Видео: Как учените тестват уменията на новия робот Atlas

Предишната версия на Atlas беше по-голяма и тромава, като се нуждаеше от кабели за захранване и подаване на команди.

© Tyrone Siu, Reuters

Предишната версия на Atlas беше по-голяма и тромава, като се нуждаеше от кабели за захранване и подаване на команди.Компанията Boston Dynamics усилено тества новото поколение на своя робот, който един ден може да помага на хората в ежедневието и да ги спасява при бедствени ситуации. Тя публикува кратко видео на изпитанията, на които учените подлагат Atlas.


Новата версия на хуманоидния робот е малко по-малка от своя предшественик. Роботът е висок 175 см и тежи 81 кг. Освен това е значително по-подвижен и може да се справя самостоятелно с много повече ситуации и има безжично управление и собствено захранване.


Във видеото се показва тест за ходене на заснежен склон, подреждане на кашони и различни форми на "тормоз" от страна на учените. Например да бъде бутнат и да падне по лице, за да се изправи сам, или пък да му е казано да премести кашон, който постоянно му е дърпан "под носа".
Всичко това тества множеството системи за баланс и ориентация, които са добавени в Atlas. Роботът има сензори в тялото и краката, LIDAR система и стерео сензори, чрез които се ориентира в пространството и може да заобикаля препятствия. Въпреки всичко това все още има много работа, преди Atlas да е готов.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK