Google и телекомите подготвят края на SMS-ите

Google и телекомите подготвят края на SMS-ите

© Георги КожухаровGoogle и някои от водещите мобилни оператори в света заедно с асоциациата GSMA се обединиха в подкрепата си за технологията Rich Communications Services (RCS), която може да доведе до края на SMS-ите. Компаниите обявиха намеренията си по време на Mobile World Congress в Барселона.


RCS има повече възможности от SMS и често се сравнява с услугата iMessage на Apple. RCS поддържа групов чат, споделяне на снимки с висока резолюция и уведомления, че дадено съобщение е прочетено. Необходимо е операторите да въведат поддръжка за системата, за да може тя да работи максимално добре и еднакво за всички устройства.


Google ще въведе поддръжка на RCS в Android и ще бъдат изработени ясни стандартизирани правила, по които всички останали платформи да могат да използват технологията. GSMA ще извършва процедурата по приемане на нови платформи. Google ще осигури версия на софтуера с отворен код, която да може да се използва от модифицираните разновидности на Android.


RCS вече се поддръжка от 47 оператора в 34 държави. Стандартизирането на процеса ще ускори приемането на технологията и нейното разпространение, смятат от GSMA. Засега участниците в проекта не дават конкретни срокове кога ще въведат поддръжка за RCS, но се очаква това да се случи в сравнително близко бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK