WhatsApp спира поддръжката за BlackBerry, Nokia и още платформи

Ян Коум, основател на WhatsApp.

© Albert Gea, Reuters

Ян Коум, основател на WhatsApp.WhatsApp обяви, че спира поддръжката на своето чат приложение за множество по-стари платформи. Сред тях попадат BlackBerry и Nokia, като това ще се случи в края на тази година.


В списъка с платформи попадат всички версии на BlackBerry, включително последната BlackBerry 10. Същото важи и за всички операционни системи на Nokia. В края на тази година WhatsApp ще спре да поддържа и Windows Phone 7.1, Android 2.1 и Android 2.2.


Решението на компанията идва в дните, когато тя чества своя седми рожден ден. "Когато стартирахме WhatsApp през 2009 г., потреблението на мобилни устройства беше много по-различно от днешното. Apple App Store беше само на няколко месеца. 70% от смартфоните бяха BlackBerry и Nokia. Мобилните операционни системи на Apple, Microsoft и Google държаха по-малко от 25% от мобилните устройства. Днес те реализират 99.5% от продажбите. Гледайки напред към следващите седем години, искаме да се съсредоточим върху мобилните платформи, които се използват от голямата част от хората", съобщава WhatsApp.


Решението на компанията е интересно, при положение че в доста развиващи се региони по света старите смартфони все още са доста разпространени. WhatsApp, изглежда, съзнава това, защото допълва, че решението е било доста трудно за взимане, но е необходимо. Компанията иска да продължи да развива чат приложението с нови функции и възможности, които трябва да са достъпни във всички негови версии. По-старите платформи обаче не поддържат всички необходими технологии, което налага прекратяването на тяхната поддръжка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK