Доставките на таблети за 2015 г. записват спад с 10%

Доставките на таблети за 2015 г. записват спад с 10%

© Brendan Mcdermid, ReutersПазарът на таблети продължава да изпитва трудности и регистрира пет поредни тримесечия на спад. Според данни на анализаторската компания IDC само за миналата година доставките на таблети са се понижили с 10.1%.


През 2015 г. са били доставени общо 206.8 млн. таблета, а само през последното тримесечие на годината доставките са 65.9 млн. бройки. Това е равно на спад от 13.7%. Понижение отчитат и повечето производители.


Най-сериозен е спадът на Apple, който е 24.8%. Samsung записва свиване на доставките от 18.1%, а Lenovo - 13.5%. Доста големи ръстове регистрират Amazon и Huawei - съответно 175.7% и 124.6%. Двете компании обаче остават доста по-назад от лидерите Apple и Samsung в общия брой доставки. Huawei например е доставила 2.2 млн. таблета, докато Samsung - 9 млн. За същия период Apple е доставила 16.1 млн. iPad-а, а Amazon - 5.2 млн. таблета Fire.
Според IDC пазарът на таблети се променя. Анализаторите очакват, че през тази година сегментът ще се насочи към хибридните модели, които идват в комплект с допълнителна клавиатура и могат да бъдат както класически лаптопи, така и таблети. Именно този тип устройства записват повече от двоен ръст на доставките си, докато обикновените таблети регистрират спад с 21.1%.


И докато Windows изпитва проблеми с популярността си при смартфоните, според IDC операционната система на Microsoft ще се радва на все по-голямо внимание при таблетите, особено с префокусирането им към хибридните модели. Тя ще е основен конкурент на iOS и iPad в сегмента през тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK