ARM представи новото поколение на мобилните си процесори

ARM представи новото поколение на мобилните си процесори

© Albert Gea, ReutersКомпанията ARM представи своите нови архитектури за мобилни процесори от следващо поколение. ARM традиционно разработва само архитектурата на процесорите и след това продава лицензи за нея на производителите.


Традицията продължава и с новата разработка Cortex A32, която беше представена по време на Mobile World Congress 2016 в Барселона. Новата архитектура е подходяща за умни аксесоари и малки устройства, чийто бум се очаква заедно с развитието на Интернета на нещата.


A32 ще замести вече остарелите платформи Cortex A7 и A5. Новата платформа има една съществена разлика - премахната е поддръжката за 64-битов софтуер. Причината е подобряване на ефикасността на иначе малкия процесор, който ще се използва за компактните устройства.


Архитектурата А32 е по-бърза от своите предшественици с около 25%. Осен това по-лесно се справя с криптирането и декриптирането на информация. Платформата Cortex A35 например има поддръжка на 64-битов софтуер, но изпитва сериозни трудности с производителността, когато трябва да се криптира информация. А32 може да се използва в различни конфигурации според желанието на съответния производител. Няма проблем да бъде едно ядро със 100 MHz тактова честота или да се направи процесор с 4 такива ядра и 1GHz тактова честота.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK