Google разпознава местоположението на снимките само по пикселите им

Google разпознава местоположението на снимките само по пикселите им

© Arnd Wiegmann, ReutersНов алгоритъм на Google може да разпознава къде е направена дадена снимка по-бързо и точно от човек, без да разчита на GPS координати, които може да са вградени в кадъра. Системата PlaNet често разпознава къде са направени дори снимки на закрито, съобщава онлайн изданието Technology Review.


PlaNet е изграден на принципа на невронните мрежи и разчита на огромната база данни на Google+ със снимки, в които вече има вградени геготагове. Благодарение на тази информация, алгоритъмът може да анализира снимки без такива данни в тях и да разпознава къде са направени.


Системата си изгражда множество допълнителни корелации. Например архитектурни елементи, пътни знаци, дори растителност и характерни метеорологични особености, които са нанесени на картата на света, която пък е разделена на 26 хил. квадрата с различна големина според броя на снимките в района. PlaNet е достатъчно интелигентна, за да знае, че има места, които си приличат, макар и да са на хиляди километри едно от друго. Затова, когато не е сигурна в точното местоположение, дава предложения.
PlaNet е обучавана с общо 126 млн. снимки. 91 млн. от тях са били за самото обучение на софтуера, а 34 млн. са били за своеобразен "изпит", за да се провери доколко системата е ефективна. Последното изпитание е било състезание за разпознаване на местата, където са направени дадени снимки, срещу 10 души, които са "пътували много". Съревнованието е било от общо 50 рунда, като PlaNet е спечелила 28 от тях.


Google вече е започнала втория етап от обучението на алгоритъма. Той е още по-сериозен като съдържа 490 млн. снимки за тренировки и 126 млн. снимки за проверка на наученото. Снимките този път са разделени на албуми, което е увеличило ефективността с 50%, коментират специалистите на Google. За сега те не коментират какви ще са евентуалните бъдещи приложения на PlaNet.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK