Технологичните лидери се обединиха около енергийния проект на Бил Гейтс

Технологичните лидери се обединиха около енергийния проект на Бил Гейтс

© Francois Lenoir, ReutersЛидерите на водещи технологични компании, сред които Джеф Безос и Марк Зукърбърг, влизат в новата фондация на Бил Гейтс и ще инвестират в разработката на техенологии за генериране и използване на зелена енергия. Новата Breakthrough Energy Coalition (BEC) не обявява с какъв финансов ресурс ще разполага, но на практика има на свое разположение стотици милиарди от колективното богатство на своите участници.


BEC ще инвестира в голямо разнообразие от технологии. Една от основните цели на фонда ще е да помогне в "преминаването на света към енергийно бъдеще с почти нулеви вредни емисии". Сред първите сфери на инвестиции са генериране на електричество, индустриално използване, земеделие и подобряване на ефикасността на енергийни системи.


"Основната ни цел с Коалицията е както да ускорим прогреса към зелена енергия, така и да направим печалба", коментира Гейтс в официалния блог. Организацията смята да инвестира "рано, мъдро, но и дръзко", като ще има особен интерес към новаторски технологии, които са "драматично по-ефикасни, по-лесни за мащабиране или по-евтини" от досегашните технологии.
Фондът ще се финансира от личните богатства на неговите участници, а не ог компаниите, които ръководят. Според Бил Гейтс следващите 15 години могат да "донесат големите пробиви, от които се нуждаем, за да постигнем целите". Една от основните е да ръстът на средната глобална температура да се запази под два градуса годишно. "Да се движим толкова бързо е безпрецедентно и е още една причина да започнем още сега", допълва Гейтс.


Освен Джеф Безос и Марк Зукърбърг в Коалицията взимат участие още основателят на Virgin Group Ричард Брансън, Рийд Хофман - основател на LinkedIn, изпълнителният директор на Alibaba Джак Ма, изпълнителният директор на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман, както и още много други ръководители на компании и водещи световни инвестиционни фондове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK