Видео: Първият работещ прототип на гъвкав смартфон

Видео: Първият работещ прототип на гъвкав смартфон

© Кадър от видеотоГъвкавите смартфони може да са по-близо до реалността, отколкото се очакваше. Учени от университета на Куийнс представиха видео на първия работещ прототип на гъвкав смартфон.


Устройството ReFlex използва гъвкав OLED дисплей на LG, към който са добавени няколко сензора, които да измерват степента на огъване. Самият хардуер на телефона е изведен от двете страни в ръкохватките до екрана. Те не се огъват.


Използван е стандартен хардуер за мобилни телефони, като на устройството е инсталиран Android 4.4. Добавени са драйвери и софтуер, които да позволяват на платформата да се възползва от гъвкавия екран.
Видеото демонстрира някои от ползите на тази конфигурация. Например бързо прелистване на виртуални книги. Показано е и как може да се играе на играта Angry Birds.


В ръкохватките са монтирани моторчета, които вибрират например при прелистване на страниците или при други дейности. Това позволява по-прецизно управление на интерфейса чрез огъването на екрана. Освен това улеснява използването на смартфона, без да се гледа постоянно в неговия екран, коментират учените. Според тях ReFlex може да е напълно готов за пазара в рамките на пет години.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK