за СофтУниада е отворено до 20 декември 2015 г.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  "...Подобно събитие се организира за първи път и ще послужи като мост между образованието и бизнеса, където те да се срещнат и запознаят..."

  Такова състезание трябваше да стартира веднага след началото на 1990. То щеше да се превърне в трамплин за издигане на даровити програмисти и уеб-дизайнери...
  Все пак добре че най-сетне са се сетили!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 328 Весело

  [quote#1:"Храбър"]Такова състезание трябваше да стартира веднага след началото на 1990.[/quote]

  Е, чак пък "най-сетне са се сетили"
  Националната олимпиада по информатика се провежда от над 15 години. Паралелно с това ФМИ редовно организира "хакатон"-и, поне 10-тина софтуерни компании са организирали и организират разни подобни състезания...Това, за което става въпрос в темата е частна инициатива на Светлин Наков, която нито е първата по рода си, нито ще бъде и последната Новото в сравнение с НОИ е състезанието по "Уеб и софтуерна разработка", което нямаше как да се случи през 90-те, дори до преди 7-8, хайде да ги кажем 10 години, по чисто технологични причини

  Иначе, разбира се, инициативата е похвална, освен това ще се получи и добър маркетинг за Софтуерният университет на Светлин.

  Успех!

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 3. 3 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В крайна сметка това университет ли е или не?

 4. 4 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "plamen_ri":

  Не, разбира се. Не е регистриран като ВУЗ, не е атестиран, няма право да издава дипломи. Това е просто една школа, която претендира, че за няколко месеца ще научи хора без образование как да програмират.
  По тази причина най-малкото следва "Софтуерен университет АД" да се изписва в кавички. А най-разумното е изобщо да не се обръща внимание на цялата шашма.

 5. 5 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  При малко повече нахалство и всяка езикова школа на пазара би могла да се обяви за "Чуждоезиков университет".

 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  а лошото е, че се е сетил само Светлин Наков, въпреки резервите ми към него. за съжаление подобна инициатива не идва нито от бизнеса, нито от университетите, нито от съвместната работа на бизнеса и университетите и стартъпи/акселератори.

  а Светлин Наков доказва, че с шепа пари, сграда под наем, може да създаде образователна институция, която да подготвя колкото се може по-добре разработчици на мобилни и уеб приложения.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 666 Неутрално

  "Записването за СофтУниада е отворено до 20 декември 2015 г."

  И има директен линк. Защо това съобщение не е в рубрката "платени съобщения"?

 8. 8 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#3] от "plamen_ri":

  Това е "Софтуерен Университет" ООД с ЕИК 200776618. Не е точно акредитирания университет, който вероятно си представяш, но за някои неща дава по-добра професионална подготовка от стандартния университет.

 9. 9 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#8] от "Георги":

  Ето една идея. Да регистрираме "Министерство на финансите ООД". То няма да е точно министерството на финансите, което изготвя държавния бюджет и разпределя паричните потоци. Но ще успеем да излъжем достатъчно хора, че е точно това.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#9] от "lekapoleka":

  В България е най-добре нищо да правиш и да плюеш по другите... нал'тъй?

 11. 11 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ф.Нинов":

  Нямам нищо против да се правят полезни неща. Имам само против да се лъжат хората.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#11] от "lekapoleka":

  И с какво ги лъжат?

 13. 13 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 557 Неутрално

  С'я, Наков може да е всякакъв, организацията му да е ООД и прочее, ама в крайна сметка всеки тръгва отнякъде и върви в определена посока. Когато посоката е вярна, и се постигат успехи, според мен трябва да му се признае и да се подкрепи. Отделно, може дипломи да не дава, ама дават възможност в комбина с друг университет, да си вземеш легална диплома. А и в тази област, не съм чул да наемат на работа по успех от дипломата - тестче, ако го вземеш, работиш, ако не - взимаш си дипломата и си я носиш у вас.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ф.Нинов":

  с това, че претендират за нещо, което не са - сиреч, "университет"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  Окей, ползват думата "университет" ... голям праз.
  Националната трагедия се сътои в това, че ако завършиш този "фалшив" университет вероятността да изкарваш читави кинти е по-голяма отколкото ако завършиш истински български университет с всички акредитации.

 16. 16 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "Maynard":

  Да, в тази връзка не е зле да се даде някаква информация за реализацията на наковите "кадри". Защото от приятели, работещи в бранша, не чувам много обнадеждаващи неща.
  Но въпросът е друг: когато тръгваш да правиш нещо с една откровена и прозрачна лъжа, това определено не внушава доверие. Езиковите школи са съвсем точен аналог. И те за няколко месеца обучават някакви хора на чужди езици, после тези хора "с едно тестче" може и да си намерят работа или поне да сменят тази, която имат, с по-добра. Нищо лошо - напротив, хубаво е! Но това прави ли езиковата школа университет? Не. И няма езикова школа, която да лъже, че е такъв.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  [quote#4:"lekapoleka"]Това е просто една школа, която претендира, че за няколко месеца ще научи хора без образование как да програмират. [/quote]
  Не винаги образованието е необходимо! Знаеш ли колко кадърни момчета без дипломи има?! Или с дипломи по нещо друго! За всяко нещо е необходимо само ЖЕЛАНИЕ! Всичко друго си идва от самосебе си! Имам колеги, които имат дипломи, ама нямат желание. Познай за какво стават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#15] от "Ф.Нинов":

  Добре, аз пък ще си напиша на визитката "главен прокурор"... Голям праз, че не съм.

 19. 19 Профил на Plamen
  Plamen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#8:"Георги"]

  До коментар [#3] от "plamen_ri":

  Това е "Софтуерен Университет" ООД с ЕИК 200776618. Не е точно акредитирания университет, който вероятно си представяш, но за някои неща дава по-добра професионална подготовка от стандартния университет. [/quote]

  Коректно е да му се смени името. По закон ако не си банка, неможе в името на фирмата ти да има думата банка. Не виждам защо да трябва да е различно тук.

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#15:"Ф.Нинов"]Окей, ползват думата "университет" ... голям праз. [/quote]

  не, не е така - "университът" е точно определен термин за точно определена образователна институция, с точно определен начин на акредитиране, образователен процес, признаване на образователен ценз, хабилитиран, нехабилитиран персон, производство на академични звания и пр.

  това тук е софтуерна школа. не говорим въобще за това колко пари може да се изкарват от завършилите я - в крайна сметка, автоджамбазите араби на ул. "симеон" изкарват повече и от софтуерни специалисти завършили "медресето за автоджамбази", може би, хехе.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 328 Любопитно

  Уау, защо така захапахте СофтУнит-то. От там излизат нелоши кадри. Все отнякъде трябва да се започне. Не е Университет във формалния смисъл но там студентите излизат на несравнимо по-високо ниво в сравнение с масово нищознаещите, които излизат от ТУ специалност "Компютърни системи и технологии".

  Ето и нещо, което НЕ е виц, въпреки, че е смешно.
  Изпитът по С# в ТУ се провежда на лист хартия с химикал. Повтарям, това не е виц

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#18] от "lekapoleka":

  Окей - за името разбрахме.
  Иначе кажи нещо за качеството на образованието във фалшивия университет?
  Има ли файда да се завърши?
  Децата изкарват ли читави кинти след това?

 23. 23 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#15:"Ф.Нинов"]гедия се сътои в това, че ако завършиш този "фалшив" университет вероятността да изкарваш читави кинти е по-голяма отколкото ако завършиш истински български университет с всичк[/quote]

  Господин Нинов, това не е "вероятност", това е факт

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#20] от "abdelhaqq":

  Окей разбрахме какво е университет и какво не.
  Нека сега да погледнем по-философски на нещата обърщайки внимание на файдата от така наречените истински български университети.
  Има ли смисъл да започваш следване там или е тотално губене на време?
  Да плюеш по Наков е все едно главният архитект Диков да плюе по Даниел Либескинд... или Боби Михайлов да плюе по Бекенбауер....

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#24:"Ф.Нинов"]Нека сега да погледнем по-философски на нещата обърщайки внимание на файдата от така наречените истински български университети. [/quote]

  гледане на "файдата" не е "философски", нито е "идеалистично". както казах - аргументът "завършилите там изкарват повече пари от завършилите СУ", не е никакъв. автомонтьор изкарва често пъти повече. и това не прави кварталния му гараж и чиракуването при него "университет". напълно различни неща са.

  иначе, няма лошо да има такива начинания. а за Наков не казвам нищо, както забелязвате.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  [quote#1:"Храбър"]Такова състезание трябваше да стартира веднага след началото на 1990.[/quote]

  Туй щеше да е некакво състезание по BASIC и dBase 3. На малко места имаше Windows 2 и никой за нищо не го ползваше, за интернет и шарени тутурутки никой не беше и чувал. Тодор Колев го нямаше даже.

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  Темата "Наков" ми е една от любимите, защото статиите събират огромен хейт.... в основата винаги стои фалшивият университет
  Интересно ако Наков вземе да го прекръсти дали ще му намерят друга маана.

 28. 28 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 557 Весело

  [quote#24:"Ф.Нинов"]Има ли смисъл да започваш следване там или е тотално губене на време? [/quote]Има разбира се, какво може да стане човек като завърши при Наков (и ко) - нек'ЪФ програмист, ако е по-некадърен сисадмин или ИТ съпорт в най-лошия случай. А я виж например ЮЗУ-то на лекаполека - завършил-незавършил право, човек може да стане шеф на пристанище, следовател, зам-министър, депутатин, Евро-депутатин, общински съветник, шеф на ДАНС, обикновена мутра, необикновена такава, мЪнИкенка, мутреса, силиконка или още 100 неща. Така че, да не подценяваме обикновените университети.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ф.Нинов":

  ами аз нито мразя Наков, нито ми е в полезрението, смятам, че прави полезни неща, и не зная защо привличал толкова "хейт". просто раздразва неуместното присвояване на "регалии" на коренно различна институция.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#29] от "abdelhaqq":

  Хейтът идва главно от академичните кръгове... от представителите на истинските университети.
  Навремето имаше подобен казус с д-р Чирков.

 31. 31 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1176 Весело

  Само да вметна, че "добър програмист", не означава само добър кодер и да поназнайваш теоретично ООП.
  Изисква се познания по висша математика, логическо мислене, някоя друга нетехническа дисциплина (да може да си предадеш великите мисли правилно).
  Именно това ти осигурява институцията "университет".
  Познавам някой друг наковски кадър, не са лоши момчета и момичета, но за тях си има приказка "Е, ще се научат".

 32. 32 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#28] от "Maynard":

  Кариерата на визирания господин няма общо с образованието му в ЮЗУ. Той можеше да завърши школата на Наков и пак да направи същата кариера.
  Сега, не че препоръчвам по някакъв начин точно образованието в ЮЗУ... Но принципно abdelhaqq е обяснил достатъчно точно нещата.
  Ако ще си говорим само за заплащането на кадрите - Дневник навярно би могъл да направи едно проучване как и за колко пари работят завършилите ФМИ, как и за колко пари работят завършилите школата на Наков. Но целта на университетското образование съвсем не е само да изкарваш определено количество пари. Както показва примерът с автомонтьора - често за добър доход съвсем никакво университетско образование не ти е нужно.

 33. 33 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 284 Неутрално

  1. В закона за висшето образование има ясна дефиниция какво е университет и на какви изисквания да отговаря. Законите се създават, за да се спазват, независимо дали ни харесват.
  2. Заблуда е, че хейтът идва от университетите, които уж виждали заплаха в Наков.
  3. Курсовете на Наков са за развиване на тесни умения. Ако направим аналог със строителството, там те учат как да лепиш плочки, но не е и как да проектираш сграда.
  3. Да припомним, че самият Наков е продукт на българския университет - той израстна благодарение на Факултета по математика и информатика.

 34. 34 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 650 Любопитно

  [quote#32:"lekapoleka"] Защо това съобщение не е в рубрката "платени съобщения"? [/quote]

  И аз това се чуда. Това е директно публикуване съобщение за пресата. Дори и авторът е „Софтуерен университет“.

  @)----,--'--
 35. 35 Профил на jei43472966
  jei43472966
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наков отново е пръв, единствен и неповторим. След като откри 'университета' сега открива и 'олимпиадата'. Чакам с нетърпение момента, когато ще открие топлата вода и Америка, разбира се и там ще е пръв.

 36. 36 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#33] от "snower":

  Наков същност е обяснявал какво мисли за дипломата си из негови клипове, както и защо се казва "университет".
  Аз лично се пробвах, не ми се отдаде много, вероятно и поради някаква меланхолия/липса на по-голямо желание. Но научих и доста неща, бях онлайн, не съм от София. Имам приятели които завършиха "информатика", но не могат да правят елементарни неща, които аз научих за месец време, от гледане на клипове. Иначе Наков не бих казал, че е най-добрия лектор, често се разсейва със странични неща, понякога нямащи нищо общо с компютри и така лекция за два часа, станала три. А и не мисля, че е за напълно начинаещи, повечето си имат доста голяма представа и това действа доста демотивиращо на хората като мен, които за пръв път ги виждахме тия работи.

 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 716 Весело

  абе какво му се празните на софт унито- според мен са ебаси пичовете- най-малкото организират безплатни уводни курсове, които всеки може да завърши и съответно ако е доволен и го устройва цената да продължи да се развива в тази насока

  само който не е ходил на курс там може да го храни, не бил ''университет'', ми то и държавата не е държава

 38. 38 Профил на paranoiabla
  paranoiabla
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Въпросът е именно за името. По този начин се плюе на всички, който 4 години чинно са следвали и са се обучавали за дадена титла (бакалавър).

 39. 39 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#38:"paranoiabla"]Въпросът е именно за името. По този начин се плюе на всички, който 4 години чинно са следвали и са се обучавали за дадена титла [/quote]

  стига, ако знаеш какви ''бакалаври'' комп. технологии познавам от Минно- Геоложкия.......

 40. 40 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 866 Неутрално

  И в допълнение, има договорка с уни-та да признаят ученото там и да си изкараш диплома за бакалавър по-лесно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  [quote#26:"dosetliv"]Туй щеше да е некакво състезание по BASIC и dBase 3.[/quote]
  Престанете да се хващате за думата.
  Идеята е ясна.
  Колкото по-рано бяха започнали с такива състезания, толкова по-големи възможности би имало да се създадат български фирми с добри конкурентни способности, толкова повече български специалисти биха останали в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#27] от "Ф.Нинов":
  Интересно ако Наков вземе да го прекръсти дали ще му намерят друга маана.
  ...........
  Плебса винаги ще намери косур на талантливия, ако трябва и ще го разпнат, за да задоволят потребностите на нещастните си, сплескани его-та. Дори във вики са му спрентали статия, който мое да се вземе за шега, но и за помия, според читателя.
  Булгар от НРБ обича да филосовства, защо една работа няма да стане и не може да се свърши, докато Светлин просто прави нещата и това силно дразни дървените философи.
  "Въпреки, че не се старае много да ходи на училище, Наков завършва с пълно отличие търновската математическа гимназия (ПМГ “Васил Друмев”) и получава национална диплома за надарени ученици с отличен успех от Министъра на образованието.Наков става известен хакер във Велико Търново и региона след като спира Интернет достъпа на целия град за около 1 месец чрез мощна дистрибутирана flood атака (DDoS attack), реализирана чрез написан от него масово разпространен компютърен вирус. След този инцидент му дават безплатен интернет, за да остави хората на спокойствие.Наков записва най-елитната за времето си специалност “Информатика”. В университета се оказва, че преподавателите по програмиране знаят и могат много по-малко от него и вместо да вдигне нивото си, той е принуден да учи математика. Това го демотивира и той решава да се развива като програмист в индустрията и ходи във ФМИ единствено да си взима изпитите през сесиите.Университетите и тогава, както и днес, са неадекватни на нуждите на индустрията и не успяват да подготвят специалистите, от които софтуерните фирми се нуждаят. "
  http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2

  nemo malus felix, minime corruptor.
 44. 44 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 650 Неутрално

  [quote#26:"dosetliv"]Туй щеше да е некакво състезание по BASIC и dBase 3[/quote]

  Еееех, носталгия! Спомням си разни трикове от времето на Правец 82 като например как се възстановява програма на BASIC от паметта след NEW. Даже бас спечелих с даскалката по информатика щото не вярваше, че NEW не изтрива програмата, а само я маркира като изтрита.

  Това все още си съществува и файлове и код само се маркират като изтрити, а иначе си остават в паметта и така разни вируси, червеи и прочие се намърдват където си искат.

  @)----,--'--
 45. 45 Профил на rado_niko
  rado_niko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колко жалки личности пишат в този форум. Кой ви кара да се записвате някъде. Аз лично уча там от 12.01.2015г. Сега започвам последното ниво. На 33г. съм и исках да се преквалифицирам от инж. по електроника и това ми се отдаваше. Видях добра възможност да го направя като ходя на училище след работа. Забележете ... след работа. Старая се и да .. направих го. От 12.11.2015 работя като junior developer. Всеки може да направи извод дали това е полезно.

 46. 46 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Произвеждат се кодери, а не софтуерни инженери. Има разлика.

  Наков постоянно обяснява колко глупави са програмите на университетите, че учили математика и т.н. Колко програмиста били ползвали тази математика? Да не би в МИТ да не учат 4 части математика? Няма смисъл, нали? Наков колко пъти е ползвал знанията си по литература от училище? Да спрем да четем а?
  Един добър поет ще учи граматика, но ще чете философия, история и всякаква друга литература, която ще му развие мисленето. С тази граматика ще я предаде и представи на другите в писмен вид. Същото е и със софтуерните инженери - математиката, алгоритми, логично мислене, креативност и т.н. ги предаваш чрез кода.

  Като цяло отзивите са, че е добра школа за кодери. Добро място за хора, които искат да се преквалифицират и да започнат да кодят и да вадят по-добри пари от преди. В никакъв случай не мисля, че замества университет. По-скоро нещата, които се преподават там един студент трябва да ги учи паралелно със следването си. Университета ти дава визия и поглед над нещата, насочва те и ти показва пътя. Когато знаеш какво може да се прави, какво ти се прави и къде да го намериш, си сядаш на задните части и се шлайфаш. Това важи за всяка специалност!

 47. 47 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Ако унивеститетите са толкова лош пример за образование, защо изобщо включват тази думичка в тяхната иновативна академия?
  [quote#45:"rado_niko"]От 12.11.2015 работя като junior developer. Всеки може да направи извод дали това е полезно.[/quote]
  Много е рано за изводи! Първо си мини изпитателния срок, после махни junior-а, накрая сложи и едно senior, и тогава ще говорим за успеваемост!

 48. 48 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "t0d0":

  Точно така. Обяснил си го най-добре от всички. Но на хората така и не им влиза в главите, че работата на университета не е да те научи на занаят.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#48] от "lekapoleka":

  а, тая тема още продължава...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#49:"abdelhaqq"]а, тая тема още продължава...[/quote]
  А, то "Софтуерен университет" ООД все още има "университет" в името си...

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#50] от "Izida":

  да де, много ясно. само дето не виждам отвъд нашето форумно разяснение какво може да се направи. освен да "сезираме прокуратурата", казвате...

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK