Д-р Цено Галчев: Мислете за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки, те ще са най-важни в бъдеще

Д-р Цено Галчев: Мислете за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки, те ще са най-важни в бъдеще

© Цветелина Белутова, КапиталЦено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Той е и първият "хардуерист", който получава президентската награда "Джон Атанасов". Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което да захранва електронни системи и схеми. Неговата технология е патентована и със световен рекорд по ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. Сега разработва и научна тема, свързана с изучаване на мозъка и нервната система, в Германия.


"Дневник" разговаря с него за бъдещето на технологиите, науката и сферите за развитие в рубриката "Истинските герои".


Как се разви вашият път, за да изведете кариерата си до днешното ниво?
- Роден съм в София, но когато бях 5-6-годишен, родителите ми заминаха за САЩ. Те ме оставиха да карам първи клас тук, за да не съм неграмотен по български език. След това ме взеха при тях в Щатите. Най-дълго време съм живял в студентския град Ан Арбър в Мичиган.


Там се намира и Мичиганският университет, който е един от двата най-големи университета по разходи за наука в САЩ. Учих там за балакавър, магистратура и доктoрантура. Записах се електроинженерство, което е общо понятие в САЩ. С течение на времето се профилирах в интегрални схеми и микроелектроника. Отвори се възможност в сферата на микросистемите, когато търсех позиция за докторантурата си. Приех, защото темата беше много нашумяла - преобразуване на енергия от околната среда на дадено устройство, за да може то да се самозахранва. Микроелектрониката вече беше доста развита и в някои безжични приложения имаше голям потенциал, ако тези устройства могат да се самозареждат.


Обичам да казвам, че на безжичните устройства им трябва безжична енергия, иначе се губи смисълът.


Впоследствие поради редица причини, както лични, така и професионални, реших, че след докторантурата искам да направя специализация в Европа. Съжалявах, че по време на бакалавърската степен не планувах семестър или година да уча в друга страна. Бях фокусиран върху ученето. Затова реших да се възползвам от този шанс, защото нашият университет има тясно сътрудничество с университета във Фрайбург, който е един от добрите 2-3 центъра за микросистемно инженерство в Европа. Познавах се със сегашния ми ръководител, кандидатствах за стипендия, беше одобрена и заминах за Германия. Там кандидатствах за още една стипендия, чрез която удължих престоя си и вече съм там почти 4 години.


Каква е основната разлика между подходите към науката в САЩ и Европа?


- Това е комплексен въпрос и трудно може да се отговори. Но според някои мои наблюдения САЩ са много добри в поемането на рискове. Там свободно финансират рискови идеи. Американската наука много по-лесно намира финансиране за нестандартни проекти. В Европа методът на финансиране е доста по-консервативен. Като цяло в Щатите се влагат много повече средства за наука и разработки не само от държавата, но и от страна на бизнеса.


От гледна точка на подготовка студентите, с които имам взаимодействие, в Германия са по-добре подготвени на теоретични и базови познания, отколкото студентите в САЩ. Въпросът е как тези познания се прилагат. В САЩ културата на поемане на рискове се насажда и при студентите.


Друга разлика е, че в Щатите докторантите и "работническата класа" в науката нямат големи почивки. В университета там всичко работи 24 часа на ден, седем дни в седмицата. Лабораториите са достъпни по всяко време, можеш и винаги да видиш студенти във всяка част на денонощието. Това невинаги е по собствена инициатива и може да се дължи на факта, че там проектите и системата е направена така, че конкуренцията е много голяма, финансирането трябва да се отчита периодично и да се подновява или спира според резултатите.


Това тласка системата към много по-бързо темпо спрямо това в Европа. В Германия т.нар. "чиста стая" работи от 8 ч. до 20 ч., уикендите е затворена. Когато има национален празник, който се пада четвъртък, петък също не работи. Но животът не е свързан с работата, просто темпото в САЩ е по-забързано заради конкуренцията, включително и заради финансирането, което на фона на цялата научна дейност е доста малко.


Д-р Цено Галчев: Мислете за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки, те ще са най-важни в бъдеще

© Анелия Николова


Може би в Германия и Европа като цяло са повече по теорията, а не практиката?


- Не, и в Германия се разработват и финансират доста практични неща. В германските университети много по-лесно се работи с индустрията. В Щатите се работи малко по-сложно, особено с големите университети и бюрокрацията при тях. В Германия са доста практични, но нещата, върху които работят, са свързани повече с оптимизация и подобрение, отколкото с развиване на нещо съвсем ново, дори и да е най-базово ниво. Тук естествено генерализирам. Научните проекти в Европа пак обхващат целия диапазон от рискови до приложни, просто са центрирани различно.


Поддържате ли контакти с български учени и специалисти?


- Да, имам контакти с тях. Тематиката, с която сега се занимавам в Германия, свързана с изследване на мозъчната дейност, е в сферата и на български специалисти. Проектът е свързан не само с биологични и психични изпитания, но и с много калкулиране, алгоритми, обработване на информацията. Знаете добре, че в това България е много силна и има добри специалисти.


Какво ви привлече точно към тази сфера?


- Майка ми и баща ми са биохимици, а дядо ми беше генетик. Баща ми се занимаваше предимно с наука, като частично работеше и във фирми. Майка ми и дядо ми са научни работници. Аз съм като черната овца на семейството, защото минах към инженерството. В България има много майстори за всичко и явно е генетично, защото не съм израснал тук. Като малък гледах как баща ми оправяше това-онова у дома и аз започнах да човъркам. Разбира се, имаше някои неща, които не успявах да сглобя както трябва, след като ги разглобя (смее се). Оттам имам интерес към технологиите, който се изрази най-вече в електрониката.


Какво точно представляват вашите разработки и какво е тяхното приложение в реалния свят?


- Интернетът на нещата постепенно набира сила. Има много гривни, часовници и много други преносими устройства. Всяко едно от тях трябва да се зарежда. Колкото повече се увеличават на брой, толкова по-обременяващо става това. Всяко има зарядно, трябва да го носиш и него със себе си и т.н.


Има и приложение в медицината - имплантирани устройства например като пейсмейкъри. Идеята е всички тези неща да се самозахранват, като използват околната среда. Има много начини за това - вятър, течност, слънчева енергия, топлинна енергия. Има и кинетична енергия, която е много важна. Тя съществува и когато няма слънце или вятър например.


Моята разработка е технология, която цели да направи по-ефективно преобразуването на вида кинетична енергия, която се произвежда от хора или околната среда, тоест непериодични вибрации, които не се случват често. В някои индустриални апликации могат да се използват вибрациите на мотори например, които са много по-чести и периодични. Разработихме технологията, която постави рекорд от гледна точка на ефективност. В някои видове вибрации продължава да е най-ефективна.


Внедряването зависи не само от идеалистичния поглед, че искаме това да се случи, но има и икономическа страна. Тези технологии все още са по-скъпи от батериите, но някои от устройствата вече започват да използват някаква форма на безжична енергия, например безжично зареждане. Не се използва естествен процес, а енергията се "изпраща", но намаляваш зависимостта от кабелите.


Това не е ли теоретична стъпка към перпетуум-мобиле?


- Не, то е физически невъзможно. Тук не става дума за генериране или използване на енергията, без да има загуби. Но частта енергия, която трябва на едно устройство, е незначителна в съотношение на тяхната околия. Например една гривна има нужда от съвсем малко енергия спрямо енергията, която съществува. Има и часовници, които се самозахранват. В сферата на възможностите е да се създаде нещо подобно, но идеята е да го направим все по-малко и ефективно, за да е достъпно и да може да се използва масово.


Това ще позволи да се прилагат и много други технологии. Вече има проекти за разработка на нанороботи, устройства, които да възстановяват зрението или слуха при определени условия и др. Google например разработва контактни лещи, които да следят нивото на глюкоза в кръвта. Всички тези импланти ще се нуждаят от един или друг вид енергиен източник, който да може да ги захранва в най-добрия случай през целият живот на пациента.


Тези проекти как се свързват и с новата ви разработка за проучване на нервната система?


- Свързват се много добре. Нервната система и мозъкът са най-големите цялостни загадки, които стоят пред нас. Както предните две десетилетия се отделяше най-голямо внимание за изучаване на човешкия геном, сега на световно ниво е как функционира мозъкът. Дали накрая ще знаем повече, не знам, но това ни е целта. Идеята е тези устройства, които се разработват за изследователски цели, да се използват и за модулиране на неговата функция,  за да се преодолеят различни болести и увреждания на мозъка.


Вече има такива устройства. Дълбокомозъчна стимулация се използва при хора с Паркинсон, за да прекратят треморите. Как точно функционира тази технология и как постига този ефект смятам, че няма кой да обясни с точност. Тя е открита експериментално и на базата на тези знания е създадено устройството. Това трябва да се промени. Статистиката показва, че в Европа за 2010 г. са похарчени около 800 млрд. евро за лекуване на мозъчни и психологични увреждания. За рак и сърдечни проблеми са похарчени само около 500 млн. евро. Тоест тези изследвания имат и голямо икономическо значение. Хубавото е, че човешкият мозък е доста пластичен и когато възникне проблем на едно място, той може с малко помощ да се пренастрои и да използва друга част за дадена функция.


Д-р Цено Галчев: Мислете за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки, те ще са най-важни в бъдеще

© Анелия Николова


В тази връзка имат ли почва теориите, че човек използва малка част от капацитета на мозъка си?


- Не мога да кажа дали е така или не. Още не знаем напълно ясно как функционира той, как записва и произвежда нашата памет и къде се крие нашето съзнание. DARPA имаше голям проект за създаване на протези, които да имат същите функции на ръката и да се мести по същия начин, дори да тежи колкото човешка ръка. Идеята е да се управлява директно от съществуващата нервна система и мозъка на човек. Те демонстрираха как една жена, която е парализирана от врата надолу, успя да я управлява мисловно чрез електроди, които бяха имплантирани в мозъка й. Има и известен процес на трениране след имплантиране на технологията, но мозъкът може да се нагажда и да използва такива системи.


Искам да подчертая, че тези технологии са още експериментални. За да могат да се внедрят, е нужно много време, за да се направи така, че човешкото тяло да може да ги приеме и те да функционират в него. Има още много работа. Тези успешни експерименти са далеч от внедряване. Не искам да даваме фалшива надежда на читатели, които може би имат отношение към тези разработки. Все пак усилено се работи в тази насока. Човечеството вече е доста технологично развито и новите открития се движат с експоненциални темпове. Оптимист съм, че в бъдеще много от тези технологии ще бъдат внедрени в практиката.


Нашият проект изгражда подобни електроди на тези използвани от DARPA в споменатия експеримент и си партнираме с изследователски лаборатории и институти, които ги използват за научна цел. Искаме те да се направят по такъв начин, че да могат да оцеляват в човешкото тяло. Когато сложиш чужд обект, тялото веднага се опитва да го отхвърли. Най-малкото се образува защитна тъкан около тези електроди, която служи като бариера. Има още доста работа, за да могат тези технологии да се използват практично и дълготрайно.


Тук идва и етичният въпрос дали всичко това не е вмешателство с природата. Дали всичко това е правилно?


- Когато става дума за мозъка, има философски и етически поглед. Нашият проект в Германия включва колеги от тези факултети, които разглеждат тези проблеми. Както можеш да се справиш с някои базови функции на мозъка, например да можеш да си местиш крайниците, така може някой ден да има вмешателство и в неговото съзнание. Това вече със сигурност е проблем. Такива етични проблеми съществуват и с много други технологии. Стига те да бъдат публично дискутирани и хората да бъдат информирани, това не би трябвало да е бариера, която да спира използването на тези технологии за хуманни цели.


Каквито и да са ни религиозните възгледи, как да ги обясним на някой човек, който например е с ампутирана ръка или страда от някаква степен на парализа. Или как да обясним на човек, на когото можеш да върнеш зрението или слуха, че няма да го направиш, защото имаш религиозни съображения. Предполагам, че техните виждания ще са различни.


Вашият проект конкретно към медицината ли е насочен, или може да се използва и за технологиите, например невронни мрежи и др.?


- Моят проект е по-периферен от гледна точка на други теми извън медицината. Но когато се узнае как тези естествени невронни мрежи работят и комуникират, тези знания ще могат да се пренесат и в електрониката за по-ефективен изкуствен интелект. Естествено тук има други съображения, които отново повдигат етичния въпрос. Със сигурност тези неща крият големи рискове, но инерцията, която съществува в човечеството и развитието на тези технологии, няма как да бъде преодоляна. По-добре е да се мисли как тези неща да се регулират и как да се предотврати тяхното приложение в неетични и непродуктивни цели.


Така е и с атомната енергия. Без знанията в квантовата механика, които са постигнати тогава, нямаше да имаме същата електроника и нанотехнологии, които имаме сега. Тези разработки обаче са довели и до ядрени оръжия. Айнщайн е казал, че човек не е еволюирал достатъчно, за да притежава тази сила, но пък тя е довела до много важни други открития и приложения. Трудно е да се тегли чертата. Често не знаем в каква посока ще поемат тези технологии преди да се случат. Затова е важно да сме внимателни.


Какви са вашите интереси извън науката?


- Със съпругата ми много обичаме да пътуваме. Най-големият ми интерес обаче е да си ходя на вилата в Троянския балкан. Това е едно магическо място и най-добре се разтоварвам и прекарвам чудесно там. Обичам филми, ски, много обичам футбола.


Липсва ли ви Америка?


- Някои неща ми липсват, други не. Светът се стеснява и тези липси не се изразяват толкова силно, колкото преди.


Искам да окуража по-младите, които се чудят какво да правят с техния живот, кариера, образование. Нека сериозно да погледнат на опцията за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки. За човечеството те ще са най-важни в бъдеще. Смятам, че ще има голям потенциал за развитие за тях, а и за нас като цяло.


Каквото и да правят, да го правят смело и да поемат по-големи рискове съобразно техните мечти и цели в живота. Нека по-смело да преследват техните идеи. Какъвто и да е резултатът, ще научат много и след това ще могат да приложат тези знания и опит в други начинания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Весело
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Разстроено

  Прочетох интервюто и ми стана тъжно за българската реалност...

  [email protected]
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Безспорно талантлив човек. Ако беше израстнал в България едва ли щеше да постигне много. По тази причина подкрепям българите които ечигрират.

  подпис
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  Очевидно Църквата е демоде и не само че не издига "духа", но и опустошава и "душата", и тялото, и "джоба".

  След като се афишират подобни нагласи, в полза на науката, има надежда за България.

 5. 5 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Нормално е мнението на доктор по електротехника и електроника да е такова. Едно нормално общество има нужда от различни и разнообразни професии, от хора с разностранни квалификации, важното е да има баланс. Не като в България- през някоя и друга година пик на някоя модерна специалност- през соца- инженери, после икономисти, сега- психолози.
  Впечатляваща биография, а изглежда все още млад човек.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Да, ама младите търсят на баницата мекото и на работата лекото - разни лаладжийски специалности, които не изискват много-много докато ги следваш и можеш спокойно да се отдадеш на хубавините на студентския живот. После се чудят що не могат да си намерят работа, а като все пак се закрепят някъде - защо им е трудно и не им се получава.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Е Баце каза да гледаме картофи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 440 Весело

  Гнила ябълка ми изглежда доста по-доходоносно - трябва само да пребориш съвестта си, ако имаш такава...

  Stef
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Това е така, но в исторически план материалният подем, част от който са техническите нововъведения, винаги е бил следствие на духовния подем. Без книги, театър, музика, дело на свободни хора, няма да го има и другото.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#4:"М.Георгиева"]Очевидно Църквата е демоде и не само че не издига "духа", но и опустошава и "душата", и тялото, и "джоба".

  След като се афишират подобни нагласи, в полза на науката, има надежда за България[/quote]

  Липсвахте ми, уважаема г-жо Георгиева Ако бяхте малко по-запозната с интервюта и разговори с известни изследователи и научни работници/включително Стивън Хокинг/ , щяхте с изненада да установите, колко от тях признават, че колкото по напред отиват в развитието на научната си работа, толкова повече се убеждават в наличието на божествена сила. Ама нужно е четене, образование и информираност, не е като да ръсене на бисери на промит мозък из интернет форум

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#5] от "newgenerations":

  Така е. Всяко общество има нужда от разнообразен тип заетост. Образованието, медицината, транспортът, логистиката, литературата, земеделието, в някаква степен армията и полицията са също толкова важни, колкото и посочените от интервюирания направления.

 12. 12 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  "Каквито и да са ни религиозните възгледи, как ....да обясним на човек, на когото можеш да върнеш зрението или слуха, че няма да го направиш, защото имаш религиозни съображения. Предполагам, че техните виждания ще са различни."

  Само помислете. Ще се лекува "религиозна зависимост".
  Край с атентатори самоубийци или днешните (от 21 век) "конкистадори-кръстоносци".

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Весело

  До коментар [#10] от "newgenerations":

  Споко, бе приятел, винаги ще има я "Бог", я "божествена сила, я "нейните наместници на Земята"... Спокойно, никой няма файда да счупи патерицата на егото на голяма част от обществото...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]... в Европа за 2010 г. са похарчени около 800 млрд. евро за лекуване на мозъчни и психологични увреждания. За рак и сърдечни проблеми са похарчени само около 500 млн. евро.[/quote]
  Не звучи ли първата цифра твърде импозантно, сравнена с втората? Може би става въпрос за милиони, а не за милиарди.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Така е. А и такова образование прави човека и много по-свободен. Но не е лъжица за всяка уста, за съжаление. Самото следване не е леко, ако някой няма нагласата, просто не може да се справи. Не е като да учиш мениджмънт, пиар или маркетинг. Не ги подценявам, просто тези специалности са много по-лесни.

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 577 Неутрално

  така е, но не на всеки му се отдават точните науки

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Искам да окуража по-младите, които се чудят какво да правят с техния живот, кариера, образование. Нека сериозно да погледнат на опцията за кариера в технологиите, математиката, инженерството и природните науки. За човечеството те ще са най-важни в бъдеще. Смятам, че ще има голям потенциал за развитие за тях, а и за нас като цяло."

  Великолепно пожелание!

 18. 18 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Право е момчето. Ама има неща, които са извън неговата сфера. Високите технологии изискват голям начален капитал. В САЩ и Европа го има, но тук го няма. САЩ и Европа се погрижиха да го няма. Иначе от 89 до сега щеше да се е натрупал.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 19. 19 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А обществените науки няма да са важни...

  Умно момче, но американския тип даване на съвети не ми допада.

 20. 20 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пък ако някой реши да се занимава с изкуство, вместо с точни или природни науки, той вече е пълен лузър за икономиката....

 21. 21 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "kihano":


  До коментар [#18] от "kihano":

  Айде и тук комунистическа пропаганда.Не САЩ и Европа,а русия и българските ДС олигарси изцедиха България.Писна ми от комунистически бъртвежи.Все пак е 21 век.

 22. 22 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#21] от "Светлозар Колев":

  Проявяваш невежество, но не мога да те обвиня поне за тази тема, тъй като по нея невежеството е масово и добре култивирано. Само ще ти подскажа - между 50-те и 90-те Тайван е почти копие на НРБ и политически и икономически. Къде е сега Тайван къде сме ние? Защо? Заради ДС а? Не, пич, не. Заради свободния пазар и приватизацията! Трябва да се чете повече и от по разнообразни източници.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 23. 23 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Моите уважения към този успял човек и като цяло съм съгласен, че добри позиции в тези области ще бъдат все по-търсени. Проблемът, обаче, е, че много хора като него виждат постигането на по-добро бъдеще изключително чрез решаването на проблемите на базата на непрекъснато усъвършенстващите се технологии.
  Този техноцентризъм намирам за погрешна постановка и потенциално много опасен.

 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  За тези, които са далеч от темата искам да внеса мало яснота. Няма как да знам какво е искал да каже автора, мога само да гадая и то е следното. На Запад усилено се въвежда и пропагандира терминът STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Под първото се разбира "природни науки". Смята се, че именно липсата на достатъчно такива специалисти спира технологичния прогрес. Учениците по всякакъв начин се окуражават да тръгнат по този път, включително с редица бонуси. Разбира се, доколкото освен технологичен има и друг тип прогрес, има нужда и от хора в изкуството, социалните науки и т.н.

 25. 25 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#22] от "kihano":


  До коментар [#22] от "kihano":

  А кой пречи на свободния пазар и приватизацията в България?Много ти е плоска пропагандата,възпитанико на АОНСУ.Може много да си чел,но всичко пречупваш през една особенна призма и не ти се получава.

 26. 26 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Не знам на базата на какво правите такива обобщения. Моят опит с младите колеги (за съжаление отдавна не мога да се причисля към тях) показва че процентът на умните и амбициозните спрямо търсещите "на баницата мекото" не е много по-различен от времето когато бях на тяхната възраст.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "в Щатите се влагат много повече средства за наука и разработки не само от държавата, но и от страна на бизнеса."
  Тука,държавата няма,а бизнеса за наука пари не дава.

 28. 28 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "Светлозар Колев":

  Хи хи хи, ами там е проблема, че никой не попречи на свободния пазар и приватизацията. Казах ти, има мноооого да четеш, докато разбереш какво стана през 90-те и защо. Още една подсказка. През 18 и 19 век до средата на 20-ти, сегашните развити страни (вкл. САЩ след независимостта) прилагат помежду си протекционизъм и всякакви форми на държавна интервенция в икономиката за да развият индустрия (изключение е Великобритания, тя прави това по-рано). В същото време на колониите си налагат свободен пазар и пряка забрана за развитие на индустрия. Е, къде са сега икономически бившите колонии! В последствие се научиха, че забраната за развитие на индустрия не е нужна, свобдния пазар стига. Мухахахахаха!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 29. 29 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "kihano":

  Отново се опитваш да ме убеждаваш,че в България има свободен пазар и честна приватизация?В България има честни бизнесмени като Златевци, Пеевски,Ковачки,Догановци и т.н.?Много си чел,но както дявола чете евангелието.Не ми давай примери нямащи нищо общо с българската действителност.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Весело

  До коментар [#10] от "newgenerations": Ако бяхте малко по-запозната с интервюта с известни изследователи и научни работници/включително Стивън Хокинг/ , щяхте с изненада да установите, колко от тях признават, че колкото по напред отиват в развитието на научната си работа, толкова повече се убеждават в наличието на божествена сила. "

  Май Вие сте този дето не е запознат - Хоукинг е атеист: http://www.cnet.com/news/stephen-hawking-makes-it-clear-there-is-no-god/

  Има учени, които са религиозни, но са малцинство.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#10] от "newgenerations": колкото по напред отиват в развитието на научната си работа, толкова повече се убеждават в наличието на божествена сила. "

  Религиозността на старата възраст е добре познат феномен и засяга не само учени. Много хора с годините губят енергия и оптимизъм. Науката е трудно нещо. Чувал съм го от Нобелови лауреати (не са ми лични приятели, но съм срещал такива). Някои хора с годините просто се уморяват да търсят обяснения на света, който ни заобикаля. Религията помага понеже тя не задава въпроси, а дава лесни отговори, които няма как да бъдат проверени. Един вид като дедо Симо дето каза " Не ме питайте - вЕрвай ми". И много хора вярват - щото така е по-лесно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Николов":

  Не говоря за религия в класическия смисъл на думата, а за съществуването на някаква свръсила, която е в началото на всичко- всеки си го обяснява по своему. Хокинг е атеист, но в реч от началато на година, заяви, че смята, че Вселената е създадена от висш разум,че при някои процеси се наблюдава "влияние на интелект", което нарича "божествен фактор".

 33. 33 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Николов":

  Религията задава сложни въпроси, с трудни отговори, а понякога и без. И никога не предлага лесен път. Просто зависи в каква степен я познаваш.
  А някои от твърденията й са напълно доказуеми и видими

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#27] от "rosiraycheva50._": Тука,държавата няма,а бизнеса за наука пари не дава."

  Да, но също е вярно, че в БГ науката с малко изключения се ръководи от некадърници или корумпета. Щото изборът не е само между "държавата" и "МЕСТНИЯТ бизнес". Има европейски програми от които не се възползваме (в рамковата програма за научни изследвания БГ е нетен донор защото нашите научни институти и университети не могат да се преборят за грантове), има международни компании. Така, че проблемът не е само в липсата на вътрешно финансиране. Отделно, корупцията и липса на правораздаване са причини и малкото национални средства за наука да се източват за мними научни проекти.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#23] от "conTXT":

  "Моите уважения към този успял човек и като цяло съм съгласен, че добри позиции в тези области ще бъдат все по-търсени. Проблемът, обаче, е, че много хора като него виждат постигането на по-добро бъдеще изключително чрез решаването на проблемите на базата на непрекъснато усъвършенстващите се технологии."

  И аз изпитвам уважение към очевидно успелия и при това много разностранно мислещ млад човек.
  Но по втората част, усъвършенстване на технологиите или базисните проблеми, според мен няма никакво противоречие, напротив, едното изисква другото, защото и най-добрата базисна идея изисква промяна и подобрение на технологиите за да се внедри и използва широко.
  В конкретния контекст на интервюто се вижда много добре - базисни идеи и познания за мозъка и неговата работа и нови и иновативни решения за прилагане на съответните устройства.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#27] от "rosiraycheva50._":

  "в Щатите се влагат много повече средства за наука и разработки не само от държавата, но и от страна на бизнеса."
  Тука,държавата няма,а бизнеса за наука пари не дава.

  И в щатите не държавата е основния донор в тази област, но въпроса е в бизнеса, който у нас няма как да се занимава с фундаментални въпроси, за разлика от техния бизнес.
  Но има ли база за сравнение между мащабите, сферите и значението не между българския и техния, а дори и между европейския и американския бизнес. И втората, но не по-малко важа разлика е културата на риска, която там е имплантирана, докато в много части на света и специално в Европа, за нас не ми се и говори, са на много по-ниско равнище и се получава, че докато умните се наумуват, "лудите", разбирай предприемчивите си свършват работата.
  Но за съжаление и у нас, а и у много хора в Европа се насажда едно преднамерено лошо отношение към американското, без да го познаваме, а просто така, по силата на някаква инерция, а според мен и по силата на доста обикновена завист, че има едни хора, които по нищо не се отличават от нас и дори понякога видимо ни отстъпват, а видиш ли, нещата у тях се получават по-добре.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#32] от "newgenerations":

  "Не говоря за религия в класическия смисъл на думата, а за съществуването на някаква свръхсила, която е в началото на всичко- всеки си го обяснява по своему."
  ......................................................................................................
  Накрая се стига и до най-фундаменталният от всички въпроси на света:"Защо има нещо,а не нищо?".Под нещо се разбира Вселената с всичките звезди,планети и така нататък.Иначе откакто учих в училище теорията на еволюцията,съм наясно,че не съществуват божества или един бог.Когато се случи нещо знам,че е станало не защото някоя висша сила е пожелала да се случи.

 38. 38 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Интересен човек, с интересна история и още по-интересно бъдеще...
  Желая му успех в начинанията, които личи си, са полезни за всички хора !!!

  Форумът е в будна кома...
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#9:"cinik"]
  Това е така, но в исторически план материалният подем, част от който са техническите нововъведения, винаги е бил следствие на духовния подем. Без книги, театър, музика, дело на свободни хора, няма да го има и другото. [/quote]

  Материалният подем винаги е бил следствие единствено от техническо развитие. Духовното го имаха и индийците няколко хилядолетия, но тръгнаха нагоре само след като западните компании почнаха да аутсорсват там.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  [quote#14:"дедо Андро"] ... 800 млрд. евро ... Не звучи ли първата цифра твърде импозантно, сравнена с втората[/quote]

  Първата цифра е 8, втората е 0. Цифрите са 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, учи се в първи клас. Подобни детински грешки само показват колко е прав този младеж. С лалалала не става.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  IMAGINE

  Няма Топлофикации ЕАД.

  Няма кабел Ел. загранващ да захранва водни помпи да изпомпват Ел. подгрята и напомпват в небесата по високите етажи топлата вода за парно.

  И без туй ще бъде харно.

  Всекиму според потребност лична,
  динамична. С климатик.

  Just in time когато нещо точно дето те сърби: елегантен виброшок ще затопля
  (респективно: охлади).

  "Идеята е всички тези неща да се самозахранват, като използват околната среда. Има много начини за това - вятър, течност, слънчева енергия, топлинна енергия. Има и кинетична енергия, която е много важна. Тя съществува и когато няма слънце или вятър например.

  Моята разработка е технология, която цели да направи по-ефективно преобразуването на вида кинетична енергия, която се произвежда от хора или околната среда, тоест непериодични вибрации, които не се случват често. В някои индустриални апликации могат да се използват вибрациите на мотори например, които са много по-чести и периодични. Разработихме технологията, която постави рекорд от гледна точка на ефективност. В някои видове вибрации продължава да е най-ефективна.

  Внедряването зависи не само от идеалистичния поглед, че искаме това да се случи, но има и икономическа страна. Тези технологии все още са по-скъпи от батериите, но някои от устройствата вече започват да използват някаква форма на безжична енергия, например безжично зареждане. Не се използва естествен процес, а енергията се "изпраща", но намаляваш зависимостта от кабелите."

 42. 42 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Е Баце каза да гледаме картофи?"

  Не бяха ли "овце"?!!!

 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  "Това е така, но в исторически план материалният подем, част от който са техническите нововъведения, винаги е бил следствие на духовния подем."

  Разбирам тезата ви - без духовност човечеството не може да се нарече такова, но твърдението ви по-горе е дотолко опростено, че просто не е вярно. След невероятния духовен подем във Франция през 18 век (Волтер, Русо, Дидро, театър, литература) следва пълна разруха в продължение на 40-50 години, включваща Френската революция, войните на Наполеон, реставрация, контрарестаярация и т.н. След Толстой, Достоевески, Чайковски, Репин, Шишкин следва Октомврийската революция. Мога да продължа да давам примери. Когато Римската империя е на върха на силата си и богатствата се стичат в Рим от всички страни постепенно настъпва пълен морален упадъл. През 19 век САЩ изживяват невероятен икономически бум съчетан с голям недостиг на морал (и във всекидневието и в политиката) И още и оше.

 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#39] от "galapagas":

  Ние имаме някаква възвишена представа за източните философии, но от това, което чувам от по-просветени индийци, картината е безутешна. Там все още има касти, роби, насилствени аборти, ако детето в утробата излезне момиченце на видеозона, а духовното се смесва със суеверното и култовете, тип като мине член на низша каста покрай оградата, охраната да върви след него с кофата и да му мие сянката от дувара.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 45. 45 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#19] от "polux":

  Да, на американците рецептите за бъдещето са доста скучни и надменни.
  Иначе смисълът на изказването за хуманитарните науки е, че те са лукс за обществото. Т.е. ако произвеждащата сфера изработи достатъчно пари, то ще има и за прищевките на хуманитариите и на културата и т.н.

 46. 46 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#45] от "kykyyy":

  Точно това е безкрайно погрешно.

  Обществените науки и изкуствата не са продукт на лукса. Те възпитават обществото и му създават правила за функциониране.

  Тогава енергията по-лесно се насочва към иновации.

  Иначе алтернативата са религиозните войни - там иновациите за съжаление са ужасяващи.

 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Тоя се изразява по-добре на български от всичкото нашенско поУитик, взети заедно! А има завършен в България само 1-ви клас!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#18:"kihano"]Иначе от 89 до сега щеше да се е натрупал. [/quote]
  Натрупва се ама не в тези хора които трябва. Ето Цветан Василев/Мустака успешно загроби 3.5 милиарда лева. За справка всичките материални активи /сгради, оборудване и т.н./ на Техническият университет-София е за 130млн.лева и годишната им издръжка е 17 млн.лв. И това е центърът на инженерното ни образование. Правете му сметката колко инженерни университети като Техническият можеше да се обзаведат и издържат с откраднатите от Мустака пари. А десетките други като него?

  Ето да четете как в джоба на Прасчо ще бъдат налят половин МИЛИАРД лева. Колко кадри можеше да се обучат с тези пари и колко разработки няма да се направят за да могат да се пълнят нечии тлъсти гуши?

  https://bivol.bg/беден-кипърец-ще-строи-хемус-за-500-млн-

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#24:"grajdanin1"]На Запад усилено се въвежда и пропагандира терминът STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Под първото се разбира "природни науки". Смята се, че именно липсата на достатъчно такива специалисти спира технологичния прогрес. Учениците по всякакъв начин се окуражават да тръгнат по този път, включително с редица бонуси. [/quote]
  Съвсем наскоро Обама в своя реч го постави това като държавен приоритет. И при тях го има същият проблем като при нас /макар и в по-малка степен/, масово ориентиране на младите хора към лесни специалности неизискващи особени усилия, интелект и творчество, от типа на право, икономика, социология и още доста такива необходими но обслужващи дейности. А за това което иска сериозен труд и учене като медицина, инженерство няма достатъчно желаещи.

  Само че при вторите се създава националният продукт, тези първите са обслужващи, навъртат се около тези които създават продукта.

  Доста време това се замазваше и не беше критично поради наследени от миналото кадри /образованието е силно инерционна система/, запълваха дупките и с внос на кадри. Но изоставането стана заплашително и те се усетиха, сложиха тези две неща като национален приоритет. Така че колегата е прав, бъдещето е там.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#46:"polux"]Обществените науки и изкуствата не са продукт на лукса. Те възпитават обществото и му създават правила за функциониране. [/quote]
  И при безбройните дипломирани икономисти, социолози и подобни какво точно се получи като възпитание? Да не говоря за юристите, там в съдебната система направо смърди.

  Много ще ми е интересно да ви видя като постоите примерно 1 седмица без ток, вода и парно какво ще ви помогне "прекрасното възпитание". Да не говоря ако селяните им писне да ги подритват и унижават. Вирнат нос на хора които се смятат за велики но на практика лежат на гърбът на онези които осигуряват животът им. И отгоре на това ги смятат за по-долу от себе си.

  Истината е че произвеждате лош продукт и в голямата си степен ненужен. Ако не е държавата с механизмите си принудително да кара хората да ви издържат в условията на свободният пазар просто загивате.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  [quote#49:"Fred"] А за това което иска сериозен труд и учене като медицина, инженерство няма достатъчно желаещи.

  Само че при вторите се създава националният продукт, тези първите са обслужващи, навъртат се около тези които създават продукта. [/quote]
  Проблема е, че не се връзват положените усилия с получените резултати (под формата на заплата). Просто не си струва усилията да учиш дълго, сериозно и скъпо, за да вземаш колкото взема някой от "библиотекарския институт". Нали си изнесоха обикновените производства в Китай и по света, та няма нужда от много инженери, дето да разбират от машини (щото нали и машините са в Китай). Тези работи, с държавно насърчаване и бонуси не стават. Иска се местна икономика, която да търси достатъчно такива кадри, че да им плаща и достатъчни заплати. Примерно, като у нас със заварчиците у нас. Когато имаше много индустрия, разчитаща на тях, имаше и много заварчици, ама като изчезна индустрията (щото шефовете не разбираха нищо от пазари, търсене, предлагане, иновации и конкуренцията ги изяде с парцалите) изчезнаха (заминаха по света) и заварчиците. Сега със свещ да търсиш няма да намериш такива кадри на пазара именно защото няма индустрия, която да предполага дълготрайни работни места. От там няма и мераклии да учат за заварчици и ей ти я ситуацията с нямането. Дори пари да даваш на учещите, накрая или ще стоят безработни или ще емигрират. Същото е и в САЩ.
  Търсенето (платежоспособното) определя предлагането.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#50] от "Fred":

  Отчайващо еднопистов коментар. Не заслужава отговор.

  Четете повече. Идете и на театър поне веднъж през годината.

  Не е лошо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK