WhatsApp премахва таксата от 1 долар на година

Ян Коум, основател и изпълнителен директор на WhatsApp.

© Albert Gea, Reuters

Ян Коум, основател и изпълнителен директор на WhatsApp.Популярното чат приложение WhatApp обяви, че ще премахне таксата от 1 долар на година, съобщава технологичният блог TechCrunch. Изявлението е направено лично от изпълнителния директор на WhatsApp Ян Коум по време на конференцията DLD в Мюнхен.


"Ще премахнем абонамента от 1 долар. Искам да уверя хората, че в приложението няма да има реклами", коментира Коум по-късно. Той уточнява, че събирането на таксата създава повече проблеми и не е ефикасно решение. "От една странаq работата с кредитни карти е сложна. От друга, не искам хората да мислят, че някой ще им спре комуникацията с останалата част от света", допълва Коум. Вместо това компанията ще търси алтернативни методи на финансиране.


Сред тях е въвеждането на услуги за бизнес клиенти. Предвижда се и опция да се позволи на корпорациите да създават канали за комуникация с директните си крайни клиенти. Решението на WhatsApp е част от плановете за задържане на наличните потребители и привличането на нови.
Компанията иска да достигне 1 млрд. активни абонати. В момента има около 990 млн. Сегментът на чат приложения е много наситен с най-различни конкуренти. Масово приложенията са безплатни и за WhatsApp не изглежда никак добре да е платено, макар и само долар на година.


Събирането на такси спира веднага, но ще отнеме няколко седмициq докато програмният код бъде премахнат от всички версии на приложението, които все още се използват. Парите на тези, които вече са платили за година напред, няма да бъдат върнати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK