Какво означава откриването на гравитационни вълни

Какво означава откриването на гравитационни вълни

© Handout, Reuters11-ти февруари 2016 г. ще влезе в историята като денят, в който учените официално потвърдиха наличието на гравитационни вълни, за които Албърт Айнщайн говори в своята Теория на относителността. В нея той описва гравитацията като изкривяване на пространството и времето, предизвикано от присъствието на материя.


Досега обаче теорията не можеше да бъде проверена, защото липсваше достатъчно прецизна апаратура. През 2002 г. учените създадоха Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO). В продължение на 8 години учените експериментираха с нея, за да преценят дали изобщо може да се използва за такива анализи. През 2010 г. беше спряна за обновяване на апаратурата и работата беше възобновена едва през септември 2015 г.


Резултатите обаче дойдоха веднага. Още на 14-ти септември учените са засекли гравитационни вълни. След това са прекарали следващите няколко месеца в потвърждаване на откритието. То е осъществено благодарение на наблюдението на две черни дупки, които са на разстояние 1.3 млрд. светлинни години от Земята. Всяка от черните дупки има маса приблизително 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето, а са с диаметър едва 100 км. всяка.
През последната една пета от секундата на сливането, черните дупки са отделили в космоса 50 пъти повече енергия под формата на гравитационни вълни отколкото цялата Вселена е излъчвала към този момент в светлина, радио вълни, рентгенови лъчи и гама лъчи взети заедно.


Всичко това е чудесно, но какво означава?


Една от характеристиките на гравитационните вълни (наричани още гравитационна радиация) е, че те отнемат маса от обектите, които ги генерират. При сливането на двете черни дупки, наблюдавани от LIGO, масата на три Слънца е била разпръсната в пространството под формата на гравитационни вълни. С това се отнема и енергия от орбитата на обекта, което означава, че с времето тя ще се промени. Този ефект съществува и между Земята и Слънцето, но тъй като техните маси са относително малки, особено в космически мащаб, а разстоянието между тях също не е малко, ще отнеме толкова много време, че теоритично Вселената може и да не го доживее.


При черните дупки и неутронните звезди обаче процесите са доста по-интензивни. Учените смятат, че има и още по-силни процеси като описания по-горе, които все още не са засечени. След като наличието на гравитационни вълни е доказано, учените вече знаят какво да търсят и ще могат да използват LIGO, за да го намерят. Според учените подобни сливания на черни дупки се случват няколко пъти годишно.


Това отваря изцяло нова врата в астрономията. Благодарение на гравитационните вълни ще могат да се изучават обекти, които са много трудни за виждане или засичане чрез настоящите методи. Това дава възможност за научаване на неподозирани подробности за Вселената както за процесите, които се случват в нея сега, така и назад в миналото й чак до Големия взрив.


Откритието е голяма стъпка в изцяло нова посока на науката. То е обаче и само първа стъпка в тази нова посока. Сега учените ще имат възможност да погледнат към Вселената по изцяло нов начин, който ще донесе със себе си много промени. Вече се разрботват сходни системи на LIGO в други държави, което ще ускори търсенето на още гравитационни вълни в най-различни честоти. Теоритично е възможно по този начин учените да успеят да разберат какво се е случило през първите 380 хил. години след Големия взрив, което може да преобърне представите за формирането на Вселената.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Почти нищо няма да промени това откритие. Теорията на гравитацията през последните 100 години е развита при предположение, че гравитационните вълни съществуват. Много по-интересно щеше да бъде, ако не бяха открити. А от гледна точка на ежедневния живот - абсолютно нищо няма да се промени освен евентуално засилване на интереса към астрономията, за сметка на астрологията (това си е невъзможна мечта отвсякъде).

 4. 4 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Да не се окаже , че са , открили дедовия ,защото при итерферометрията вълни колкото щеш , резултатите се подвластни на най малкото смущение и са в рамките на статистическата грешка : https://www.youtube.com/watch?v=EZynG_qkGvM
  Докато няма потвърждение от космическите сонди с триангулация и провеждането на същия експеримент в космоса , в реален мащаб и много по големи разстояния -То проведения експеримент ще се счита за кьорфишек Изключваме дежурното овчо браво , ох , ах , нивироатно и тн .

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Евала на Вселената!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Realistic Cock":

  Прочети коментар 1.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "pipon":

  Сигурен ли си, че лазерната интерферометрия не е прецизна и е подвластна на най-малкото смущение? Една подсказка - какво всъщност описва интерференцията и какви са условията за устойчива интерференчна картина?!

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  "Черна дупка" е жаргон за анален секс!

  А по повод първи коментар - явно петима са се излекували с молитви и рисунки върху дърво.

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#5] от "Realistic Cock":

  ++++++++
  Заради такива постове си струва да се влиза тук

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#8] от "zero_day":

  Най малкото смущение е прецизността ; вълновите свойства на материята ; да не се гасят взаимно вълните по фаза или амплитуда и т.н ; Виж са става въпрос за пари , за много пари и грантаджии за 1 млр $ става въпрос , требе се оправдаят средствата иначе ножичка ; Я се замисли малко как двете обсерватории са получили отразен лазерен сигнал от две черни дупки намиращи се на майната си , па били настройвали апаратурата 10-12 години и изведнъж воала и музика били направили Аре по сериозно Между другото вземи един чорапогащник (или найлоново перде) сложи два слоя един върху друг , деформирай плата и гледай под определен ъгъл светлина ; Ще получиш цяла вселена от пространства , интерференционни картини и дифракционни такива , идеален модел ,който не струва 1 млрд $ Докато не се докаже експеримента в открития космос при големи разстояния -поне аз оставам скептичен

 13. 13 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Колко сме жалки,а сме само една милионна част от прашинка в тази вселена.В най скоро време ще бъдем погълнати от черна дупка която е като извънземна прахосмукачка и всичко ще приключи за минути.

 14. 14 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#12] от "pipon":

  Двете обесерватории не са получили отразен лазерен лъч, използват се две НЕЗАВИСИМИ именно, за да се избегнат локални влияния. Невярвай, на мен ми стига публикуването на резултатите в авторитетни издания и критичния поглед на научната общност. А дали някой българин вижда конспирация заради грантове е без значение в науката.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Епъл ще ги патентоват, за да облъчват благородно допълнително феновете срещу зелени знаци

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  11-ти февруари 2015 г. ще влезе в историята като една година преди датата, в която учените официално потвърдиха наличието на гравитационни вълни...

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Може би към края на този век пътуванята на човека в космоса да станат по-лесни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#10] от "роджър":

  Роджъре, нищо не си разбрал от въпроса.
  Помисли за перспективите, които всяко научно откритие създава.
  Представи си, че генното инжинерство може да елиминира развитието на определени, тежки, социално значими заболявания. Погледни хоризонта. Аз не съм компетентен, за да коментирам физика. Ако физиката беше лесна, нямаше да има бог.

 19. 19 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "zero_day":

  Ам убаво , ама колко далеч са черните дупки , на колко светлинни години ,колко време пътува лазерния лъч до тех и обратно (па технически как шъ отрзиш лазерен лъч от чèрна дупка ) , я вземай сметалото па виж и от кога съществува лабораторията е създадена и дали ще стигне времето да пратиш сигнал до дупката и да се върне

 20. 20 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 479 Весело

  Кой знае какво са открили и се хвалят. Един скромен,български сташина,през 1976 г., откри практически връзката между времето и пространството, като я синтезира така:- Ще копаете от тук, до обяд.Скромен учен-практик непризнат от световните медии.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#18] от "Hannibal Lecter":

  Хах ... аз не съм коментирал нито въпроса, нито физиката /нищо не разбирам/, а само готиния пост №5

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#17:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Може би към края на този век пътуванята на човека в космоса да станат по-лесни.

  Защо ти е това,ни дърво,
  ни пиле?Скука.
  Но Анщайн е велик,
  отново се доказва.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 23. 23 Профил на caoxxx
  caoxxx
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нищо не разбирам от астрономия.

  Но, че черната дупка привлича и може да поглъща материя,
  това мога да го потвърдя.
  Гравитационните вълни също съм ги установявал.


 24. 24 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Краде ми се мили мой!":

  А черните дупки са родните им държави ...

 25. 25 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Браво на хората.
  Всяко ново откритие открива нови възможности.

  Незная дали ще има реална полза за човечеството да знаем, че те съществуват.. Но може да се надяваме, че някой ден ще можем да преодоляваме гравитацията като цяло..

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Любопитно

  [quote#1:"Hannibal Lecter"]"Какво означава откриването на гравитационни вълни?" [/quote]
  Че някои държави отново са развили някаква сериозна технология и продължават да водят парада в науката и техниката... Реално погледнато, в основата на новината е съчетание от технологии и сериозна икономика, която да си позволи подобно скъпо развитие на фундаменталната наука. Всичко е свързано.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Любопитно

  [quote#22:"Амброзия(аман от профани)"]Но Анщайн е велик,
  отново се доказва. [/quote]
  Друго си е, когато машина ти го каже.

  Все пак, колкото и да е велик един човек, и колкото и велики да са теориите му, то накрая всичко опира до потвърждаването на теориите... което често е доста трудно нещо.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#19] от "pipon":

  Уф, и ти си чел и недочел. Никой не отразява лазерен лъч от черна дупка, става дума за нещо коренно различно. Отивай в Уики да си дочиташ, не мисля да смилам всичко на готово.

 29. 29 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#14] от "zero_day":

  Извинявам се , сега погледнах постановката на опита ! Но тук няма никакви черни дупки,нито реални обекти на изследване ,уж по отражението на лъчите ги симулират по отделно във всяка една от лабораториите и по отместването на ивиците вадят изводи за грав. вълни . Па си оставам скептик до космическата мисия ,която трябва да потвърди изследванията .

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цицесто за деформациите във време-пространството - General Relativity Explained with Cartoon Boobs https://vimeo.com/117823835

 32. 32 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Малко сложно ми идва. А на вас?

 33. 33 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#29] от "pipon":

  Има, как да няма! Няма как обект, който не е достатъчно масивен да породи достатъчно силни гравитационни вълни, за да бъдат измерени. Пораждането на вълните си е от съвсем реален физически обект, в случая това е сливане на черни дупки, събитие, което е достатъчно грандиозно, за да бъде засечено.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  [quote#12:"pipon"]как двете обсерватории са получили отразен лазерен сигнал [/quote]

  Аййййй, Москов, тва ли ти е здравната реформа бе?

  Още вчерашната тема беше потресаваща, но и в днешната има невероятни бисери. Вчера един не можеше да направи разлика между математика и физика, днес някакъв говори за грантове и някакви много пари, дето всъщност ги няма.

  А за науката и експеримента - нищо..

  До коментар [#14] от "zero_day":
  Как имаш нерви?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#11:"dark'star"]
  това означава, че поради силното привличане между путин и русофилите, и той и те губят от масата си

  логично ... досещаш се, че е съпроводено със гравитационни вълни, предизвикващи сътресения в присъствието на материя[/quote]

  Такава "материя" на бунището на историята много! Пътувайте и се тресете!

 36. 36 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":

  Просто днеска съм в относително добро настроение

 37. 37 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#19] от "pipon":

  Престани да се излагаш, бе човек, ти мазохист ли си, какво си?

 38. 38 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Весело

  Нищо няма да се промени. Доказаха си, че могат да манипулираст експерименталните данни, така че да паснат на общоприета, но съмнителна теория. Общо взето вдигане на пушек, за да не вземе да изплува някоя от много по-вероятните нови теории, от които ще произлязат сериозни проблеми за научната гилдия и ще се окаже, че последните 100 години са харчили държавни пари за глупости и замазване на очите на плебса с развитие индустриални технологии за айфони и плоски екрани, без да направят и една вярна крачка към истината за живота, вселената и всичко останало...

 39. 39 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "zero_day":

  Ооо, гугъл сайънс, как си днес? Пиър ривюто к'во разправя за това "разкритие"? Ша се телепортираме ли скоро?

 40. 40 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Статията е много интересна , но не бива да се отклоняваме от книжовния правоговор и правопис . На две места срещаме "теоритично" (което значи , че не е случайна грешка) , а правилно е "теоретично".

 41. 41 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#39] от "WWIII":

  Ооо, наместника на Господ, днеска излекува ли някой от СПИН, рак, хепатит или хемороиди с рецепта на 4000 години?! Разбирам, че ти идва нанагорно осмислянето на официалната наука и прибягваш в укритието на псевдонауката, но пич, за Бога, не прави така, скоро ще тръгнеш и по врачки. Бас хващам, че нямаш идея за какво става дума в този експеримент, но бързаш да отречеш науката, просто защото не я осмисляш

 42. 42 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#33] от "zero_day":

  Аз пак се извинявам ,защото си мислех ,че експеримента е с данни на отразени лъчи от реален обект : звезда ,дупка и т.н ) А съм скептик , защото тези вълни за сега може да се гасят от гравитацията на обектите например в нашата слънчева система , да интерферират, да се наслагват , анихилират и т.н , а също и , че експеримента е проведен на земята ; При космически вариант сондите ще бъдат в триангулация , два интерферометъра и един общ отражател. Тази конфигурация ще бъде позиционирана в близост до масивен космически обект и подобно на кепче ще даде истинска представа за деформацията на пространството от даден обект. Храня ,защото е лабораторен експеримент симулация -защо : Е, например с отражателните огледала за експеримента .Ако имате мощен микроскоп с увеличение например х1500 ще виждате собствените трептения на обекта , а също и на сградата в която се намирате , а това ще даде несъмнено грешка с допълнителни ивици за интерференчната картина и замервайки два отделни обекта при еднакви условия ще получим допълнителни ивици -от там може да си извадим грешен извод за гравитац. вълна по отместването(сигурно е взето предвид и е изолирано),па сам и прост и съм привърженик на :очо да види ,ръка да пипне , за това до косм. експеримент този лично за мен няма да важи - голем праз , стига дървени философии , желая ви приятен ден

 43. 43 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#20:"д-р Петроff"]Един скромен,български сташина,през 1976 г., откри практически връзката между времето и пространството, като я синтезира така:- Ще копаете от тук, до обяд.Скромен учен-практик непризнат от световните медии.[/quote]

  Е твоят е бил ерудит! Моят беше по-скромен - "... значи,копаете от мене до другото дърво! Ясно ли е!..."

 44. 44 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#42] от "pipon":

  Няма значение, както казах не мисля да смилам всичко на готово, само ще кажа, че нищо от написаното няма стойност, всеки инженер знае как се оценяват различните грешки при измервания и как се изваждат и минимизират.

 45. 45 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#29] от "pipon":
  Много ми напомняш оная баба,къде видела Жираф по талавизията,и рекла-е не,такова животно нема,я дорде не го видим не вервам...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#41] от "zero_day":

  Не, днес нямаше болни за лекуване, пия си женшена и се забавлявам с уикисайънс пиър ривюто преди вечеря.
  И не се фащай толкоз лесно на бас, 6-7 семестъра с всякакви физики ме мъчиха, може да поназнайвам нещо :P
  И между другото, ходя на врачки и 'найш как познават

  Ето ти задачка за днес от сферата на псевдонауката - проучи за "огледалните неврони" (mirror neurons) и емпатията. Опитай да откриеш какво ни подсказват за квантовата физика и структурата на реалността. И спокойно, тия неврони и функцията им са "одобрени" от пиър ривюто, ама никой не смее гласно да свърже точките още. Някой колеги обаче са по-смели, може да намериш някои интересни публикации, даже в любимите ти офицялни журнали категория 18 (колкото Нешънъл Джиографик, хаха).
  Ако не те е страх де Ако не разбираш нещо, питай, щ'ти кажа. Аре лека!

 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Писаниците във форума на лаици (простено не всички са физици, а пък тези, които разбират от гравитация още по-малко, а в България се знаят и поименно) и на откровено луди е доста забавно.

  За сега въпросите са повече от отговорите, чака се потвърждение от немците, но при всички случаи ако се потвърди ще е едно от най-големите открития във физиката въобще. Снощи четох статията във PRL, нещата са сериозни. Успех на колегите. Това открива наистина огромни нови възможности за multimessenger astrophysics

 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Всяко едно откритие в тази област
  доказва колко гениален е бил Айнщайн.
  И забива поредния пирон в ковчега
  на религията,защото самото
  съществуване и устройство на
  Вселената изключва наличие на бог!!!

 50. 50 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#47] от "WWIII":

  Ех, къв си ми симпатичен, че и от физика разбираш, дано само не е колкото разбираш от медицина. А нещата, които чета, не са google science, може би се опитваш да ми припишеш нещата, които ти четеш Нищо де, разбираемо е, не трябва да сме строги с теб, с всеки пост доказваш колко светъл ум си Та казваш 6-7 семестъра физика са ти въртяли, ама дали е влезнало нещо е божа работа. Сега ако се напънеш да ми обясняваш и за лазери съвсем ще падна от стола от смях Нещо като на краставичар краставици да се пробваш да продадеш
  И още нещо, задачки давай на себе си, белким се усъвършенстваш и почнеш да понавлизаш в дебрите на чистата наука, а не да ми говориш алабализми за индийци и да се оппитваш да ми обясняваш за холограмната структура на Вселената (друго любимо поприще на алабала псевдо учените като тебе ).

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#47] от "WWIII":

  Я, че ми стана странно, къде пък и каква точно физика учи 7?? семестъра?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дневник, все пак не е зле да отбележите, че го правят американците.
  Или ви е страх руските тролове на не започнат да бълват помия?

 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  [quote#28:"zero_day"]Уф, и ти си чел и недочел. Никой не отразява лазерен лъч от черна дупка, става дума за нещо коренно различно.[/quote]
  Ееее, ако лъчът е черен-може!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "Velichko Uzunov":

  Ми щото темата е дълбока вода за "журналиста",който я е превеждал...Те един матриал за добива на зърно не могат да напишат,без да изпообъркат де що има мерни и немерни единици,че камо ли темата за гравитационните вълни да изкажат правилно..

 55. 55 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Невероятно откритие. Сега следват десетки години наблюдения, нови открития и нови неизвестни, след това още наблюдения и още открития. След 100 години току виж сме успели да изкривим време-пространството и да пътуваме на по-големи разстояния. Жалко че няма да го доживеем. А хората, които намесват Путин и политиката под тая статия.. ами няма лечение за тях.

 56. 56 Профил на Velichko Uzunov
  Velichko Uzunov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ---------
  През последната една пета от секундата на сливането, черните дупки са отделили в космоса 50 пъти повече енергия под формата на гравитационни вълни отколкото цялата Вселена е излъчвала към този момент в светлина, радио вълни, рентгенови лъчи и гама лъчи взети заедно.
  ----------
  как ги мерят тези енергии!!!... колко категорични стойности!!! и някак си случайно точно в този момент когато апаратурата е готова черните дупки решили да излъчват... !!! нема думи... неам нерви ...

 57. 57 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":

  Нека видим дали ще се опита така невинно да подмине въпроса Че като го гледам трудно се справя с официалната наука, нещо не му понася и чете mazeto.net, dir.bg и подобните им

 58. 58 Профил на Velichko Uzunov
  Velichko Uzunov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "memento_":

  то и сега може да се криви пространство-времето... обаче факта, че от бъдещето не са се обадили вероятно значи, че човечеството не съществува в далечното бъдеще...

 59. 59 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "Velichko Uzunov":

  То се криви.. въпроса е хората да могат да контролират това изкривяване.

 60. 60 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "Velichko Uzunov":

  То се криви.. въпроса е хората да могат да контролират това изкривяване.

 61. 61 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "Velichko Uzunov":

  То се криви.. въпроса е хората да могат да контролират това изкривяване.

 62. 62 Профил на gadbg
  gadbg
  Рейтинг: 217 Неутрално
 63. 63 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е как няма опция да си изтрия коментара.. наспамих яко

 64. 64 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#50] от "zero_day":

  Хехе, не съм нито лекар, нито физик, но в молекулярната генетика ако знаеш колко квантова физика има ще станеш религиозен!

  Отдавна не деля науката на дисциплини - тя си е една естествена наука и като минеш едно ниво (от което ти си далече още) нещата почват много да се преплитат и да се повтарят. Няма шанс човек да обгърне всичко, но мога спокойно да разсъждавам на теми от квантовата и астро-физиката до метафизика, медицина (традиционна и модерна), даже социология чаткам, да знаеш, и там работят вълновите уравнения на Шрьодингер (цъкни гугъл пак). Наскоро един колега направо ме успа с една връзка между популационната генетика и социалните процеси в съвременното, "леко" западащо общество!!!

  Популярната наука, която се развива на запад и обявява пиър/лоби ривю за достоен рефер на достоверността, е близо една осма от целия научен свят, който си тече и си работи независимо и от време на време са подсмихва на новини като горната. Тя за това е популярна наука, за да звучи логично на лаиците като теб. Така е било исторически винаги - някои хора предизвикват статуквото и биват първо осмивани, после охулвани и накрая, ако не успеят да ги изгорят на кладата навреме няма как - трябва да ги признаят. И когато повече от половината сериозни учени по света ти казват, че нещо не е наред със статуквото, а ти продължаваш да строиш все по-големи и безсмислени циклотрони и да шумиш с изкривени, селективно събрани данни, пасващи на математически модел с дупки като гевгир, тогава е време да отстъпиш и да си прегледаш 100 годишните формулки за грешки, които самият Айнщайн си е казал, че е направил...

 65. 65 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#31:"brassway"]Цицесто за деформациите във време-пространството - General Relativity Explained with Cartoon Boobs https://vimeo.com/117823835
  [/quote]

  Яко е много

  Мен ми е малко мъгливо това с гравитационните вълни. Но имайки предвид всички неизвестни около гравитацията като феномен, попивам всяко зрънце информация.

  Щом така не може, обратното ще става.
 66. 66 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "pipon":

  Някой явно поне проявява съмнение, за разлика от клакьорките тук...

  +++

 67. 67 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 426 Неутрално


  В началото на март се очакват първите резултати от апарата на Европейската космическа агенци LISA Pathfinder за регистриране на нискочестотни
  гравитационни вълни.

  http://sci.esa.int/lisa-pathfinder/57290-first-locks-released-from-lisa-pathfinders-cubes/

 68. 68 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":

  Ми стандартните за моята дисциплина. Чакай да ги сметна: 1 семестър теория на относителността, 2 семестъра квантова, 1 семестър свободно избрана астрофизика, и от там биофизика, физикохимия, радиобиология (яко кванти и там), и накрая, поеми въздух... физикохимичниметодивмолекулярнатабиология.
  Стигат ли?

 69. 69 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#64] от "WWIII":

  Браво, браво, многоразвита личност си, т'ва математика, квантова физика, астрофизика, социология, генетика, химия, биология и евентуално още поне 4-5 фундаментални науки, не могат да ти се опрат. Не само, че съм далече от това твоето ниво, ами гледам и да седя настрани, че хората могат да видят нагледен пример какво се случва, като човек си повярва, че разбира от всичко (справка-твоите постове). Само да те светна,, че си още много, много далече от това, да разбираш уравнението на Шрьодингер или който и да е от останалите квантови класици , можеш само да зазубриш обяснението и евентуално някоя формулка Междувременно може да ме убедиш какъв всестранно развит гений си, като започнеш да ми обясняваш нещо за невронни мрежи (AI), предполагам, че няма начин да не ги разбираш, другия вариант е да ми поговориш за нещо простичко, примерно програмиране, няма начин да ти се опре и то
  Ех, добре се посмях с твоите постове, ще трябва да седна някой ден и да ги събера в едно, за да се посмеем с колегите...

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#56] от "Velichko Uzunov":

  Е, това просто е модерният начин за представяне, или по-скоро описване на нещо. Ако си забелязъл, вместо да ти кажат - нещо е дълго 150 метра, те ти казват - дълго е колкото стадион. Тъпо, ама стана модерно да му се невиди.

  Гугъл и Нешънъл Джеографик експертите се множат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"nenemiseaka"]Евала на Вселената! [/quote]
  ++++

 72. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#68] от "WWIII":

  Не. Не се събраха 7. Освен това, след като
  [quote#64:"WWIII"]Хехе, не съм нито лекар, нито физик[/quote], къде точно ги учи тия семестри?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 73. 73 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darth Plagueis":

  Абе остави го, какво му обясняваш, все едно се учи цял семестър теория на относителността, преди това без да си минал през класическите етапи - термодинамика, класическа механика, Нютон и т.н. и т.н. Взе ни съвсем за канарчета.

 74. 74 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#69] от "zero_day":

  Бе и ти си ми доста забавен.
  Мне, от програмиране не разбирам много. Ама с Шрьодингер се знаеме от време оно. За съжаление, още ми е нужен в работата и с колегите постоянно се налага да внасяме поправки в моделите заради изначалната му... приблизителност. Ама се ла ви, още не сме измислили по-добро. Ша ти се обада ако врачката ми подскаже някое...

 75. 75 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#74] от "WWIII":

  Ето, браво, все пак не разбираш много, но достатъчно, да кажем на нивото на team lead в Гугъл или Майкрософт. Че и грешки в моделите намираш, аз ти предлагам да седнеш и да обориш цялата физика досега, ще ти дават по един Нобел всяка година А и все пак е по-важно да просветлиш нас, неуките, тънещи в средновековен мрак от посредственост. Please, бъди нашата ръководна светлина във всички науки!

 76. 76 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#72] от "Darth Plagueis":

  Аз как ги изкарах осем не знам?! Иначе съм започнал в Биологически факултет на СУ, молекулярна биология. Продължих... другаде

 77. 77 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#75:"zero_day"]Че и грешки в моделите намираш,[/quote]

  ха, хаха, хахаха, хохохо!

  Уравнението на Шрьодингер се прилага в биологични модели и системи откак има молекулярна биология и внасянето на поправки в него е ежедневие в лабораторията. Всъщност за да се приложи където и да е е нужна конкретна поправка.

  [quote#73:"zero_day"]термодинамика, класическа механика, Нютон и т.н. и т.н.[/quote]
  мда, не ги споменах, тях си ги знаех от гимназията. Като те слушам ти само до там си стигнал май...

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#76] от "WWIII":

  Не знам какво си започнал, но така изброените от теб предмети са част от педагогическите специалности. Т.е., ако си учил това - учил си за учител за средното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#77] от "WWIII":

  Еми ето де, публикувай в Science или в Nature, гарантирана ти е Нобеловата награда Аз нямам претенции да съм такъв светъл ум, като теб, не се опитвам да намирам грешки в досегашните модели, просто оставям на хората, на които това им е работа и приемам на доверие вече изведени закони.
  Но поне в едно ще си полезен - дано някое дете ти види недъгавите писания и да осъзнае, че няма човек, който да разбира от всичко едновременно, колкото и да се опитва да си придаде важност. В някои конкретни случаи обаче, нещата придобиват трагикомични изражения както при теб.

 80. 80 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Откритието наистина е с голямо значение, а и всички косвени наблюдения и здравата логика водеха натам. В този ред на мисли не искам да подценявам експеримента, но все пак... понеже за да видят гравитационните вълни наблюдават сливането на черни дупки ще попитам: учените аджеба постигнаха ли накрая съгласие за това какво е то черна дупка и има ли то почва у нас?

 81. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Любопитно

  И аз не разбирам как откритието ще промени физиката и възгледите ни за света. Отменена ли беше гравитацията до сега?
  Какво точно прави това откритие забележително? Ще помогне ли да се направи липсващата връзка м/у останалите полета?

  klimentm
 82. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  [quote#54:"eurogi"]Ми щото темата е дълбока вода за "журналиста",който я е превеждал...Те един матриал за добива на зърно не могат да напиша[/quote]
  Затова в другата статия по темата... бяха написали че са пуснали лазерни вълни с дължина 4 км!!!! Та после се поправиха на- лъчи в тунел 4 км.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 83 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#81] от "klimentm":

  Досега получавахме информация за далечните звезди и галактики само чрез електромагнитни вълни (светлина). Сега вече ще бъде възможно да получаваме информация и чрез гравитационните вълни, дори и от обекти, които не излъчват светлина. Няма как човек да разбере приложението на това откритие, защото предстоят още много експерименти и наблюдения. То и преди 100 години хората не са виждали приложение в Теорията за относителността, но сега всеки си пуска GPS-а благодарение на нея.

 84. 84 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#79:"zero_day"]Еми ето де, публикувай в Science или в Nature, гарантирана ти е Нобеловата награда[/quote]

  Тези неща са публикувани отдавна, още 80те, в публикации с по-висока научна категория. Дори български учени са внасяли поправки в това уравнение. Ще поровя да ти намеря. Аз просто се ползвам от опита на колегите да си настройвам моделите.

  [quote#79:"zero_day"]просто оставям на хората, на които това им е работа и приемам на доверие вече изведени закони. [/quote]

  а така, поркай си биричката и не му мисли. Тя и религията оцелява на тоя принцип вече хилядолетия. Науката също и ми е все по-трудно да открия разликата между двете. Хора в униформени одежди произвеждат закони от каквото намерят и се надяват всички с по-малко мозък от тях да им вярват и да ги спазват. А всички с повечко или различни познания или просто любопитни критики, се обявяват за еретици и горят на клада. Наистина, лика-прилика! За теб разбрах, че не си религиозен, явно си от научната енория Е=мс2 Амин!

 85. 85 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#49:"valtoro"] забива поредния пирон в ковчега
  на религията,защото самото съществуване и устройство на
  Вселената изключва наличие на бог!!! [/quote]

  Хей, приятел, има религии без Бог-творец.
  Така става ли?

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#83] от "memento_":

  Благодаря, сигурно си прав защото мисля Максуел бил казал на времето когато го попитали за какво може да се използва електрическия ток:"За нищо". Оказва се че става тъкмо обратното.

  klimentm
 87. 87 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#86] от "klimentm":

  Малко по-късно Рокфелер се светнал за какво може да се използва и заедно с Форд и Томас Едисон натикали Тесла в миша дупка за дето се опитал да направи електричеството безплатно.
  Ще видим колко ще струва кило гравитация

 88. 88 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Публикувах този текст в другата тема, но си позволявам да го дам и тук, защото набляга на очевидната несъстоятелност да се обсъжда експеримент заедно с обсъждане на айнщайновата относителност, от която не може да следва абсолютно нищо, камо ли да се фантазира, че някакъв експеримент би я потвърдил. Въпросното не е научна теория, а една несмаслена комбинация от взаимнопротиворечащи си тези, което я инвалидира преди изобщо да може и да стане дума за експеримент. Та, ето и текстът:

  Да се обсъжда експериментът е нещо съвършено различно от това да се анализира Айнщайновата ``теория'' на относителността. Двете не могат да имат нищо общо, защото от въпросната ``теория'' не може да следва нищо, камо ли пък експериментално проверимо. Тя е вътрешнопротиворечива и съвършено безсмислена, извеждаща, например, че дадено тяло в дадена система има едновременно различни маси m или, че същото това тяло в същата система се подчинява на два съвършено различни закони на движението, т.е., че 1 е равно на 2. От подобна ``теория'' нито може да следва нещо, нито пък е възможно да се съчини експеримент, който да я потвърди, както вече казах по-горе.

  Все едно да се търси общото между експеримента на Майкелсън-Морли (много подобен на настоящия) и айнщайновата относителност. Няма такова. Не е възможно да има връзка и между корекциите в GPS и ``теорията'', нито между експериментите с мю-мезони или с цезиеви часовници и ``теорията''.

  Експериментът на Майкелсън-Морли е напълно легитимен и коректен експеримент със свое собствено знаение във физиката, но и който доказва обратното на онова, което се твърди, а именно, той е доказателство за несъстоятелността на втория постулат на въпросната ``теория''.

  Експериментите с мю-мезони, освен че по принип не може да имат нищо общо с ``теорията'', са и резултат на очевиден артефакт. Сравняват се две съвършено различни извадки от мю-мезони -- едната получена в Cambridge, MA, а другата на Mount Washington, без да се отчитат химическите фактори влияещи върху живота на мю-мезоните (да, колкото и да е странно, има такива фактори -- Friedlander). Опитът в ЦЕРН пък е толкова явно опорочен чрез многобройните апроксимации, че освен да се хвърли в коша, нищо друго не заслужава. Истинска подигравка с науката са статиите с 5000 съавтора, излизащи от ЦЕРН. С подобно обилно съавторство са и настоящите упражнения в не-наука, уж открили гравитационни вълни. Това, което наблюдаваме е израз на голяма, трагична биха казал, криза във физиката, а не епохални открития. При цезиевите часовници, само фактът, че са на самолети, които излитат и кацат, т.е., налице е ускорение, е достатъчен да не се занимаваме повече тях, особено като начин да се доказва недоказуемото.

  Колкото до GPS, съвършено очевидно е, че каквито и да са корекциите на времето при тях, те могат да се дължат единствено на крайната скорост на разпространение на сигналите, които два сателита си обменят. Това няма нищо общо с айнщайновата относителност. Забавяне на времето, погрешно приемано, че следва от ``теорията'', е ясно, че няма как да е реално явление, защото противоречи на абсолютната истина, че времето в даден момент, на дадено място в дадена система може да има само една единствена стойност, независимо от това дали е измерено от часовник разположен неподвижно на това място или е измерено от движещ се часовник, който се е случил да бъде на това място в този момент. Два пространствено съвпадащи часовници са синхронни, което няма как и Айнщайн да не признае експлицитно в статията си. Само редове след това обаче, той ``забравя'' тази, призната и от него, абсолютна истина и се впуска в невероятно детински разсъждения, които, без сам да забележи, отхвърлят ``теорията'' му още там, в първите два параграфа. Такава нелепост, която е в основата на невиждани гаргантюански суперструктури, замърсяваща екологията на научното пространство, няма втора по рода си. Това е просто невероятно. Такъв прецедент, такава експлозия и глобално имплантиране на толкова голяма глупост, историята на науката не познава.

 89. 89 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#88] от "bryghtlyght":

  Аплодисменти!!! Стоя на крака и ти ръкопляскам!
  Няколко поста по-нагоре се опитах да кажа нещо подобно (с 0.85% от твоя патос и енергия, адмирации) и местното "пиър ривю" ме разкъса.

 90. 90 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Резултата е наистина епохален, значимостта е над 5 сигми, което прави събитието много деветки след запетаята истинно, да напомня, че 5 сигми означават отклонение от 0.0000573303%. Финалният мърдж е с 2.5 до 3.5 слънчеви маси по-малко, които буквално са се "изсветили" под формата на разтреперване на пространство-времето, а нашето земно LIGO го "чу". Това е страхотно откритие, толкова значимо, колкото и откритието на Z, W и Хигс бозоните и поредното потвърждение на ОТО. Ха сега някой да се разтроли как Айнщайн е идиот, евреин, илюминат и нам що си още глупости, а теорията му - грешна .

 91. 91 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Следваща стъпка - квантова гравитация под една или друга форма. Видяхме, че пространство-времето трепери, както беше предсказано, следователно трябва да има съответен бозон, в случая - гравитон.

 92. 92 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На Нобеловите лауреати - честито .

 93. 93 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#84] от "WWIII":

  Ти ако искаш доказвай всеки един закон от времената на Питагор досега, твой проблем, само че няма да се усетиш кога си станал на 50 и си се превърнал в неудачник, и защо никой не иска да ти повярва и всички ти се подиграват. През това време останалите стъпват върху раменете на гиганти и творят история или просто правят бизнеси за милиони, докато ти се опитваш да обясняваш как триъгълното колело е по-добро от кръглото...
  Просто науката не работи по този начин, но едва ли можеш да го схванеш. Твоя си работа, после не се чуди защо всеки нормален човек ще те взима на подбив, а ти самия ще се обявяваш за жертва на конвенционалната наука, която искала да ти затвори устата Така или иначе днеска ме позабавлява добре с писанията ти, иначе денят щеше да е доста по-скучен и муден.

 94. 94 Профил на bachvaroff
  bachvaroff
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На Нобеловите лауреати - честито .

 95. 95 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#93] от "zero_day":

  Всеки един закон, от времената на Питагор досега, подлежи на проверка и, ако е нефел, право в коша за боклук. Така работи науката. Неудачник е онзи, който не схваща тази основна характеристика на науката и сляпо вярва на авторитети. Научната истина обаче не се установява чрез гласуване. Един човек може да е прав и милиони да грешат. В науката няма демокрация. Правият в уинърът, а онези, многолюдните, са лузърите, неудачниците, на които им се сторило, че стъпвали на раменете на гиганти.

  Бисайдс, целта на науката не е да прави бизнес за милиони, както ти се е сторило. Друга, по-висша, е целта на науката. Колкото пък за подбива, на който можели да те вземат, когато, макар и справедливо, се опъваш на авторитетите и установеното, е, това е бълха те ухапала. Хора са ги горили на клади за убежденията им. Даже, когато бабичката подръчнала съчка в кладата, в усърдието си да е с управляващите, горящият за истината се чуло да казва ``Sancta simplicitas''. Такава присъда е по-жестока от някакви си подмятания на някакви си, когато си бил станел на 50.

 96. 96 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#93] от "zero_day":

  Хаха! Като стана на 50 ще съм си дресирал дрождите да ми правят пет вида фантастична домашна бира и изобщо няма да се мешам на гигантите да си въртят науката и да си правят милионите. Пък нека ме взимат на подбив "нормалните"! Ще се смеем всички

 97. 97 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#96] от "WWIII":

  Екстра, дотогава барем си преобърнал физиката с краката нагоре, че иначе язък за напъванията ти тука, то не беше СПИН, то не беше физика, математика, въобще мамата си трака... Подозирам, че можеш да докажеш P=NP не по-трудно от това да си бръкнеш в носа, но това е прекалено елементарно за такъв интелект, едва ли ще се блъскаш над този проблем...

 98. 98 Профил на memento_
  memento_
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#95] от "bryghtlyght":

  И все пак Айнщан е прав до доказване на противното. Всеки може да създава свои теории и в днешно време никой няма да го изгори на клада за това нещо.
  "Една теория е в състояние да прогнозира бъдещи събития или наблюдения от същия род и да бъде подложена на тестове посредством експерименти, в следствие на което да бъде потвърдена или опровергана. Оттук следва, че за хората, занимаващи се с наука, понятията „теория“ и „факт“ не са противопоставени. Теорията в науката е хипотеза, потвърдена от факти." Засега теорията на Айнщан издържа всички тестове и експерименти, дори и 100 години след създаването й. Може би след 50 или 100 години ще се роди следващия Айнщан, който ще разтърси основите на физиката и ще направи на пух и прах Теорията на относителността и ще погледнем на Вселената по съвсем друг начин. И аз съм ЗА това да се мисли различно и да се поставя под съмнение всичко, но да наричаш Теорията на Айнщайн "глупост" ми се струва нелепо.

 99. 99 Профил на bxgtey57j6
  bxgtey57j6
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#44:"zero_day"] как се оценяват различните грешки [/quote]

  Забравих да пиша снощи на Графа, Нейл Тюрок (тос голем сладур) вика, че сигналът бил неочаквано силен и ясен.

  Коментар от PI:
  https://www.youtube.com/watch?v=rKFRl4XpHU4

 100. 100 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#98] от "memento_":

  Ти изглежда не четеш какво се пише в този форум. На няколко пъти вече, даже и в последното си изказване, ясно наблягам на факта, че въпросното не е теория, а е някаква вътрешнопротиворечива безсмислица, от която не може да произтече абсолютно нищо, за да се проверяло експериментално. Това, което сега казах схващаш ли го или да го повторя някак по друг начин, за да го рзбереш? Всички до днес пробутани експериментални уж-доказателства, включително и това за гравитационните вълни, трябва да се разглеждат самостоятелно, без връзка с айнщайновата относителност, защото от нея не може да следва абсолютно нищо подлежащо на проверка. Това е научната истина.

  Връзките, които опортюнистите, предлагащи експерименти като доказателства за нещо по принцип недоказуемо, го правят от най-различни подбуди, които нямат нищо общо с науката. Те поне имат финансов интерес от корумпирания си подход, всъщност разрушаващ науката, ами ти и тебе подобни, вие какъв интерес имате? Даже и да сте част от някаква група в БАН, която сервилничи в ЦЕРН, за трохите, които ви подхвърлят просто не си струва да се омърсявате с подобна явна корупция в глобален мащаб. Ако пък си просто един ококорен любител, то по-разумно е малко да възпреш възторга си, защото такъв възторг мяза досущ на възторга на омаяната тълпа на манифестациите по комунистическо. Омайването и тогава беше глобално и изглеждаше също толкова праведно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK