Светът ще премине към възобновяема енергия до две десетилетия, смята Мъск

Светът ще премине към възобновяема енергия до две десетилетия, смята Мъск

© Stephen Lam, ReutersПредприемачът и основател на Tesla Motors Елън Мъск е на мнение, че горивата от полезни изкопаеми могат много бързо да бъдат забравени, ако на срещата за климата в Париж бъдат взети правилните решения. Според Мъск преминаването към възобновяема енергия може да се реализира за около две десетилетия, съобщава агенция Reuters.


"Ще изелзем от ерата на изкопаемите горива. Неизбежно е", коментира Мъск по време на реч пред студенти от Париж. Според него всичко може да се случи много бързо, стига правителствата ускорят процеса чрез реални споразумения, които да приемат по време на срещата за климата.


Самият Мъск коментира, че според него това ще се случи и въпреки много различния в момента, ще се стигне до споразумения. Той допълва, че една от първите мерки трябва да бъде премахването на около 5.3 трилиона долара годишно, които правителствата дават под формата на субсидии за сектора на изкопаеми горива.


Друга мярка е правителствата да си наложат таван за въглеродни емисии или данък. "Когато сложим цена на въглеродните емисии, коригираме ценова грешка на пазара. Всяка сума ще е по-добре от нулата, която имаме в момента", смята Мъск. В случая важното е не да се пълнят държавните хазни, а да се стимулира бизнесът да търси по-активно алтернативни енергийни източници, смята предприемачът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK