София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

© Надежда Чипева, КапиталПървият научно-технологичен парк в страната и на Балканите беше открит в София. Проектът с официално име Technology+Innovation Network, който ще бъде известен като София Тех Парк, има две основни цели - да задържи младите хора в страната и да постави основите за изградане на икономика на знанието и иновациите.


На церемонията по откриване на парка присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-предедателят Бойко Борисов. Официални гости бяха още президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителният директор на София Тех Парк Елица Панайотова.


Паркът се изгражда на територията на бившото военно поделение на 4-ти км. на бул. "Цариградско шосе". В него ще се помещават 11 лаборатории за информационни и комуникационни технологии, за биотехнологии и зелена енергия. Ще има и лаборатория за по-лесно и бързо създаване на прототипи. Общо са изградени около 35 хил. кв. метра застроена площ, както и допълнителна прилежаща инфраструктура, многоетажен паркинг, спортни площадки. Компанията "Уолтопия" също изгражда своя голяма сграда. Част от лабораториите вече имат и първоначалното оборудване, като се очаква всички да са напълно готови до месец март следващата година.
Амбиция за бъдещето


"Когато създадохме българския информационен клъстър през 2003 г., не сме вярвали, че ще създаде 15 700 работни места. Като министър не си давах сметка колко бързо ще се развие този проект и колко амбицирана ще е България да даде перспектива на младите хора", обяви президентът Росен Плевнелиев. Той благодари на правителството, че е подарило терена на поделенията на младите хора и на индустриите на бъдещето. "София Тех Парк е казуа за България на бъдещето, която е водеща в региона, която да задържи младите хора. Това е казуза на иновациите и високите технололгии", заяви още българският президент.


По-силно впечатление остави словото на неговия словашки колега Андрей Киска, който говори откровенно за изоставането на Европейския съюз в сферата на иновациите. "Когато се сравним със страни като САЩ, Индия, Китай и други виждаме, че те напредват с невероятна скорост, но ние сякаш изоставаме. Говорим за стабилност, но на практика е пасивност. За да настигнем останалите, трябва да влагаме повече енергия", коментира Киска.


София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

© Анелия Николова


"За мен София Тех Парк не са просто сгради. Това е символ на иновации, на нова енергия. Трябва да говорим отворено и да сме готови за предизвикателствата на съвременния свят. София Тех Парк е едно от решенията да обединим младите, научните работници, бизнеса, стартъпите. Най-важното за нас като политици е да окуражим младите хора, да направим обществата си по-отворени. Да продължим да мислим как държавите ни да се развиват, за да направят прехода от желязната ера, към ерата на високите технологии", заяви Киска.


"София значи "мъдрост". Трябва да сме по-мъдри. Пожелавам на всички компании тук много мъдрост, много успехи и да постигнете най-доброто, за да помогнете на собствената си държава и на целия Европейски съюз", завърши словашкият президент.


Икономика на знанието и иновациите


Министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че изграждането на София Тех Парк е първата крачка към изграждане на икономика на знанието, на модерните предприемачи и иновациите. "Идеята на парка е да създадем екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива с умения, които да ги реализират. Искаме тук да си взаимодействат науката и бизнеса, да създават добавена стойност за икономиката", обяви Лукарски. Той посочи, че през миналата година София е на трето място в Европа по брой на стартъп компании и изрази увереност, че и през тази година столицата ще е в топ три.


Министърът благодари на Европейската комисия за сътрудничеството при изграждането на парка. Досега за проекта са отделени 83.5 млн. лева, като за изграждането на комплекса са инвестирани 76 млн. лева от тях. Останалите пари ще се използват за оборудване в лабораториите. Освен това за следващия програмен период до 2020 г., само за София Тех Парк, са предвидени още 52.1 млн. лв.


София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

© Надежда Чипева


Еврокомисарят Корина Крецу поздрави страната и допълни, че е впечатлена от скоростта, усилията и решимостта, с която тя изгражда технологичния център. Тя обяви, че неговото наличие е добра новина за всички жители на столицата, защото създава възможности за нови работни места.


Премиерът на Свободната държава Бавария Хорст Зеехофер също поздрави България за постигнатото. Той коментира, че страната върви много бързо и Бавария ще трябва да се постарае, за да се движи със същото темпо. "Ще помоля баварските фирми да се ангажират още повече в България. Търговията и взаимните инвестиции са изгодни не само за Бавария, но и за цяла Германия и България. Смея да заявя, че живеем в добри времена и нека да използваме шансовете, които ни дават", коментира Зеехофер.


Последен взе думата, премиерът Бойко Борисов, който благодари на президента Росен Плевнелиев за неговото визионерство. "Прекарвали сме часове, през които той ми е разказвал за своите визии. Трябва да имаме мечтател, визионер, а после трябва и прагматик, който да свърши работата", коментира Борисов. Той обяви, че имотът е бил на стойност около 150 млн. евро и "бил предназначен да се ограби", но е спасен и даден безвъзмездно на младите.


Истинската работа започва сега


София Тех парк вече има и своите първи обитатели. Сред тях е инвестиционният фонд Eleven, заедно с някои от компаниите, в които е инвестирал. Скоро на територията на парка ще заработи и "Инкубатор" за стартъпи, в който участие ще имат и другите два фонда LAUNCHub и Neveq. Те обмислят дали да преместят и офисите си в комплекса. "В България има страхотен инженерен талант, но понякога ни липсват бизнес талантът, а Инкубаторът ще осъществява именно тази връзка. Близо над 3% от БВП на България се създава от технологични компании или иначе казано 35 000 - 40 000 софтуерни инженери, които се справят толкова добре, че големи компании като VMware И SAP имат единствените си развойни центрове извън държавите, в които са създадени, тук в България", коментира на отделна пресконференция вчера Любен Белов, управляващ съдружник в Launchub.


Hewlett-Packard, Националният център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН също планират своя съвместна развойна лаборатория. "Тази лаборатория ще бъде уникална, не само за България, но и в световен мащаб", коментира Ираван Хира, генерален директор на HP България, по време на отделна пресконференция вчера. Работи се по суперкомпютър с паралелни системи, който да позволява успоредната обработка на една задача от няколко отдела.


"Ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго. Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента", пояснява Хира.


София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

© Анелия Николова


В лабораториите на София Тех Парк ще се разработва и друг съвместен проект. Той е на българската компания "Провиотик", произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ще се извършват изследвания с патогенни бактерии, като от "Провиотик" коментират, че са останали впечатлени от високото оборудване, което е предвидено за лабораториите в комплекса.


"Трябва да задържим умните хора тук чрез хубави неща", коментира Марчин Олендер, мениджър публична политика и връзки с правителства за Централна и Източна Европа на Google. За глобалното предприемачество вече няма граници и бизнес може да се развива от всякъде, а София е чудесно място за това, коментира той.


Въпреки че все още има работа по доизграждането на комплекса, българските стартиращи компании са много заинтригувани от проекта. Пред "Дневник" техни представители коментират, че вече планират преместване на офисите си на територитята на парка и проучват условията. Други споделят, че ще изчакат малко, за да видят как ще се развият нещата, но са силно заинтригувани и планират активно участие в бъдещи проекти дори и да не разполагат с офис там.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 510 Весело

  Ха дано! И да разработим по-първи от Гугъл, квантови компютри

  artmosphere
 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Виждам една измазана и боядисана бивша казарма! Ех, ако се бяхме сетили по-рано, то във всеки град има я казарма, я военно училище, една боя и силициевата долина ще ни диша праха!

 3. 3 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 559 Весело

  Искренно се надявам да не се окаже, че не били комютри а компоти и не било ТехПарк а евтинки реновирани офис площи на комуникативно място за наши хора.

  Умен и красив жълтопаветник.
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Дано да тръгне добре и да повлече крак.
  Успех на всички, участвали в това начинание и на всички обитатели.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Като няма хляб, да си купят смартфон. (сс)

  Едно време имаше заводи, сега има кол-центрове.
  Идете в малките градове и селата, и ще ви се доплаче.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Ето как изглеждаше преди 20 дни, сниман от Дроньо: https://www.youtube.com/watch?v=FclB8TLsr7Y

 7. 7 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 578 Весело

  Технологии ... , оправете селското стопанство , след това индустрията , и технологичните компании ще друпнат тогава .
  Иначе имаме само неакакви облаци .

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#3] от "WALL-E":

  Е какво друго си мислиш, че е...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  Ами то и сега всеки в този бранш има добре платена работа.... в страната капацитетът от 50 хил. души е изчерпан изцяло и туйто... други трудно може да съзададеш с измазване на стари казарми.
  Не става дума за липса на офиси, а за липса на специалисти.
  Тази липса е световен проблем.
  Подобен казус има при католическите свещеници: https://en.wikipedia.org/wiki/Priest_shortage_in_the_Roman_Catholic_Church

 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Добра, модерна и перспективна платформа за постигане на качествено нова българска индустрия.
  Поздравления за Президент Плевнелиев.

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "ban":

  Сградата е реконструирана минимално, защото е строена преди ВСВ и е мега здрава... грехота би било да се събаря.

  I shave with Occam's razor
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#10] от "Schopenberg":

  Индустрия? Платформа? О, боже...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Малко се е плюло под статията. Излагате се.

  Няма шики-мики.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Любопитно

  [quote#10:"Schopenberg"]Добра, модерна и перспективна платформа[/quote]
  Санираните казарми на 4-ти километър ли?

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#14] от "Олд Шетърхенд":

  Невероятно изказване...

  Но безмислието на целият проект горе си остава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Това със сградите добре, ама за този бизнес трябва образование и ка4ествени условия за живот (за да не избягат хората) ...
  Кога тези неща?
  Освен това БГ ве4е по4ти е достигнала максимума на бройката местни специалисти ... така 4е юе трябва да измисл1т и от куде хора да се вземат .....
  Все си мисля, 4е в този бизнес сградите са най-малкия проблем ...

 18. 18 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 559 Весело

  ъъъ, в гарнизонния арест дето беше там ще пращат калпавите стартъп-и, или?
  Сега сериозно - всъщност имам изцяло положително отношение към този проект и се надявам много интересни, иновативни и успешни идеи да се родят и реализират там.

  Умен и красив жълтопаветник.
 19. 19 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#10] от "Schopenberg":

  "качествено нова" - какво точно имаш предвид?

 20. 20 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Хаирлия да е !

  Чувствам аз, че скоро районът откъм Цариградския мол (по-точно офисите му), през Мега-парка, Тех. парка, Европарка, та докъм VMWare , ще стане известен като 'силициевата махала'.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 21. 21 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Пре-открийте Христо Иванов за да задържите читавите хора в страната... Само с технологии не става, хората искат нормална среда и справедливост.

 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#2:"ban"]Виждам една измазана и боядисана бивша казарма[/quote]
  Немой така - и стена за катерене имало. С кафене на покрива.

 23. 23 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво и на президента, и на премиера. Добре се допълват.

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много съм доволна - добре е,че много фирми от ИТ сектора ще работят тук и ще се конкурират в добри решения!
  Първо науката,после храната!

  Tony
 25. 25 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На добър час и да се разпростре и към комплекса на БАН, и там има нужда от инвестиции и иновации!

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  много компютър
  малко програмист

 27. 27 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Това е една добра новина.
  И като всяка добра новина, обхваща ме обичайното притеснение. Ще успеем ли да опазим това начинание от отровните пипалца на #КОЙ?
  Всъщност реалистичният въпрос е, ще можем ли да направим така, че #КОЙ да бъде с по-малък пай от обичайното?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 28. 28 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Поквално!! Искаме София да стане "Силикън Вали"-то на ЦИЕ! Браво и успех!

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Нулата, умножена по всяко едно друго число, си е пак нула... Колкото щат офиси и паркове да направят, икономика с милиционери не се прави! Нито наука!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK